Η εξοργιστική απόφαση αθώωσης των αστυνομικών στην υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου είναι μήνυμα ανοχής της δολοφονικής αστυνομικής βίας

Η εξοργιστική απόφαση αθώωσης των αστυνομικών στην υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου είναι μήνυμα ανοχής της δολοφονικής αστυνομικής βίας.

Ανακοινώθηκε σήμερα η απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου, μιας σοκαριστικής υπόθεσης θανάτωσης ενός νέου ακτιβιστή σε δημόσια θέα με ομαδικό λιντσάρισμα και άγριο ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου. Το δικαστήριο καταδίκασε τους δύο πολίτες που βασάνισαν και χτύπησαν το Ζακ, και αθώωσε με οριακή πλειοψηφία 4-3 τους αστυνομικούς, ακολουθώντας την εισαγγελική πρόταση.

Η αθώωση των αστυνομικών είναι μια προκλητική και εξοργιστική εξέλιξη, που για άλλη μια φορά δείχνει την προκλητική ασυλία που επιφυλάσσεται στο δικαστικό μηχανισμό της χώρας μας για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία. Σε κοινή θέα οι αστυνομικοί συνέπραξαν στη βασανιστική θανάτωση του Ζακ Κωστόπουλου, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα σε έναν άνθρωπο ημιθανή. Για άλλη μια φορά η δικαιοσύνη απέδειξε την επικίνδυνη μεροληψία της και ότι είναι «τυφλή» όταν πρόκειται για το συστημικό πρόβλημα της αστυνομικής βίας στη χώρα μας, που έχει καταλήξει σε πλείστες κρατικές δολοφονίες. Έτσι, και στην περίπτωση του Κουμή, της Κανελλοπούλου, του Καλτεζά, σε δεκάδες υποθέσεις επικίνδυνης και δολοφονικής αστυνομικής καταστολής κανείς αστυνομικός δεν τιμωρήθηκε. Ακόμη και μετά από την εξέγερση της νεολαίας για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, οι δολοφόνοι του έπεσαν στα μαλακά.

Είναι τέτοιες εξελίξεις που νομιμοποιούν και αφήνουν χώρο για τη διαιώνιση της αστυνομικής ασυδοσίας και βίας. Η αστυνομία, που βρίθει ακροδεξιών στοιχείων, είναι ο πρώτος και κύριος μηχανισμός άλλωστε που διαχέει και νομιμοποιεί τη ρατσιστική, τη σεξιστική βία, τον κανιβαλισμό και το δόγμα ότι υπάρχουν κατηγορίες πολιτών των οποίων η ζωή είναι μικρότερης αξίας από το αγαθό τη περιουσίας, από μια τζαμαρία, από ένα κλεμμένο αυτοκίνητο, καταλήγοντας ακόμη και πρόσφατα στην εν ψυχρώ εκτέλεση του Νίκου Σαμπάνη με 38 σφαίρες.

Οι αστυνομικοί άλλωστε πήραν αμέσως το μήνυμα της ασυδοσίας αφού την ώρα της ανακοίνωσης της απόφασης, αστυνομικοί και ο ακροδεξιός συνδικαλιστής ειδικός φρουρός Μαυροειδάκος δεν δίστασαν να προπηλακίσουν. Καμία ανοχή στην αντιδραστική «αντεπίθεση» των ακροδεξιών θυλάκων του κατασταλτικού μηχανισμού.

Ο αγώνας του λαού και της νεολαίας ενάντια στην κρατική καταστολή και τις δολοφονικές πρακτικές, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών κεκτημένων και των δικαιωμάτων των πολιτών, πρέπει να γίνει ακόμη πιο μαζικός, ακόμη πιο αποφασιστικός.  Να μη γίνει κανονικότητα η ρατσιστική βία και οι ατιμώρητες κρατικές δολοφονίες. Να σταματήσει η ασυλία και ατιμωρησία της αστυνομικής βίας.

Όλοι και όλες στην πορεία σήμερα 3/5, 19.30 Μοναστηράκι

                                                                 Το Γραφείο Τύπου 3.5.2022