Οι αντιδράσεις των ΗΠΑ στην παρακμή της παγκόσμιας ηγεμονίας τους

 Η πρόεδρος της αμερικανικής βουλής, Νάνσυ Πελόζι, εξέδωσε μια άκρως σκληρή ανακοίνωση όπου σημείωνε μεταξύ άλλων την απόλυτη δέσμευση της χώρας της, για την υπεράσπιση της Ταϊβάν ώστε να «διαφυλαχτεί ένας ελεύθερος Ινδό – ειρηνικός ωκεανός……».

Στην ανακοίνωση δεν έκρυψε καθόλου τις γεωγραφικές και γεωπολιτικές επιδιώξεις Η ανακοίνωση προανήγγειλε το ταξίδι που πραγματοποιεί στην Ταϊβάν ως επικεφαλής μιας πολυμελούς αντιπροσωπείας, στρατιωτικών και οικονομικών παραγόντων των ΗΠΑ αδιαφορώντας για τις πιθανές επιπτώσεις και αντιδράσεις της Κίνας.

Αφού η χειραφέτηση λαών και χωρών στην Αφρική, Λατ. Αμερική, Ασία παίρνει όλο και μεγαλύτερες πολύπτυχες και πολύπλευρες διαστάσεις, διαφαίνεται η ηγεσία των ΗΠΑ να προχωρά σε εξαιρετικά επικίνδυνους σχεδιασμούς που βάζουν ξανά την παγκόσμια Ειρήνη να ακροβατεί σε ένα ήδη «υπερτεντωμένο σκοινί».

Η απόφαση των ΗΠΑ να καθυποτάξουν (ενεργειακά, στρατιωτικά, οικονομικά) την ΕΕ μέσω του πολέμου στην Ουκρανία είναι γεγονός. Η σχεδιαζόμενη ιμπεριαλιστική στρατιωτική παρουσία τους στα Βαλκάνια με την δημιουργία της «μεγάλης Αλβανίας», όπου το σημερινό Κόσοβο ήδη επιδιώκει την απόλυτη περιθωριοποίηση της υπάρχουσας σερβικής μειονότητας, ξεκλειδώνει το «κουτί της Πανδώρας». Αναγκαίο «κλειδί» η ανερχόμενη ακροδεξιά, ο εθνικισμός σε κάθε Βαλκανική χώρα.

Σερβία, Β. Μακεδονία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία και Ελλάδα δεν μπορούν να μείνουν ανεπηρέαστες σε μια ολική αναδιάταξη και επαναχάραξη των συνόρων στα Βαλκάνια. Η λεγόμενη ελεγχόμενη κρίση γεωπολιτικού χάους που σχεδιάζει το πεντάγωνο στην γειτονιά μας, ώστε να εδραιωθεί η νατοϊκή κατοχή και το ευρωατλαντικό δόγμα, ήδη έδειξε τα απόλυτα ταπεινωτικά αποτελέσματά της στον πρόσφατο 20ετη πόλεμο στο Αφγανιστάν, αφήνοντας πίσω ακραία φτώχεια, μαζικό λοιμό και γεωπολιτικά «κενά».

Οι Ταλιμπάν όπως και το ISIS, αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται πλήρως ώστε να αποτελούν τον αναγκαίο εχθρό που οι ίδιες οι ΗΠΑ δημιούργησαν, εκπαίδευσαν και στήριξαν όπου και όταν χρειάστηκαν (Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Δυτική, Ανατολική και κεντρική Αφρική, Αφγανιστάν) με στόχο τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Ασίας αλλά και τους μουσουλμάνους Ουιγούρους της Δυτικής Κίνας (που η Νάνσυ Πελόζι δεν ξεχνά ποτέ να αναφέρεται …). Εδώ η νατοϊκή Τουρκία αποτελεί στρατηγικό άσο στην ευρύτερη περιοχή.

Η αριστερά της εποχής μας τόσο στη χώρα μας όσο και παγκόσμια θα πρέπει να κινηθεί αποφασιστικά προκειμένου να αποτρέψει τα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Οι δυνάμεις της Αριστεράς οφείλουν να επαναφέρουν τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα, ως πρόταγμα, ως όραμα και έμπνευση σε αυτούς που συναποτελούν το πιο εκρηκτικό, ενωτικό, ειρηνικό μίγμα που ο καπιταλισμός σε βαθύτατη κρίση σήμερα, τρέμει τους λαούς που γνωρίζουν και ξέρουν …..