Γιατί η Ελλάδα «βρίσκεται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας» (Κ. Λαπαβίτσας)

Πηγή: Militaire.gr

O κ.Κώστας Λαπαβίτσας καθηγητής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 στην Ημαθία και άνθρωπος με βαθύτατες γνώσεις και στην οικονομία και στην γεωπολιτική, μιλά για την βαρβαρότητα με την οποία το Ισραήλ δρα στη Μέση Ανατολή και για την ανοχή-υποστήριξη της Δύσης.

Αναφέρεται στις επικίνδυνες επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης στην κρίση της Μέσης Ανατολής και στον «μεγάλο ασθενή» που λέγεται Ευρώπη. «Η Ευρώπη δεν υπάρχει, αλλά εντυπωσιακή είναι και η μείωση ισχύος των ΗΠΑ. Δεν έχει γίνει αντιληπτό και στην Ελλάδα, η σύσφιξη των σχέσεων μουσουλμανικών χωρών. Ο πρόεδρος του Ιράν προσκλήθηκε να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, η Τουρκία δραστηριοποιείται, όλα αυτά πρέπει να τα λάβει σοβαρά η χώρας μας», λέει ο κ.Λαπαβίτσας.

Τι κάνει η Ελλάδα; Ο κ.Λαπαβίτσας, όπως και όλοι μας ,προσπαθεί να καταλάβει τι θέλει να κάνει. «Η Ελλάδα εμφανίζεται ως ο πλέον πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ και του Ισραήλ, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις και τις απόψεις άλλων…Η στάση μας υπαγορεύεται από την αντίληψη ότι οι ΗΠΑ είναι το κέντρο του κόσμου κι αυτό δεν ισχύει πλέον. Η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να εκτίθεται».

«Η Ελλάδα είναι στα λάθος πλευρά της ιστορίας», υποστηρίζει ο κ.Λαπαβίτσας και εξηγεί με επιχειρήματα την άποψη του. Εξηγεί τι δεν έχει λάβει υπ΄ όψιν της η ελληνική κυβέρνηση που συνεχίζει να ασκεί εξωτερική πολιτική με απόψεις που είχαν ισχύ πριν από 30 και 40 χρόνια.

Η οικονομία είναι το μεγαλύτερο όπλο μιας χώρας και τα στοιχεία που παραθέτει ο κ.Λαπαβίτσας για την Ελλάδα, χωρίς αμφιβολία θα πρέπει να μας προβληματίσουν. Το κυβερνητικό αφήγημα που λέει ότι «όλα πάνε καλά», αποδομείται πλήρως με όσα εξηγεί ο κ.Λαπαβίτσας. «Η Ελλάδα δεν έχει καν καταφέρει να θεραπεύσει το τραύμα της μεγάλης κρίσης που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια…Με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης αυτό το τραύμα δεν πρόκειται να κλείσει ούτε την επόμενη δεκαετία», υποστηρίζει. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει η σύγκριση που κάνει με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει 14% επενδύσεων του ΑΕΠ και η Τουρκία έχει φθάσει στο 30%.

Χαρακτηρίζει τραγικό ιστορικό λάθος την εμμονή μας να ενταχθούμε στον «σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Αν το δει κάποιος οικονομικά ήταν μια απολύτως λανθασμένη επιλογή για τη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει βαλτώσει όταν δίπλα μας, συμβαίνουν κοσμοϊστορικές εξελίξεις», λέει ο κ.Λαπαβίτσας.

Θέτει το ερώτημα αν η ΕΕ μπορεί να αντέξει ακόμη μία «προβληματική» δεκαετία. Υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες γι΄ αυτό και εξηγεί γιατί.

Ο κ.Λαπαβίτσας μιλά για την Αριστερά σε ευρωπαϊκό κι όχι μόνο ελληνικό επίπεδο η οποία «παραμένει στον κόσμο της», δίνοντας δυστυχώς χώρο στην ακροδεξιά ατζέντα.

Μιλά για το τραγικό έλλειμμα ηγεσιών στην Ευρώπη. «Αν ο Ανδρέας Παπανδρέου ζούσε και ήταν πολιτικά ενεργός θα ήταν πολιτικός μεγέθους Μπίσμαρκ», λέει ο κ.Λαπαβίτας εξηγώντας ότι δεν είχε τίποτα κοινό πολιτικά με τον ηγέτη-ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Επισημαίνει ακόμη ότι από τη Λισαβόνα ως τη Μόσχα μόνο ο Πούτιν -με τον οποίο επίσης είναι απέναντι- έχει πολιτικό βάρος. Η κατάρρευση των πολιτικών ηγεσιών δεν αφορά μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλη την Ευρώπη.