Βιβλιοπαρουσίαση του Κυριάκου Μακαρώνα για το βιβλίο “Αναζητώντας Ελπιδοφόρους Ορίζοντες” του Γιάννη Τόλιου

Αναζητώντας Ελπιδοφόρους Ορίζοντες

[Γιάννη Τόλιου, Εκδόσεις Άπαρσις, Ιούνιος 2024]

Απόγευμα 20 Ιουνίου 2024,

Στη στοά «Atrium» που συνδέει Ιπποκράτους με Χαρ. Τρικούπη.

Παρουσιάστηκε, με ομιλητές την Μαριάννα Τζιαντζή, τον Κίμωνα Αναστασιάδη και τον Νίκο Χουντή, το βιβλίο του Γ.Τόλιου, με τον τίτλο της επικεφαλίδας και υπότιτλο: «Πολιτικές μαρτυρίες στο δρόμο προς το ιστορικά αναγκαίο».

Παραβρέθηκαν πολλοί και καλοί.!

Το βιβλίο μοιάζει να είναι, ως κατάστρωση περιεχομένων, παράθεση προσωπικών βιωμάτων (άλλη μία, θάλεγες, στείρα αυτοαναφορικότητα;).

Δεν είναι έτσι.

Είναι βιβλίο πολιτικό, γερά τεκμηριωμένο σε αντικειμενική ιστορική αφήγηση ενεργού πολιτικού, ανθρώπου που έλαβε ενεργό μέρος στις πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις στην πατρίδα μας από πολύ νωρίς.

Αντικειμενική;

Ναι, με την παραδοχή ότι ο Γ.Τόλιος, αφηγείται με δεδηλωμένο γνώμονα τη μαρξική φιλοσοφική θεώρηση, όπως την έμαθε από τα βιβλία, τα Πανεπιστήμια, την ενεργό πολιτική δράση και, κυρίως, την προλεταριακή του καταγωγή και συνείδηση.

Κι έτσι, το πολιτικό βιβλίο είναι, ταυτοχρόνως, απολύτως και ασφαλώς, ταξικό.

Ταγμένο να αποδεικνύει ατράνταχτα ότι ο εσμός των καλοπληρωμένων ψευδοφιλοσόφων – ψευδοπροφητών του τέλους της ιστορίας και των τάχα προοδευτικών πολιτικών, υπηρετών του καπιταλισμού, είναι συνονθύλευμα γελοίων ενεργουμένων ακατάλληλων ακόμη και για ανακύκλωση.

Τούτη η αφήγηση ωστόσο, δεν γίνεται σε καμμία στιγμή διάλεξη ή σχολικό μάθημα ιστορίας.

Κάθε άλλο.

Όταν, για παράδειγμα, αναφέρεται στις περιόδους 1955-1967, 1967- 1974, ή ακόμη, στην πρόσφατη 2011-2023 δεν κανοναρχεί.

Παραθέτει με ακρίβεια γεγονότα, κρίσιμα περιστατικά, αναφορές σε συγκεκριμένα πρόσωπα, διαλόγους, με τις λεπτομέρειες κάθε ιστορικής στιγμής αλλά και την πολιτική του δράση και τις απόψεις που ο ίδιος προωθούσε από κομματικές, πολιτικές και επιστημονικές θέσεις, επί τόπου και σε πραγματικό χρόνο.

Το ανάγνωσμα γίνεται γλαφυρότατο, υποδορείως διδακτικότατο και, άρα,  διαπαιδαγωγητικό.

Τούτα αναδείχθηκαν και από τις παρουσιάσεις των ομιλητών αλλά και τη ζωηρή και εγκάρδια συζήτηση που ακολούθησε.

Ο Όμηρος (Ιλιάδα Ζ , 208-209) βάζει το γιο του Ιππόλοχου, τον Γλαύκο, να λέει στον Διομήδη, το γιο του Τυδέα, ότι ο πατέρας του, όταν τον ξεπροβόδιζε για την Τροία, του είπε:

Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων, μηδέ γένος πατέρων αισχυνέμεν (που πάει να πει, λεβέντη μου, κοίταξε πάντα να αριστεύεις, να ξεπερνάς τους άλλους, να τιμάς και να μην ντροπιάσεις το πατρικό σου γένος, την πατρίδα σου).

Είναι βέβαιο (ομολογείται στο βιβλίο) ότι οι γονείς του Γ.Τόλιου αγνοούσαν παντελώς την προτροπή του Ομήρου όπως, στα πρώτα του βήματα, την αγνοούσε κι ο ίδιος (οι κοινωνικές συνθήκες γαρ).

Αλλά και την έμαθε και την τήρησε και την τηρεί και έγινε και διακεκριμένος επιστήμονας και συνεπής ενεργός πολιτικός.

Προλετάριος.

Μέχρι κεραίας.

Κ.Ε.Μακαρώνας, δικηγόρος

KYRIAKOS E. MAKARONAS LAW OFFICE
1, EGYPTOU SQ., 10434 ATHENS, GREECE
TEL.: +30 210 8229116-18
FAX: +30 210 8221338
e-mail: kemlaw@otenet.gr
website: www.kemakaronas.eu