Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά για το αιματοβαμμένο Μουντιάλ στο Κατάρ

Σχόλιο της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτης Αριστεράς για την έναρξη της αιματοβαμμένης διοργάνωσης του Μουντιάλ στο Κατάρ

Σήμερα ξεκινάει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ. Και παρότι
το ποδόσφαιρο παραμένει για εκατομμύρια φιλάθλων οπαδών «το όμορφο παιχνίδι», το φετινό Μουντιάλ αναμφίβολα αποτελεί την πιο σκοτεινή σελίδα της εμπορευματοποίησης του αθλήματος.
Τα υπέρλαμπρα γήπεδα που έχουν προβλέψει μέχρι και υπερσύγχρονους φιλικούς προς το περιβάλλον μηχανισμούς κλιματισμού, έχουν χτιστεί πάνω στις ζωές κυριολεκτικά χιλιάδων μεταναστών εργατών από την Ινδία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ, τις Φιλιππίνες, την Κένυα, τη Γκάνα, κτλ.
Ο απολογισμός δεν είναι ακριβής και φυσικά, αυτό αποτελεί και τη μεγαλύτερη πληγή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια: ότι αυτοί οι άνθρωποι έφτασαν στο Κατάρ, εγκλωβίστηκαν εκεί βάσει της δουλοκρατικής εργατικής νομοθεσίας που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της Αραβικής Χερσονήσου και παρέμειναν μέχρι το θάνατο τους αόρατοι. Όσο για τις οικογένειες τους, δεν έμαθαν ποτέ την τύχη τους, αφού ούτε για τη χώρα καταγωγής τους ούτε για αυτή που τους «υποδέχθηκε» σαν σκλάβους, δεν είχαν όνομα. Ήταν απλώς ένας αριθμός.
Ταυτόχρονα, είναι και το τελευταίο Μουντιάλ που ανατέθηκε από την FIFA κατά την ιστορική περίοδο σχεδόν πέντε δεκαετιών διαφθοράς, χρηματισμού, διαπλοκής υπό την προεδρία των Ζοάο Χαβελάνζε και Σεπ Μπλάτερ, όπου δεκάδες αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας συνελήφθησαν για αυτά ή και άλλα σκάνδαλα. Στην πραγματικότητα, ο σημερινός Πρόεδρος Τζιάνι Ινφαντίνο δεν αποτελεί σύμβολο «κάθαρσης», εκδημοκρατισμού και διαφάνειας της FIFA, αλλά «γέννημα» της προηγούμενης κατάστασης και τον αναγκαίο ισορροπιστή ανάμεσα σε πλανητικές γεωπολιτικές επιδιώξεις της ιμπεριαλιστικής Δύσης και στην αναζήτηση νέων αγορών πέραν αυτής – δηλαδή στον πακτωλό χρημάτων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο του Κατάρ.
Η αιματοβαμμένη διοργάνωση έχει ξεσηκώσει πληθώρα αντιδράσεων παγκοσμίως και οργανώσεις και προσωπικότητες του αθλητισμού καλούν σε μποϊκοτάζ του Μουντιάλ στο Κατάρ.
Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες, είναι αναγκαίο να καταγγελθεί διεθνώς η διοργάνωση και να αναδειχθούν οι πραγματικές αξίες του αθλητισμού, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, που είναι πολύ μακριά από την εμπορευματοποίηση, την καπιταλιστική ασυδοσία πάνω στην αγάπη εκατομμυρίων ανθρώπων για τα δημοφιλή αθλήματα και την αξιοποίηση των
αθλητικών αγώνων για το όφελος των σχεδιασμών του ιμπεριαλισμού και τη νομιμοποίηση των συμμάχων του ευρωατλαντισμού.

Το Γραφείο Τύπου 20.11.2022