Πάμε (για) … West side festival;

Πάμε (για) … West side festival;

Αγαπητές/οί φίλες και φίλοι,

γνωρίζετε ότι οι κάτοικοι δυτικά του Κηφισού, από τη Δυτ. Αττική και τη Δυτ. Αθήνα έως το Δυτ. Πειραιά, βιώνουμε ένα ιδιότυπο κοινωνικό και περιβαλλοντικό ρατσισμό, αφού πρόκειται για την περιοχή με:

  • τους υψηλότερους δείκτες ρύπανσης, φτώχειας, ανεργίας, σχολικής εγκατάλειψης, χωρικής συγκέντρωσης περιθωριοποιημένων κοινοτήτων και
  • τους χαμηλότερους δείκτες αστικού πράσινου και κοινωνικών υποδομών στην περίθαλψη, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.

Όσο σκληρό κι αν ακούγεται, η δυτική όχθη αντιμετωπίζεται διαχρονικά ως αποθήκη ψυχών και οι πολίτες της σαν άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας χωρίς φροντίδα και ποιότητα ζωής.

 Όμως, στη δυτική πλευρά της Αττικής δεν υπάρχουν μόνο χωματερές, βιομηχανικοί ρύποι, φτώχεια και εγκατάλειψη. Υπάρχουν και:

  • Άνθρωποι που ονειρεύονται και αγωνίζονται ενάντια σ’ αυτά που απειλούν τη ζωή τους.
  • Άνθρωποι που δημιουργούν και άλλοι που διψούν για τέχνη και πολιτισμό, συμμετέχουν σε καλλιτεχνικές ομάδες, οργανώνονται σε πολιτιστικούς, αθλητικούς και άλλους τοπικούς συλλόγους.
  • Συλλογικότητες, όπως το Δυτικό Μέτωπο και άλλες, που παλεύουν για να κλείσει η μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης και να αρχίσει η περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής.

Πιστεύουμε βαθιά, ότι είναι ώρα οι αγώνες και η τέχνη, όλες και όλοι εμείς να συναντηθούμε, για να σκίσουμε το πέπλο της σιωπής, που σκεπάζει τα μεγάλα προβλήματα και τις αγωνίες των κατοίκων της Δυτικής πλευράς της Αττικής. Να στείλουμε παντού το μήνυμα ότι οι αντοχές μας τελείωσαν και ότι πρόκειται για υπόθεση που αφορά τους πολίτες ολόκληρης της Αττικής.

Θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας την ιδέα να οργανωθεί, για πρώτη φορά στα Δυτικά, ένα πολυθεματικό φεστιβάλ, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μουσικές βραδιές και συναυλίες, χορευτικά και εικαστικά δρώμενα, εκθέσεις και εργαστήρια, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, αθλητικές δραστηριότητες, συζητήσεις, λογοτεχνικές βραδιές, βιβλιοπαρουσιάσεις κ.λπ.. Σε αυτό το εγχείρημα μπορούν να συνεισφέρουν άνθρωποι και ομάδες, όχι μόνο από τη Δυτική Αθήνα και Αττική, αλλά και από άλλες περιοχές.

 Έχοντας αυτές τις πρώτες σκέψεις κατά νου, σας καλούμε την Τρίτη 31/5, στις 8 το απόγευμα, στην κινηματογραφική λέσχη Πετρούπολης (25ης Μαρτίου 168), προκειμένου να ανταλλάξουμε ιδέες για το αν και πώς μπορούμε να κάνουμε δημιουργικές πολιτιστικές δράσεις, σε συνδυασμό με τις οργανωτικές προϋποθέσεις που έχει ένα τέτοιο εγχείρημα.

 ΥΓ: όσες – όσοι δεν μπορούν να παραβρεθούν στη σύσκεψη, αλλά επιθυμούν να συμβάλλουν με οποιοδήποτε τρόπο σε αυτήν την ιδέα, ας επικοινωνήσουν μαζί μας στο oxi.xyta.filis@gmail.com ή στα τηλέφωνα :

Ελένη Σταύρου : 6973551168

Σπύρος Σασσάνης : 6972292944

Ρούλα Φώτου : 6948009746

23.5.2022

 ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας

oxixytafilis.blogspot.com – oxi.xyta.filis@gmail.com – f/b: Δυτικό Μέτωπο