Κόπα Αμέρικα, Euro, Ολυμπιακοί Αγώνες και Covid-19

AP Photo/Bruna Prado

Κόπα Αμέρικα, Euro, Ολυμπιακοί Αγώνες και Covid-19

Κώστας Ήσυχος*

Αναμφίβολα η χαρά πολλών λαών της Λατινικής Αμερικής, ακόμα και μερίδας Βραζιλιανών, για την κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα από την εθνική Αργεντινής ξεπερνά ακόμα πιο εμφατικά την έντονη επιθυμία την εθνικής ομάδας που δεν είχε κερδίσει διεθνή τίτλο εδώ και 28 χρόνια.

Η φανέλα της εθνικής Αργεντινής είχε τη στάμπα του προσώπου του Ντιεγίτο, που ακόμα και τώρα πρωταγωνιστούσε σε αυτό το Κόπα Αμέρικα, που αφιερώθηκε στο τεράστιο και μαγικό του ποδοσφαιρικό ταλέντο.

Αλλά και στη μεγάλη λαϊκή αναγνώρισή του, από το Μπαγκλαντές μέχρι τις στέπες της Ευρασίας, στην επιμονή του, μέσα από την ιδιόρρυθμη προσωπικότητα του, να μην ξεχνά ποτέ τους ταπεινούς της Γης, στον άνθρωπο που ονόμασε τον Φιντέλ δεύτερο πάτερα του και την Κούβα δεύτερη πατρίδα του και που δεν λησμόνησε πότε τον αδελφικό του φίλο Ούγο Τσάβες, τον ηγέτη της Μπολιβαριανής Επανάστασης.

Το Euro επίσης έδωσε μεγάλη χαρά στους Ιταλούς φιλάθλους που με την επιμονή τους για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος πρόσφεραν στιγμές όμορφου ποδοσφαίρου. Η εικόνα του τελικού στο κατάμεστο «Γουέμπλεϊ» σόκαρε την επιστημονική κοινότητα, που θεώρησε τον τελικό ως το μεγαλύτερο «κορονοπάρτι» της Ευρώπης… – εδώ ο Χαρδαλιάς όπως και η κυβέρνηση σιώπησαν.

Τα περίφημα «αλάνθαστα» VAR (η περίπτωση του ανυπάρκτου πέναλτι σε βάρος της Δανίας στο ματς με την Αγγλία) τελικά αποδεικνύονται τόσο αξιόπιστα όσο και τα διεθνή πρακτορεία με τα φωτομοντάζ των «μεγάλων διαδηλώσεων» στην Κούβα, που τελικά οι συγκεντρώσεις αυτές ήταν υπέρ της επανάστασης…. ή, στην καλύτερη περίπτωση, οι δήθεν μαζικές διαδηλώσεις στην Αβάνα σκηνοθετούνταν στο Μαϊάμι.

Στην κατά τα άλλα πειθαρχημένη κοινωνία της Ιαπωνίας συνεχίζονται οι διαδηλώσεις γιαπωνέζικων κινημάτων κατά της πραγματοποίησης της Ολυμπιάδας… στην οποία έχουν επενδύσει αμύθητα ποσά οι πολυεθνικές εταιρείες, οι χορηγίες και οι επίδοξοι κερδοσκόποι, που δεν έχουν καμιά σχέση με το Ολυμπιακό ιδεώδες – απέχουν από αυτό όσο ο πλανήτης Γη από τη μακρινότερη «μαύρη τρύπα» στην άλλη άκρη του γαλαξία.

Τέλος, η ψηφιακή χειραγώγηση και η ανάλογη επιστημονική μετατροπή της αλήθειας σε «αληθοφανή» γεγονότα, είτε πρόκειται για το VAR είτε για την πραγματικότητα στην Κούβα είτε για τον ασφυκτικό έλεγχο των δημοφιλέστερων αθλημάτων από τον σημερινό καπιταλισμό, απαιτούν ακόμα πιο κριτική σκέψη που θα πρέπει να αντιστοιχηθεί με αποτελεσματική δράση, πιο τολμηρή διάθεση και πρωτοπόρα ενωτική και αλληλέγγυα λογική του συνόλου της κοινωνικής, πολιτικής και ασυμβίβαστης Αριστεράς. Αυτή την Αριστερά που αναφέρεται στη λέξη: Venceremos!…. δεν την επαναλαμβάνει απλά, αλλά την κάνει πράξη.

*Πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετέχει στην Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και Δράσης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κίλμες της Αργεντινής

Αναδημοσίευση από ΕΦΣΥΝ