ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ
(Ή ΥΠΟΤΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ…)
του Απόστολου Αποστολακάκη*
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός (Απρίλιος 2021) από τότε που ο Ν.Δένδιας, ως Υπουργός Εξωτερικών, δήλωνε ότι το Αιγαίο, είναι ένας παράδεισος στη γη και «δε σχεδιάζουμε να τον μετατρέψουμε σε Κόλπο του Μεξικού», με συνέντευξη στο Arab News. Ακόμη λιγότερος από την ομιλία του Κ.Μητσοτάκη στην 78η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (Σεπτέμβριος 2023) στην οποία δήλωνε «… κάνουμε σημαντικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπου, με δεδομένο το φυσικό μας πλεονέκτημα που είναι ο άνεμος, ο ήλιος και η θάλασσα, οι δυνατότητες είναι τεράστιες».
Και σήμερα (Νοέμβριος 2025) έχει στηθεί ένα σκηνικό πανηγυρισμών επειδή η Ελλάδα «είναι η πύλη εισόδου για το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα αντικαταστήσει τις ρωσικές εισαγωγές» (Κ.Μητσοτάκης στην 6η Υπουργική Συνάντηση της Διατλαντικής Συνεργασίας για την Ενέργεια). Ταυτόχρονα διατυμπανίζεται η νέα συμφωνία ερευνητικής γεώτρησης υδρογονανθράκων (στο περιθώριο της παραπάνω συνάντησης) της Exxon Mobil (η οποία διαθέτει μερίδιο 60% στο μετοχικό σχήμα) με τις Energean και Helleniq Energy, βορειοδυτικά της Κέρκυρας (… όσο πιο μακριά από την Τουρκία…, δείχνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να υπερασπισθεί “σθεναρά” την κυριαρχία της χώρας!).
Η χώρα παράδεισος των πολυεθνικών με τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά γίνεται τώρα ΚΑΙ πρατήριο καυσίμων των Αμερικάνων…. Είναι πλέον σαφές: Τα μεγάλα συμφέροντα (ντόπια και ξένα) επιλέγουν πως θα κερδοσκοπήσουν και οι Ελληνικές κυβερνήσεις υποτάσσονται και τα υπηρετούν!
Ταυτόχρονα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης (με ελάχιστες, φευγαλέες εξαιρέσεις), ακολουθείτε μια πολιτική υποτέλειας στα σχέδια του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων, αλλά και του διευθυντηρίου της Ε.Ε. (και όταν αυτοί, έστω και προσχηματικά, διαφωνούν, γίνονται “υπηρέτες δύο αφεντάδων”!), αφαιρώντας κάθε δυνατότητα άσκησης ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής, με γνώμονα το συμφέρον του λαού και του τόπου! Αυτό έχει και το ενεργειακό του σκέλος… Αφού ο Κ.Μητσοτάκης μιλώντας στο Bloomberg έλεγε ότι «διεξάγουμε πόλεμο κατά της Ρωσίας»(!!!) (Σεπτέμβριος 2022), σήμερα δηλώνει «η απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου είναι μια ευκαιρία να σχεδιάσουμε εκ νέου τον ενεργειακό χάρτη της νοτιοδυτικής Ευρώπης», εμπλέκοντας την χώρα μας όλο πιο βαθιά στον πόλεμο στην Ουκρανία. Και για να μην έχουμε αμφιβολίες τι μας περιμένει, έρχονται δύο δηλώσεις που προδιαγράφουν ένα εφιαλτικό σκηνικό για τους λαούς: Η απαράδεκτη δήλωση Δένδια: «Να βάζουμε παιδιά με αυτισμό να εντοπίζουν στόχους για drones» σε ομιλία του πριν μερικές μέρες στον Ροταριανό Όμιλο Αθηνών και η τρομακτική αναφορά, του επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας στρατηγού Φαμπιέν Μαντόν σε συνέδριο Δημάρχων, ότι θα πρέπει η χώρα (η Γαλλία…, αλλά το μήνυμα είχε πολλούς παραλήπτες!) να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο «να χάσει τα παιδιά της»
Το σκηνικό αυτό υποτέλειας και υποταγής στα συμφέροντα, έρχεται να σφραγίσει η προσκόλληση της χώρας στα σχέδια του Ισραήλ, με επιλογή όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων 15 ετών, το οποίο Ισραήλ -και σύμφωνα με τις αποφάσεις Διεθνών Οργανισμών- οργάνωσε –και συνεχίζει- την γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Και αυτή η επιλογή έχει το ενεργειακό – επιχειρηματικό σκέλος της… Πρωταγωνίστρια σε αυτό η εταιρεία Energean PLC, η οποία είναι ένας επιχειρηματικός όμιλος με έδρα στο Λονδίνο, ενταγμένος στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ. Η εταιρεία αυτή, που έχει στενότατους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με το γενοκτονικό κράτος του Ισραήλ, τους οποίους έχει δεσμευτεί να συνεχίσει παρά τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, του Διεθνούς Δικαστηρίου και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. (περισσότερες λεπτομέρειες: https://bdsgreece.net/2025/05/20/i-perivalloktona-energean-vasikos-energeiak/), έχει προνομιακή μεταχείριση από το Ελληνικό δημόσιο (δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου, ευτελείς στρεμματικές αποζημιώσεις για περιοχές εκμετάλλευσης και έρευνας, μηδενική καταβολή μεριδίου για το Δημόσιο μέχρι 2.250 βαρέλια, απαλλαγή από την προβλεπόμενη προκαταβολή φόρου εισοδήματος κλπ κλπ!). Οι συμβάσεις δε, που υπογράφει η Energean με το Ελληνικό δημόσιο, χωρίς καμιά δυσκολία μπορούν να χαρακτηριστούν αποικιοκρατικές.
Η εταιρεία αυτή σχεδιάζει, μέσω της θυγατρικής ΕnEarth, να αποθηκεύσει τα ενεργειακά σκουπίδια (CO2) της Ευρώπης, στον κόλπο της Καβάλας, ο οποίος βρίσκεται εντός του Δικτύου Natura 2000 και πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Πέρα από τους τεράστιους και διαρκείς κινδύνους μιας περιβαλλοντικής καταστροφής για την περιοχή, το ίδιο το σχεδιαζόμενο έργο, που προωθείται δήθεν για τη σωτηρία του πλανήτη, αποτελεί φενάκη, αφού είναι βέβαιο ότι ο στόχος των μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050 είναι ανέφικτος, Επί πλέον είναι μια πολύ κοστοβόρα και ενεργοβόρα διαδικασία. Επί της ουσίας δίνει άλλοθι στις μεγάλες βιομηχανίες να συνεχίσουν να λειτουργούν με τον ίδιο ρυπογόνο τρόπο, χωρίς να προσαρμοστούν σε τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον.
Η κοινωνία, οι ενεργοί πολίτες του τόπου όμως ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. Όπως τα τελευταία είκοσι χρόνια, σύσσωμη η τοπική κοινωνία, απέτρεψε μετά από μεγάλες κινητοποιήσεις τον σχεδιασμό για την περιοχή, που περιλάμβανε τερματικό σταθμό LNG, δεξαμενές καυσίμων στη Βάσοβα, Νατοϊκό Λιμάνι στην Ν. Πέραμο και εργοστάσιο παραγωγής λιθάνθρακα, έτσι και τώρα οι πολίτες της περιοχής και πάλι θα αντισταθούν και θα αποτρέψουν τα “ενεργειακά” σχέδια ντόπιων και ξένων μεγάλων συμφερόντων. Με τους αγώνες τους Θα διατρανώσουν ότι ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠAΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ!
*Απόστολος Αποστολακάκης
μέλος της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ CO2 ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ












