Η 21η Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Η 21η Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Η 21 Μαρτίου, πρώτη ημέρα της  Άνοιξης, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης από την UNESCO το 1999, μετά από πρόταση του Έλληνα ποιητή  Μιχαήλ Μήτρα. Η συγκεκριμένη ημέρα επιλέχτηκε και πολύ σωστά, διότι η ημέρα της εαρινής ισημερίας συνδυάζει  το φως από την μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους.

Η ποίηση συνδέεται με όλες τις άλλες τέχνες και την φιλοσοφία και επιβεβαιώνεται η φράση του Ντελακρουά «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση».

Γεννά τα πιο ισχυρά συναισθήματα, καλλιεργεί την ενσυναίσθηση, ενώνει τον αναγνώστη με τον συγγραφέα πέρα από εποχές και πολιτιστικά όρια, συγκινεί βαθιά, διότι μπορεί να εκφράσει με λιτό τρόπο τα βαθύτερα συναισθήματα του ανθρώπου.

Στη χώρα μας έζησαν, δημιούργησαν και έβαλαν την σφραγίδα τους στον παγκόσμιο πολιτισμό μεγάλοι ποιητές, όχι μόνο οι μεγάλοι τραγικοί ποιητές της αρχαιότητας αλλά και των νεώτερων χρόνων. Κωνσταντίνος Καβάφης, Κωστής Παλαμάς, Κώστας Βάρναλης, Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Μανώλης Αναγνωστάκης, Μιχάλης Κατσαρός, Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, Κική Δημουλά, Μάνος Ελευθερίου, Αργύρης Χιόνης και τόσοι άλλοι, που με το έργο τους εξέφρασαν πανανθρώπινες αξίες και αγωνίες, συγκίνησαν και εξακολουθούν να συγκινούν και να συνεγείρουν.

Η ποίηση έχει λυτρωτικό και απελευθερωτικό χαρακτήρα και είναι ανάσα για τον άνθρωπο.

Όπως είχε πει ο μεγάλος μας ποιητής Γιώργος  Σεφέρης στην ομιλία του κατά την απονομή σε αυτόν του βραβείου Νόμπελ «Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα και τι θα γινόμαστε αν η αναπνοή μας λιγόστευε;»

Η ποίηση λοιπόν είναι ανθρώπινη ανάγκη, ανάσα, δυνατότητα έκφρασης και επικοινωνίας.