Ο Δημήτρης Στρατούλης, μιλάει για το βιβλίο του «8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα» στην εκπομπή Επικαιρότητα

Ο Δημήτρης Στρατούλης στο Ελλάδα 24: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προστάτευσε την πρώτη κατοικία. Εμείς το 2017 αποτρέψαμε εκατοντάδες τέτοιους πλειστηριασμούς ακόμη και για 5 χιλ. ευρώ.
Καλεσμένος του Ελλάδα24 και της εκπομπής Επικαιρότητα με τη Λία Λάππα ήταν ο Γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτης Αριστεράς,  Δημήτρης Στρατούλης.

Αφορμή για να καλέσουμε τον πρώην Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης  υπήρξε η έκδοση του βιβλίου του «Οκτώ μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα, Ιανουάριος – Αύγουστος 2015», από τις εκδόσεις Τόπος. 

Ο κ. Στρατούλης στη συνέντευξη μας, δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι με αυτό το βιβλίο ήθελε να περιγράψει μία έντονη εσωτερική  διαπάλη πολιτική και προγραμματική  που συνέβαινε τότε στο ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε λέγοντας «Πρόκειται για ένα βιβλίο γραμμένο εκ των έσω, όχι τόσο για τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου, αλλά ουσιαστικά για το  πως μετατοπίστηκε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από αρνητής των μνημονίων έφτασε να υπογράψει το τρίτο και πιο σκληρό μνημόνιο».

Ένα κορυφαίο σημείο του βιβλίου είναι το λάθος στην διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το οποίο εκμεταλλεύτηκαν αργότερα οι θεσμοί και αφορούσε τους τέσσερις μήνες μέχρι να υπογραφεί η σύμβαση του μνημονίου, για τους οποίους δεν είχε προβλεφθεί ανάλογη δόση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, στις 30 Ιουνίου του 2015, τα δημόσια ταμεία να μην έχουνε ούτε 1 ευρώ, γεγονός που  έκανε την τρόικα να επιβάλει ένα ακόμη σκληρότερο μνημόνιο.
Σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρη Στρατούλη τότε, εφόσον δεν υπήρχαν τα χρήματα για να αποπληρωθούν οι δόσεις, θα έπρεπε να διακοπεί η αποπληρωμή.

Το τρίτο λάθος, σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, που έκανε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν ότι δεν απείλησε ουσιαστικά την Ευρώπη με έξοδο της Ελλάδας από το  ευρώ.

Καρδιά του βιβλίου θα μπορούσε να θεωρηθεί το Δημοψήφισμα του 2015. Σύμφωνα  με τον πρώην Υπουργό, η αριστερή πτέρυγα των 44 βουλευτών και Υπουργών στήριξαν το δημοψήφισμα με αυταπάρνηση σε αντίθεση με τους προεδρικούς, πολλοί εκ των οποίων είχαν εξαφανιστεί.

Ο κ. Στρατούλης πιστεύει ότι έγινε πολιτικό πραξικόπημα με το δημοψήφισμα του 2015, καθώς  ο ΣΥΡΙΖΑ δε σεβάστηκε τη λαϊκή ετυμηγορία  και με αρωγούς τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Άκη Παυλόπουλο και τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης μετετράπη το «ΟΧΙ» του λαού σε «ΝΑΙ».

Σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό, ο ΣΥΡΙΖΑ του ‘15 ήταν πολύ διαφορετικός από τον ΣΥΡΙΖΑ του ’22, καθώς τότε λειτουργούσε η αριστερή του πτέρυγα, η οποία είχε επιρροή στο 45% των οργανωμένων μελών του και ήταν μία ισχυρή δύναμη με φιλολαϊκές λύσεις υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. 

Σήμερα, αυτό δεν υπάρχει και με δεδομένο ότι δεν μπόρεσε να εισέλθει στη Βουλή για λίγες  ψήφους το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με κ. Στρατούλη, δεν έχει απειλή από τα αριστερά. Όπως τόνισε, ο ΣΥΡΙΖΑ του σήμερα, είναι ένα κεντρώο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με ηγετικά στελέχη πρώην μέλη του ΠΑΣΟΚ.

Στην ερώτησή μας για τους πλειστηριασμούς και το «μπαλάκι» των ευθυνών ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, ο κ. Στρατούλης μας εξηγεί πως ακριβώς έχουν τα πράγματα:

«Το θεσμικό πλαίσιο, αυτό  το απαράδεκτο, το αντικοινωνικό που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την πρώτη λαϊκή κατοικία, δυστυχώς το θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κάνοντας ιδιώνυμο το αδίκημα της αντίστασης κατά των πλειστηριασμών, ενώ επέτρεψε να δοθούν τα δάνεια σε funds.

Και η Νέα Δημοκρατία, όμως, έχει ευθύνη, γιατί δεν αλλάζει το θεσμικό αυτό πλαίσιο. 

Εμείς ως κίνημα κατά των πλειστηριασμών, υπεστήκαμε σοβαρές  διώξεις. Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την συνάδελφο σας, την κυρία Ιωάννα Κολοβού, στο σπίτι της και είπε ότι ως κυβέρνηση προστάτεψε την πρώτη κατοικία, αλλά δεν είναι έτσι. Εμείς όπου κάναμε κινητοποιήσεις ήταν για πρώτη κατοικία και αντιμετωπίσαμε ακραίες καταστάσεις. Ακόμη και για 5 χιλ. ευρώ έχανε ο άλλος την πρώτη κατοικία».

Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερή, σύμφωνα με τον Γραμματέα της, κάνει προσπάθειες να ενώσει όλη την εξωκοινοβουλευτική αριστερά αλλά και αυτή που βρίσκεται εντός των τοίχων της Βουλής  για κοινό ψηφοδέλτιο στις εκλογές, ούτως ώστε τα λαϊκά στρώματα να έχουν λόγο και δύναμη.

ΠΗΓΗ Ελλάδα 24