Κ. Λαπαβίτσας: «οι θεσμοί της Ε.Ε έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους λαούς και δεν μεταρρυθμίζονται-βελτιώνονται, χρειάζονται σύγκρουση και ανατροπή»

Τηλεφωνική συνέντευξη στην εκπομπή «Λόγια σταράτα» (ΡΑΔΙΟ-ΑΙΧΜΗ) και στον Αλέκο Χατζηκώστα έδωσε την Τετάρτη 22/5 ο προερχόμενος από την Ημαθία υποψήφιος ευρωβουλευτής της ενωτικής πρωτοβουλίας | ΜέΡΑ25 Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά Κώστας Λαπαβίτσας.


 

Κώστας Λαπαβίτσας: «οι θεσμοί της Ε.Ε έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους λαούς και δεν μεταρρυθμίζονται-βελτιώνονται, χρειάζονται σύγκρουση και ανατροπή»
  • Αναφερόμενος στη σημασία της συμμέτοχης στις ευρωεκλογές τόνισε:
«Πολύς κόσμος δείχνει μειωμένο ενδιαφέρον και πιθανά η αποχή να είναι υψηλή. Υπάρχει μία απογοήτευση συνολικά με το πολιτικό σύστημα. Οι εκλογές αυτές μπορεί να λειτουργήσουν ως ψήφος κριτικής στη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι εξαιρετικά αλαζονική, αυτάρεσκη, πιστεύει ότι είναι «καβάλα στο άλογο» και άρα μπορεί να κάνει ότι θέλει. Και αυτά που κάνει είναι πάρα πολύ προβληματικά πράγματα και έχουν φέρει τη χώρα μας σ’ ένα αδιέξοδο και αν δεν δεχτεί ένα χτύπημα στις εκλογές τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Χρειαζόμαστε μαχητική αντιπολίτευση στη χώρα και εμείς αυτό θέλουμε.»
Όσο δε αφορά τα ψηφοδέλτια κομμάτων με «φίρμες και σταρ» τόνισε ότι: «Αυτό είναι πολύ κακό και δείχνει το επίπεδο της πολιτικής συζήτησης και της πολιτικής ζωής στον τόπο μας που γίνεται ολοένα και πιο χειρότερο. Υπάρχει πραγματική συνεχής φθορά, καμία πραγματική συζήτηση για το πώς θα πάει μπροστά ο τόπος. Εδώ μεγάλο ρόλο παίζει η έλλειψη μαχητικής αντιπολίτευσης , καθώς και η αλαζονεία της κυβέρνησης που είναι χωρίς προηγούμενο που γνωρίζει ότι είμαστε σε αδιέξοδο, αλά δεν το συζητάνε.»
  • Αναφορές έκανε για την οικονομική κατάσταση της χώρας τονίζοντας:
«Οι κυβερνώντες τη χώρα εδώ και χρόνια έκαναν μία επιλογή, την εφαρμογή των μνημονίων. Εφαρμόστηκαν, έγιναν θεσμικό πλαίσιο. Δεν μας έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ από τα μνημόνια, τα έκανε πραγματικότητα. Η οικονομία που διαμορφώθηκε και έχουμε είναι παρόμοια με αυτή που μας οδήγησε στην κρίση. Τεράστιος κλάδος υπηρεσιών (80%, με πρώτο τον τουρισμό), μικρός δευτερογενής τομέας με μικρή δυνατότητα ν’ ανταγωνιστεί και ένας αγροτικός τομέας που έχει πολλά προβλήματα. Αυτό θέλανε τα μνημόνια. Οι χαμηλοί μισθοί είναι η μηχανή που κινεί αυτή την προβληματική οικονομία. Οι επενδύσεις στον τόπο μας είναι πάρα πού χαμηλές. Το 80% των εργαζόμενων έχει ένα προβληματικό μισθό που τελειώνει στις 20 του μηνός. Αυτή η κατάσταση είναι ένα αναπτυξιακό αδιέξοδο. Δεν υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης όταν η οικονομία είναι δομημένη έτσι. Το βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα είναι η ακρίβεια που βιώνει κάθε μέρα ο κόσμος.»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αιτίες της ακρίβειας (χαμηλός μισθός, έλεγχος από ολιγοπώλια) και κατέθεσε προτάσεις για την αντιμετώπισή της όπως υψηλότεροι μισθοί, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων, πλαφόν στις τιμές, πρόστιμα, διαφάνεια στο πώς καθορίζονται αυτές οι τιμές, κρατικός έλεγχος σε ενέργεια, κατοικίες. Αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο με δημόσιες επενδύσει, στηριγμένες από δημόσιες τράπεζες.
  • Για τις εξελίξεις σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε:
«Η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε γιατί πίεσαν οι ΗΠΑ γιατί ήθελαν να βάλουν την Β. Μακεδονία στο ΝΑΤΟ για τη δημιουργία αντιρωσικού τόξου στα Βαλκάνια. Όταν η βάση της συμφωνία είναι τα συμφέροντα των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων τότε μόνο προοπτική συνεννόησης μεταξύ των λαών δεν υπάρχει. Δεν υπήρχε πραγματική συνεννόηση και αυτό το βιώνουμε. Δεν καταλαβαίνω τι θέλει η Ν.Δ από τη συμφωνία. Είναι καλή, είναι βλαπτική και την αποδεχόμαστε, τι ακριβώς θέλει η Ν.Δ; Είναι υποκριτική η στάση της, καθαρά πολιτικαντισμός, φοβούμενη τις διαρροές. Η συμφωνία είναι διακρατική και αυτές οι συμφωνίες δεν αλλάζουν σε μία μέρα. Από μόνοι τους παρά τα όσα λένε δεν μπορούν ν’ αλλάξουν τη συμφωνία, αυτά δεν γίνονται. Οι εθνικιστές εκεί κάνουν εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι. Η δική μας στάση θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και επιφυλακτική. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι να βγούμε ξανά στους δρόμους με τις περικεφαλαίες.»
  • Για την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο της Ουκρανίας και στη σφαγή των Παλαιστινίων από το Ισραήλ σημείωσε:
«Έχουμε μία τρομακτική ένταση των ηγεμονικών και ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων παγκοσμίως, γιατί υποχωρεί η ισχύς των ΗΠΑ, δεν μπορεί να γίνει αυτό που ήταν. Εμφανίστηκαν Κίνα και Ρωσία ως σοβαροί ανταγωνιστές. Ο ανταγωνισμός αυτό προέρχεται κύρια από ΗΠΑ, η πλέον επιθετική υπερδύναμη, δεν θέλει να αποδεχτεί την απώλεια της πρώτης θέσης. Δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις σε Ουκρανία, Ισραήλ, Ταϊβάν. Η κυβέρνηση αν και πρέπει να είναι προσεκτική κάνει το ακριβώς ανάποδο από αυτό που απαιτείται. Έχει μετατρέψει τη Ελλάδα σε πρωτοπαλίκαρο των ΗΠΑ. Η Ελλάδα δεν πρέπει να εμφανίζεται τέτοια. Δεν πρέπει να εμφανίζεται ω στρατηγικός σύμμαχος του Ισραήλ που είναι μία χώρα εξαιρετικά επικίνδυνη, προσπαθεί ουσιαστικά να προκαλέσει παγκόσμιο πόλεμο, αν και ο πόλεμος στη Γάζα δεν πηγαίνει καλά γι’αυτήν. Η χώρας μας λέμε ότι πρέπει να έχει μία εξωτερική πολιτική πολύ πιο ισορροπημένη από αυτό που κάνει τώρα. Δεν έχει καμιά δουλειά ο πρωθυπουργός να πηγαίνει στη Οδησσό και να φωτογραφίζεται με τον Ζελένσκι.Δεν έχει καμιά δουλειά να στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά θάλασσα. Ο λαός δεν θέλει εμπλοκές σε τέτοιες καταστάσεις.»
  • Για ποιο λόγο να σας ψηφίσει κάποιο/α στις εκλογές αυτές;
«Εμείς πρεσβεύουμε μία ενωτική πρωτοβουλία. Ο κόσμος τις θέλει. Εμείς το εννοούμε. Τα κομμάτια που την αποτελούν προέρχονται από διαφορετικά σημεία του αριστερού φάσματος. Έχουμε κάνει όλοι την αποτίμηση της πορείας μας. Και όταν παραδεχτεί ότι έχεις κάνει λάθη, τότε πραγματικά μπορείς να κάνεις ενωτική προσπάθεια με κάποιον άλλον. Εμείς λέμε γενικά ότι η αριστερά απογοήτευσε τον ελληνικό λαό και ξεκινάμε μία έντιμη και ειλικρινή προσπάθεια. Ζητάμε ακόμη την ψήφο για να είμαστε μία μαχητική αντιπολίτευση στην Ευρώπη, σε μία Ε.Ε που έχει αποτύχει ως οικονομική-πολιτική οντότητα, δεν είναι αυτό που παρουσιάζεται στη χώρα μας. Οι θεσμοί της Ε.Ε έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους λαούς και δεν μεταρρυθμίζονται-βελτιώνονται, χρειάζονται σύγκρουση και ανατροπή. Θέλουμε το ίδιο να κάνουμε και στη χώρα μας. Είμαστε κοντά στο όριο του 3%. Έχουμε συμφωνήσει την έδρα που θα πάρουμε να την μοιράσουμε ανάμεσα στους τρεις πρώτους υποψηφίους.»
Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη: