Υποβάθμιση της προστασίας των ανέργων με κατάργηση επιδομάτων
Η κυβερνητική αναλγησία χτύπησε άλλη μία φορά τους ανέργους με την κατάργηση τριών επιδομάτων.
- Του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας (επίδομα που δίνεται στον άνεργο μία φορά μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης της ανεργίας που διαρκεί μέχρι ένα χρόνο
- Του επιδόματος τρίμηνης παραμονής στην ανεργία (δίνεται σε ορισμένες κατηγορίες ανέργων μέχρι τρεις φορές το χρόνο) και
- Του επιδόματος που δικαιούνται άνεργοι που δεν δικαιούνται τακτική επιδότηση ανεργίας λόγω διακοπής των εργασιών μιας επιχείρησης και μη δυνατότητας καταγγελίας της σύμβασης από τον εργοδότη.
Η υποβάθμιση της ενίσχυσης των ανέργων είναι η άμεση συνέχεια της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ανέργους από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ πρώην ΟΑΕΔ).
Αυτή έχει τις ρίζες της στη συνεχιζόμενη παντελή έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης και τη μείωση των εσόδων της ΔΥΠΑ. Υπενθυμίζουμε ότι αποκλειστικοί χρηματοδότες της ΔΥΠΑ είναι οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, ενώ η κυβέρνηση κρατάει για τον εαυτό της τη διοίκηση και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές.
Η κυβέρνηση της ΝΔ τα τελευταία χρόνια προχώρησε στη δραστική μείωση των εισφορών υπέρ του ΟΑΕΔ και των ενταχθέντων οργανισμών (Οργανισμός Εργατικής Εστίας και Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας) πράγμα που στέρησε έσοδα της τάξης του 1,2 δις € ετησίως, γεγονός που έχει τον αντίκτυπό του στις κοινωνικές παροχές και αυτό γίνεται και σήμερα.
Τα βασικότερα προβλήματα στον μισό και πλέον αιώνα λειτουργίας του ΟΑΕΔ είχαν να κάνουν με την έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης, με το ότι ο ΟΑΕΔ διαχρονικά δεν ήταν ο φορέας επεξεργασίας ή έστω ο φορέας που συμμετείχε στην επεξεργασία των πολιτικών απασχόλησης αλλά ο φορέας υλοποίησης των εκάστοτε κυβερνητικών πολιτικών και στο ύψος και χρόνο χορήγησης των επιδομάτων.
Εμείς θεωρούμε ότι αντί για την κατάργηση επιδομάτων αυτό που απαιτείται είναι
- Η θεσμοθέτηση κρατικής χρηματοδότησης για την προστασία των ανέργων
- Ο ΟΑΕΔ να συμμετάσχει στην επεξεργασία των πολιτικών που αφορούν στην εργασία και στην ανεργία και
- Τα επιδόματα ανεργίας να αυξηθούν τόσο σε ότι αφορά στο ύψος (στο 80% του κατώτατου μισθού) όσο και σε ότι αφορά το χρόνο χορήγησής τους.
Το Γραφείο Τύπου 10.1.2024