ΝΕ Θεσσαλίας ΛΑΕ-ΑΑ: Ο κύριος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση και η Περιφέρεια έχουν εγκληματικές πολιτικές ευθύνες

Νομαρχιακές Επιτροπές Θεσσαλίας ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ-ΑΑ

  • Ο κύριος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση και η Περιφέρεια έχουν εγκληματικές πολιτικές ευθύνες για την πρωτοφανή  οικονομική, κοινωνική και οικολογική καταστροφή στην περιφέρεια της Θεσσαλίας.
  • Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τους πλημμυροπαθείς είναι σκέτη κοροϊδία.
  • Αλληλεγγύη στον λαό της Θεσσαλίας

 Τις τελευταίες ημέρες  ο λαός της Θεσσαλίας βιώνει μια τεράστια τραγωδία. Μια τραγωδία με απώλειες σε ανθρώπινες ζωές με καταστροφή κόπων μιας ζωής, με την εξαφάνιση ολόκληρων περιοχών κάτω από τα νερά και τις λάσπες.

Οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων αλλά και των τοπικών αρχών με κύρια ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και της Περιφέρειας είναι χρόνιες και εγκληματικές. Η  ουσιαστικά πλήρης ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων και σχεδίου αντιμετώπισης ακραίων καιρικών φαινομένων και κρίσεων από την Πολιτεία  οδήγησαν σε αυτήν την ανυπολόγιστη καταστροφή στη Θεσσαλία.

 Ο πλημμύρες με τις τεράστιες ζημίες των προηγούμενων ετών έκρουσαν τον κώδωνα κινδύνου και  η κυβέρνηση αντί να θωρακίσει τη Θεσσαλία, προτίμησε να κάνει αυτό που μόνο ξέρει να κάνει καλά. Να μοιράζει τα δεκάδες εκατομμύρια που προοριζόταν για  αντιπλημμυρικά έργα και έργα υποδομής, σε ελάχιστους, γνωστούς ολιγάρχες και φίλους της, αδιαφορώντας για τον σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα τους.

Η  κυβέρνηση άφησε να θαφτούν όλες οι θεσσαλικές πόλεις κάτω από τόνους νερού, χωρίς έργα υποδομής, χωρίς αντιπλημμυρικά έργα, με τον κρατικό μηχανισμό απροετοίμαστο και ανίκανο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις ανάγκες των πόλεων , των χωριών και των πολιτών.

Η κυβέρνηση και η Περιφέρεια έχουν στα χέρια τους,  τις χαμένες ζωές δεκάδων αδικοχαμένων ανθρώπων. Είναι υπεύθυνοι για τις κατεστραμμένες περιουσίες, το καταστραμμένο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και την καταστροφή εκατοντάδων επιχειρήσεων. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, με κίνδυνο να οδηγηθούμε  άμεσα σε υγειονομική και επισιτιστική κρίση.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εξαφανισμένη, για έκτη συνεχόμενη μέρα αφήνει τους πληγέντες στο έλεος των καταστροφών, εγκλωβισμένους  χωρίς νερό, ρεύμα, τρόφιμα, φάρμακα, χωρίς σχέδιο και καμία επικοινωνία. Εξαφανισμένος, ανίκανος και επικίνδυνος, όπως αποδείχτηκε, ο εκλεκτός της κυβέρνησης Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός, το μόνο που τον απασχολεί, σύμφωνα με τις απαράδεκτες δηλώσεις του, είναι το πολιτικό κόστος, όπως άλλωστε και την κυβέρνηση,  και η επανεκλογή του. Ένας περιφερειάρχης πιστό αντίγραφο της κυβέρνησης των ανίκανων και επικίνδυνων για τον τόπο.

Απαιτούμε  από την κυβέρνηση και τον Περιφερειάρχη, κ. Αγοραστό να οργανώσουν και να επιχειρήσουν για την, οχύρωση των παραπήνειων περιοχών και για τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των πληγέντων.

Απαιτούμε  να δημιουργηθούν άμεσα χώροι και δομές φιλοξενίας που θα στεγάσουν με αξιοπρέπεια τους πλημμυροπαθείς και να τους παρασχεθούν, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη , παροχή τροφίμων, ρουχισμό, ειδών πρώτης ανάγκης.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση την άμεση αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών (δρόμοι, δίκτυα νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών κ.λπ.), την κατεπείγουσα λήψη μέτρων για τη δημόσια υγεία την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων και  την άμεση εκτίμηση των καταστροφών και αποζημίωση των περιουσιών τους.

Η αποτελεσματικότητα, το επιτελικό κράτος, η κυβέρνηση των αρίστων, κάηκε στον Έβρο και πνίγηκε οριστικά  στα νερά και τις λάσπες του Θεσσαλικού κάμπου. Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός χθες από τη Λάρισα  αποτελούν κοροϊδία προς τον Θεσσαλικό λαό και αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα και ότι, κυρίως, αυτό που την ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που την στηρίζουν. Η μοναδική ικανότητα της, όπως αποδείχθηκε και πάλι χθες με την ρίψη χημικών κατά των διαδηλωτών έξω από την Περιφέρεια, είναι η καταστολή και η βία.

Ο κύριος Μητσοτάκης δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από τις υπαρκτές ευθύνες των περιφερειακών και δημοτικών αρχών. Ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν εγκληματικές πολιτικές ευθύνες για  την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές και τις τραγικές συνέπειές τους για το λαό και τη χώρα.

Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, ο λαός και η νεολαία μόνο με συλλογικούς αγώνες διαμαρτυρίας και διεκδίκησης μπορούμε να σταματήσουμε την συντελούμενη πρωτοφανή κοινωνική, οικονομική και οικολογική καταστροφή στην Θεσσαλία και στη χώρα μας.

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους της ΛΑΕ-ΑΑ, μακριά από αποκλεισμούς και οποιουσδήποτε σχεδιασμούς μικροπολιτικής εκμετάλλευσης αυτής της τραγωδίας που βιώνει ο θεσσαλικός λαός, να συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες και δράσεις αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς συμπολίτες μας.

Η οργή μας γίνεται δύναμη διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης.

 

Οι Νομαρχιακές Επιτροπές Θεσσαλίας

ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ-ΑΑ