ΠΗΓΗ:«Πελοπόννησος»
Ευρωεκλογές 2024 – Λαπαβίτσας στην «Πελοπόννησο»: Με χαμηλούς μισθούς δεν πάμε πουθενά
«Ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης ευνοεί τη ΝΔ. Ο κόσμος θα κλείσει τη μύτη του και θα την ψηφίσει», δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ο οικονομολόγος και υποψήφιος ευρωβουλευτής, Κώστας Λαπαβίτσας.
Η πολυκύμαντη περιπέτεια της Κρίσης κατέστησε πασίγνωστα στη χώρα πρόσωπα του οικονομικού χώρου, που εισπήδησαν στην πολιτική ζωή με άποψη, πολύ συχνά ανατρεπτική. Μια τέτοια φυσιογνωμία είναι ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας που θήτευσε στη Βουλή του 2015 και μάχεται στις επάλξεις της Αριστεράς. Φέτος τον βρίσκουμε υποψήφιο για την Ευρωβουλή, μέσα από μια σύμπραξη με τον επίσης οικονομολόγο Γιάνη Βαρουφάκη.
-H παράταξή σας έχει μια σημαντική απήχηση στην Ευρώπη. Οφείλεται αυτή στην αναγνωρισιμότητα που απέκτησε κατά τη διάρκεια της Κρίσης ο Γιάνης Βαρουφάκης, ως αντιστασιακή φυσιογνωμία;
Είμαστε η Ενωτική Πρωτοβουλία. Δηλαδή το ΜεΡΑ25 και το κόμμα της Ανατρεπτικής Οικολογικής Αριστεράς, μια εκλογική συμμαχία. Αλλά είναι πράγματι βέβαιο ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης και το ΜεΡΑ25 έχει σημαντική ευρωπαϊκή απήχηση. Νομίζω ότι αυτό οφείλεται στα γεγονότα της περιόδου 2012-15 και τη διεθνή παρουσία του Γ. Βαρουφάκη ως υπουργού Οικονομικών, των διαπραγματεύσεών του με την Τρόικα και της στάσης που κράτησε μετά το 2015. Ηταν η εικόνα ενός ανθρώπου διατεθειμένου να πάει κόντρα στο ευρωπαϊκό κατεστημένο και να πει ορισμένα πράγματα που δεν ακούγονται από τα πιο επίσημα κόμματα.
-Τι είναι λοιπόν αυτό που δεν ακούγεται και που εσείς λέτε;
Αυτό που δεν λέγεται ιδιαίτερα στην Ευρώπη, και στη χώρα μας σχεδόν καθόλου, είναι ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει προβλήματα υπαρξιακά. Στο οικονομικό πεδίο έχει αποτύχει εμφανώς. Δεν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη, με κεντρικό το ζήτημα της Γερμανίας που αποβιομηχανοποιείται, δεν υπάρχει σύγκλιση, αντιθέτως υπάρχει απόκλιση, με δημιουργία σειράς περιφερειών, όπως η περιφέρεια του Νότου, στην οποία εμείς ανήκουμε.
Υπάρχει μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς. Υπάρχει εμφανής αυταρχισμός και πρόβλημα δημοκρατίας. Παράδειγμα η Γαλλία, όπου συμβαίνουν απίστευτα πράγματα. Το κράτος απειλεί πολίτες που υπογράφουν κείμενα κατά του Ισραήλ με ποινές φυλάκισης. Ποιος θα το φανταζόταν αυτό πριν καμιά 15αριά χρόνια;
Και, τέλος, αντί η ΕΕ να σταθεί σαν ένας διαφορετικός παίκτης στη διεθνή πολιτική σκηνή, είναι στην ουσία ανύπαρκτη. Στον πόλεμο της Ουκρανίας και της Παλαιστίνης δεν έχει αρθρώσει δικό της λόγο. Εμφανίζεται ως ουρά της αμερικανικής υπερδύναμης. Ολα αυτά συνιστούν ιστορική αποτυχία. Εμείς αυτά θα πούμε, αυτή είναι η αντιπολίτευση που θα ασκήσουμε στις Βρυξέλλες.
-Πέραν των παραμέτρων αυτών, υπάρχει και μια άλλη πραγματικότητα. Αναδύονται μεγαθήρια στην Ανατολή, όπως η Ινδία. Η απάντηση σ’ αυτά πρέπει να είναι η αριστερή ψήφος ή ισχυροποίηση της ΕΕ με τις σημερινές της δομές και κατευθύνσεις;
Ακριβώς αυτά που σας είπα, σημαίνουν ότι η σημερινή ΕΕ, με τη λογική που έχει, δεν έχει καμία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αγεται και φέρεται. Η ηγεσία της είναι καταφανώς κατώτερη των περιστάσεων. Η σημερινή ΕΕ δεν μπορεί καθόλου να σταθεί όπως την περιγράφετε. Τι πρέπει να ενισχυθεί και πώς, είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Εμείς πιστεύουμε ότι οι σημερινοί ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν επιδέχονται μεταρρύθμιση. Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολο έως και αδύνατο να αλλάξουν.
Απαιτείται, κατ’ αρχήν, ομοφωνία. Οι θεσμοί της ΕΕ είναι εξαιρετικά δυσκίνητοι. Στις Βρυξέλλες υπάρχει μια ολόκληρη στρατιά από λομπίστες που τελούν σε διαρκή διαπραγμάτευση με μεγάλες εταιρείες που προσπαθούν να υπηρετήσουν τα συμφέροντά τους μέσα από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Αυτά είναι κομμάτια της αποτυχίας της ΕΕ.
Στο διεθνές σκηνικό που περιγράφετε, με την ισχυροποίηση της Ινδίας, της Βραζιλίας, της Ρωσίας, η ΕΕ δεν μπορεί να σταθεί. Απαιτείται δυναμική αντιπολίτευση που θα λέει ότι οι θεσμοί αυτοί δεν μεταρρυθμίζονται, χρειάζονται συγκρούσεις. Αυτό ισχύει και στη χώρα μας.
-Οι λομπίστες που περιγράφετε, έχουν διαφθείρει τα ευρωπαϊκά όργανα και την Ευρωβουλή;
Σαφέστατα. Μην ξεχνάμε ότι η Ευρωπαία εισαγγελέας έχει αναλάβει πρωτοβουλίες που αφορούν την ίδια την κ. Φον Ντερ Λάιεν, που είχε ήδη σκηνικό διαφθοράς από τη Γερμανία, με διάφορες σκοτεινές υποθέσεις. Εχουμε ήδη καταγγελίες για τον ρόλο που είχε παίξει με τα εμβόλια και στην εύνοια που έχει δείξει στη χρηματοδότηση γερμανικών εταιρειών. Οπως λέμε λαϊκά, το ψάρι βρομάει από το κεφάλι. Στις Βρυξέλλες έχουμε έναν μηχανισμό που είναι άκρως προβληματικός. Αυτά δεν ακούγονται στη χώρα μας γιατί δεν βολεύει τους κυβερνώντες. Που μας παρουσιάζουν μια εικόνα της ΕΕ πολύ θετική, πολύ καλή.
-Να δούμε το δικό μας ψάρι, τη χώρα μας. Το κεφάλι του δεν έχει βρομίσει. Η κυβέρνηση, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε τελευταία, υπερισχύει δημοσκοπικά και φαίνεται ότι θα είναι κυρίαρχη δύναμη στις ευρωεκλογές. Πώς το ερμηνεύετε;
Ακριβώς όπως το λέτε: Η ΝΔ κυριαρχεί πολιτικά και αυτό δίνει έναν αέρα στους κυβερνώντες. Αλλά αυτός ο αέρας είναι πολύ επικίνδυνος για τη χώρα. Επιτείνει την αυταρέσκεια και την αλαζονεία του κυβερνώντος κόμματος. Το οποίο δεν συζητάει τα πραγματικά προβλήματα. Διότι το ψάρι πράγματι βρομάει.
Το βασικό πρόβλημα είναι οικονομικό. Η χώρα μας βρίσκεται σε αναπτυξιακό αδιέξοδο. Κι ας παρουσιάζει η κυβέρνηση μια εικόνα επιτυχίας. Οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ όμως ξέρουν ότι η οικονομία στη χώρα μας δεν πάει πουθενά. Βρίσκεται σε τέλμα. Το αναπτυξιακό της δυναμικό δεν θα ξεπεράσει το 1% κατ’ έτος τα επόμενα χρόνια. Ετσι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική αύξηση του βιοτικού μας επιπέδου, ούτε καλές δουλειές για τη νεολαία.
Ο λόγος είναι απλός. Το μοντέλο που υιοθετήσαμε τα τελευταία 15 χρόνια είναι μοντέλο χαμηλών μισθών, με πολύ χαμηλές επενδύσεις. Η οικονομία μας στηρίζεται κατά 80% σε υπηρεσίες χαμηλής παραγωγικότητας, με πρώτο και καλύτερο τον υπερτροφικό τουρισμό, σε μια πολύ χαμηλή βιομηχανία και έναν αδύναμο αγροτικό τομέα. Αυτή η οικονομία δεν οδηγεί τη χώρα μπροστά, δεν ανοίγει προοπτική για τον ελληνικό λαό.
Η ΝΔ το ξέρει αυτό, αλλά δεν το συζητάει. Τα άλλα κόμματα ίσως και να μην το καταλαβαίνουν κιόλας. Ο Ελληνας πολίτης, όταν κλείσει την τηλεόραση και σταματάει να ακούει πόσο μας αναβάθμισαν οι διεθνείς οίκοι, θυμάται ότι ο μισθός σου τελειώνει στις 20 του μηνός. Εγώ αυτό ακούω από τον περισσότερο κόσμο.
-Ναι, αλλά μήπως η αντιπολίτευση κάνει εύκολη τη ζωή της κυβέρνησης με τον κατακερματισμό της; Διά της διαιρέσεως βασιλεύει ο μονόφθαλμος.
Πράγματι. Ο κατακερματισμός της οφείλεται στη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε αμαρτίες της περασμένης δεκαετίας. Εχασε την εμπιστοσύνη του λαού. Η αποτυχία συμπαρέσυρε όλο το πολιτικό φάσμα. Οι περισσότεροι δεν κατανοούν την κατάσταση, δεν συζητάμε γιατί έχει κολλήσει η χώρα μας. Την κύρια ευθύνη βέβαια την έχει η κυβέρνηση.
-Υποτίθεται ότι το αντίδοτο της Κρίσης- έτσι συμφωνήσαμε- ήταν η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αυτή δεν έχει υπάρξει; Ποιος την εμπόδισε;
Υποτίθεται ότι το συμφωνήσαμε. Δεν το συμφωνήσαμε.
-Εστω.
Προέρχομαι από ένα κομμάτι του τότε ΣΥΡΙΖΑ που πεντακάθαρα μιλούσε για παραγωγική ανασυγκρότηση με μεταβολή των δομών της οικονομίας και τόνωση του παραγωγικού ιστού. Αλλά οι άλλες πλευρές του φάσματος μας είπαν ότι με αποδοχή των μνημονίων και με εσωτερική υποτίμηση θα προχωρούσαμε σε αναγέννηση της οικονομίας. Είπαμε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Και αποδείχθηκε. Μια οικονομία που στηρίζεται στον χαμηλό μισθό δεν πρόκειται ποτέ να αναπτυχθεί γρήγορα. Η ελληνική οικονομία απαιτεί κύμα επενδύσεων. Κρατάς χαμηλούς τους μισθούς και μετά απορείς γιατί 500.000 άνθρωποι, στην πιο παραγωγική ηλικία έφυγαν στο εξωτερικό. Φυσική απόρροια της πολιτικής που ακολουθείς. Εμείς λοιπόν θέλουμε να είμαστε μαχητική αντιπολίτευση σ’ αυτό, χωρίς κοκορομαχίες. Μια αντιπολίτευση που θα έχει νόημα.
-Με ποιο κριτήριο θα ψηφίσει ο Ελληνας πολίτης;
Η αποχή δυστυχώς θα είναι υψηλή. Υπάρχει απογοήτευση από όλο το πολιτικό σύστημα. Και από την αντιπολίτευση, που έχει γίνει χίλια κομμάτια, και από την κυβέρνηση. Πολύς κόσμος θα ψηφίσει ΝΔ κρατώντας τη μύτη του. Δεν εμπιστεύεται άλλα μορφώματα πέραν ΝΔ, δεν ξέρει ότι υπάρχουν. Η δική μας Συμμαχία, είναι σχετικά αφανής. Παίζει ρόλο ο αποκλεισμός μας από τα κεντρικά ΜΜΕ.
Επίσης, υπάρχει ένα κοινωνικό στρώμα στον τόπο μας που δεν τα πάει άσχημα. Ισως το 15-20%. Πρώτον, λόγω της συμμετοχής τους στη φούσκα με τα ακίνητα, που δημιουργεί μια επιδερμική αίσθηση ευμάρειας. Δεύτερον, λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, και των εκταμιεύσεών του σε δάνεια και χορηγίες, που δεν φτάνουν επ’ ουδενί για την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά φτάνουν για να δημιουργήσουν προνομιακές δυνατότητες πλουτισμού σ’ αυτούς που είναι κοντά στην κυβέρνηση. Εξ ου και βλέπει κανείς στο κέντρο των Αθηνών ή των Πατρών γεμάτα καφενεία ή εστιατόρια. Αλλά δεν είναι αυτή η πραγματικότητα.
-Αν η οικονομία πάει καλά, βέβαια, τα καφενεία είναι άδεια, γιατί ο κόσμος τρέχει στις δουλειές.
Αυτό είναι αλήθεια.
-Δύο φορές μιλήσατε για κατακερματισμό στην αντιπολίτευση. Θα επιθυμούσατε μια σύνθεση;
Βεβαίως. Γι’ αυτό ονομάσαμε την πρωτοβουλία μας Ενωτική, πιστεύουμε στην Ενότητα. Θα επιχειρήσουμε διεύρυνση και με άλλες δυνάμεις, για να δώσουμε στον κόσμο μια κίνηση άξια εμπιστοσύνης, που θα μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.