Νέο βιβλίο του Κώστα Λαπαβίτσα: Οικονομία, Κοινωνία και Ηγεμονία – Το κράτος του Καπιταλισμού

Οικονομία, Κοινωνία και Ηγεμονία: Το κράτος του Καπιταλισμού

Το μέλλον του καπιταλισμού μετά την πανδημία

Η έκτακτη ανάγκη για την υγεία που ξεκίνησε το 2020 είναι ένα γεγονός ορόσημο στην ανάπτυξη του καπιταλισμού. Επιβεβαίωσε την υποκείμενη αλλαγή της Μεγάλης Κρίσης του 2007–09: τη μετακίνηση του κράτους στο κέντρο της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό που γίνεται φανερό τώρα είναι το ρήγμα στον πυρήνα της παγκόσμιας οικονομίας. Η παραγωγική συσσώρευση είναι χαλαρή. Η χρηματοπιστωτική έχει εισέλθει σε μια νέα φάση, καθώς η «σκιώδης τραπεζική» έχει αναπτυχθεί σε σχέση με άλλες τράπεζες και παραμένει πλήρως εξαρτημένη από το κράτος. Η δύναμη του κράτους πηγάζει από την κυριαρχία των χρημάτων και σίγουρα μπορεί να προσφέρει τεράστια ώθηση στην συνολική ζήτηση, αλλά αυτό δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί η αδυναμία του παραγωγικού τομέα.
Ο πληθωρισμός υπογραμμίζει την ανάγκη για παρέμβαση από την πλευρά της προσφοράς, αμφισβητώντας άμεσα τα καπιταλιστικά δικαιώματα ιδιοκτησίας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα κυβερνώντα μπλοκ στις χώρες του πυρήνα θα κάνουν ό,τι απαιτείται.
Η πανδημική κρίση έφερε στο προσκήνιο νέες διαιρέσεις πυρήνα και περιφέρειας σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Ο ιμπεριαλισμός έχει πάρει νέες μορφές, υποκινούμενος από το παγκόσμιο ενεργό χρηματοοικονομικό κεφάλαιο και το διεθνοποιημένο παραγωγικό κεφάλαιο. Ένας ανανεωμένος διαγωνισμός για την ηγεμονία εμφανίστηκε καθώς η ισχύς των ΗΠΑ μειώθηκε. Η οικονομική πρόκληση της Κίνας θα ξεδιπλώνεται σταθερά τα επόμενα χρόνια, εντείνοντας τις πολιτικές εντάσεις και τις στρατιωτικές αντιπαλότητες.
Αυτό το βιβλίο είναι έργο μιας ερευνητικής συλλογικότητας που αποτελείται από συγγραφείς από πολλά μέρη του κόσμου. Αναλύει αυτά τα ζωτικά ζητήματα από την οπτική της μαρξιστικής πολιτικής οικονομίας και προβάλλει εναλλακτικές αντικαπιταλιστικές προτάσεις.


«Μια σχολαστική ανάλυση του τι συνέβη όταν η μεγαλύτερη κρίση υγείας από το 1918 συνετρίβη στη μεγαλύτερη καπιταλιστική κρίση από το 1929. Πρέπει να το διαβάσετε»
ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ, συγγραφέας του Adults in the Room: My Battle with the European and American Deep Establishment


«Το κράτος του καπιταλισμού παρέχει μια κομψή και εξαντλητική ανάλυση των μεταβαλλόμενων προσώπων της χρηματιστικοποίησης, του νεοφιλελευθερισμού, της κρατικής εξουσίας και της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ – και του τρόπου με τον οποίο η αριστερά πρέπει να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί. Ο Λαπαβίτσας αναπτύσσει μια τυπικά λαμπρή και ξεκάθαρη αφήγηση σχετικά με τον μετασχηματισμό του παγκόσμιου καπιταλισμού από τις αρχές του αιώνα και δείχνει πώς αυτές οι αλλαγές διαμόρφωσαν τα θεμέλια της εποχής μας της πολυετούς κρίσης».
GRACE BLAKELEY, συγγραφέας του Stolen: How to Save the World from Financialisation


«Ο καπιταλισμός, στη σημερινή του νεοφιλελεύθερη παραλλαγή, είναι ένα τέλεια σχεδιασμένο σύστημα να παράγει καταστροφικές οικονομικές φούσκες, μαζικές αυξήσεις στην ανισότητα και την καταστροφή του πλανήτη. Στο κράτος του Καπιταλισμού, ο Κώστας Λαπαβίτσας και η συγγραφική ομάδα EReNSEP εξηγούν με μεγάλη έκταση και δύναμη πώς συμβαίνει αυτό μπροστά στα μάτια μας τα τελευταία σαράντα χρόνια, σε όλες τις περιοχές του πλανήτη. Ουσιαστικά, προωθούν επίσης ένα καθαρό πολιτικό πρόγραμμα για την υπέρβαση του νεοφιλελευθερισμού και την οικοδόμηση βιώσιμων δημοκρατικών σοσιαλιστικών εναλλακτικών»

ROBERT POLLIN, διακεκριμένος καθηγητής Οικονομικών και Συνδιευθυντής, Ινστιτούτο Πολιτικής Οικονομίας


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ