Ο αθλητισμός χρειάζεται ένα μεγάλο restart μετά τον Αυγενάκη (του Πέτρου Γκότση)

Αναδημοσίευση από το TheOpinion

Ο αθλητισμός χρειάζεται ένα μεγάλο restart μετά τον Αυγενάκη

Αρθρογραφεί στο TheOpinion ο Πέτρος Γκότσης, υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης με το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, πρώην αθλητής στα τμήματα πόλο του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή. 

Μέσα στον πυρετό των εκλογών και μετά από μια τετραετία δύσκολων αποφάσεων, κορονοϊού και καταστροφικών πολιτικών, ο κ. Αυγενάκης θυμήθηκε ξαφνικά το ρόλο που του ανατέθηκε ως υφυπουργού Αθλητισμού. Με εξαιρετική πορεία στις ακαδημίες παραγόντων όπως ο κ. Μαρινάκης, ο υφυπουργός Αθλητισμού τις τελευταίες ημέρες και εν μέσω προεκλογικής προετοιμασίας θυμήθηκε και την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Έχοντας περάσει περισσότερο από τη μισή μου ζωή στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και συγκεκριμένα στις πισίνες της Θεσσαλονίκης, θα μου συγχωρήσετε τη συναισθηματική φόρτιση και τον εύλογο εκνευρισμό. Δυστυχώς ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης. Τα ερασιτεχνικά σωματεία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ενώ η περίοδος του κορονοϊού απλά επιβεβαίωσε αυτό που όλοι λίγο πολύ συζητούσαμε στους αθλητικούς κύκλους της πόλης.

Μεγαλώνοντας στην Κάτω Τούμπα και έχοντας περάσει τα παιδικά μου χρόνια στα γήπεδα της ΜΕΝΤ, του ΠΑΟΚ και της Πυλαίας, αλλά και αργότερα ως έφηβος στις πισίνες του Ποσειδωνίου και του Εθνικού έφτιαξα τις πιο όμορφές μου αναμνήσεις. Παρέες πιτσιρίκια με μια μπάλα και 4 ώρες καθημερινά στο νερό. Προβλήματα πάντα υπήρχαν, αλλά δυστυχώς η εικόνα που αντίκρισα πρόσφατα ήταν και η αφορμή αυτού του άρθρου. Συνομιλώντας με ανθρώπους από τις διοικήσεις των ομάδων, με αθλητές και παλιούς φίλους γρήγορα αντιλήφθηκα ότι ο υγρός στίβος στην πόλη έχει αφεθεί στη θέληση, το μεράκι και τη στήριξη ανθρώπων που καθημερινά αγωνίζονται για τα ερασιτεχνικά σωματεία. Η στήριξη της πολιτείας μηδαμινή έως ανύπαρκτη και ο κ. Αυγενάκης να καυχιέται για τα επιτεύγματά του, τον παρατημένο ερασιτεχνικό αθλητισμό και τα πρωταθλήματα της κοροϊδίας.

Αλήθεια το σχολικό πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης που τόσο αγκάλιασαν οι προπονητές και οι αθλητές στη Θεσσαλονίκη γιατί δεν προχώρησε; Τι έχει να πει ο λαλίστατος κατά τα άλλα Υπουργός για τα γήπεδα και τους αθλητικούς χώρους, οι οποίοι λειτουργούν χωρίς απινιδωτές και εν έτει 2023 θρηνούμε συναθλητές μας σε γήπεδα, πισίνες και στίβους; Τι έχει να πει για τις διαλυμένες υποδομές της Θεσσαλονίκης, για την έλλειψη μεγάλου κλειστού κολυμβητηρίου στα δυτικά της πόλης και για την αδιαφορία για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό στην περιοχή, τη στιγμή που είναι πιο πιθανό να διοργανώσει παγκόσμιο κύπελλο … υποβρύχιου τένις στα «Δύο Αοράκια» της εκλογικής του περιφέρειας, παρά να μάθει κατά που πέφτει το Εθνικό και το Ποσειδώνιο;

Για αυτά και γι’ άλλα τόσα κύριε Υπουργέ, μετρηθήκατε και στην πόλη μας κρίνεστε ακατάλληλος. Μπορεί το παιχνίδι του κ. Μαρινάκη και τον υπόλοιπων ολιγαρχών και διαχειριστών της χώρας και της Μητσοτάκης ΑΕ να το παίζετε καλά, όμως τη δύναμη μην ξεχνάτε πως την έχουν οι πολλοί. Οι πολλοί που αφέθηκαν στη μοίρα τους επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης. Οι πολλοί άνθρωποι του αθλητισμού που αφέθηκαν στη μοίρα τους επί της περιόδου Αυγενάκη που στο χαρτοφυλάκιό του είχε να ξεπληρώσει γραμμάτια και όχι να αφήσει ένα θετικό έργο στον αθλητισμό της χώρας μας.

Στις 21 Μαΐου μαζί με όλα τα υπόλοιπα που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητά μας, για εμάς τους ανθρώπους του αθλητισμού, υπάρχει και η παράμετρος Αυγενάκη. Ο αθλητισμός, ερασιτεχνικός και επαγγελματικός, χρειάζεται ένα μεγάλο restart. Με πρώτο βήμα την απομάκρυνση από τις θέσεις εξουσίας μιας κυβέρνησης επικίνδυνης για το λαό και ενός Υπουργού επικίνδυνου για τον αθλητισμό και τις τοπικές κοινωνίες.