Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης Χρήστος Καραχρήστου ένα κτίριο του Νοσοκομείου Παπανικολάου στο οποίο στεγάζονται κρίσιμες νοσηλευτικές υπηρεσίες από την Δευτέρα εδώ και δύο μέρες έχει μείνει χωρίς ρεύμα και τροφοδοτείται με γεννήτριες.
Ο πρόεδρος επισημαίνει τους σοβαρούς κινδύνους από αυτή την εξέλιξη και τονίζει ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης και την πολιτικής που έχει ως στόχο την λειτουργία των Νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Επίσης ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ καταγγέλλει την άρνηση της διοίκησης της ΥΠΕ που αρνήθηκε να μεταφέρει την εφημερία του νοσοκομείου προκειμένου αυτή να πραγματοποιηθεί άλλη ημέρα όταν θα είχε επισκευαστεί η βλάβη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας η βλάβη επρόκειτο να επισκευαστεί σήμερα μια μέρα μετά την εφημερία του νοσοκομείου.
Η δήλωση του προέδρου που δημοσιεύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η εξής:
Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίσσονται εδώ και 2 ημέρες στο Νοσοκομείο Παπανικολάου. Από τα ξημερώματα της Δευτέρας υπάρχει διακοπή ρεύματος σε ένα από τα κτίρια του νοσοκομείου με την κατάσταση να είναι άκρως ανησυχητική. Ολόκληρο κτίριο με ΜΕΘ, τμήμα επειγόντων, χειρουργεία και ακτινολογικό τμήμα τροφοδοτείται με βοηθητικές γεννήτριες εδώ και δύο ημέρες, δημιουργώντας συνθήκες επισφαλούς λειτουργίας.
Λόγω αυτών των συνθηκών τακτικά χειρουργεία αναβλήθηκαν. Ο αξονικός τομογράφος είναι εκτός λειτουργίας, που συνεπάγεται ότι ασθενείς, διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία για την διενέργεια εξετάσεων. Σε ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο, με βαρέως πάσχοντες που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και επείγοντα περιστατικά που χρήζουν άμεσης διάγνωσης και παρέμβασης, είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο να αναγκάζονται να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα για στοιχειώδεις εξετάσεις, με κίνδυνο για την υγεία τους, αλλά και υπέρμετρη επιβάρυνση του προσωπικού του νοσοκομείου και του ΕΚΑΒ.
Αν αναλογιστεί κανείς μάλιστα ότι χθες, Τρίτη 13/12, ήταν μέρα γενικής εφημερίας του νοσοκομείου, με τους εργαζόμενους στο τμήμα επειγόντων να δουλεύουν με αυταπάρνηση κυριολεκτικά στο σκοτάδι αντιλαμβάνεται το εύρος του προβλήματος. Η Διοίκηση της ΥΠΕ, μάλιστα, δεν δέχθηκε να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να καλυφθεί η γενική εφημερία, με τη βοήθεια των υπολοίπων νοσοκομείων, μέχρι να δοθεί ασφαλής και οριστική λύση για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους. Αλλά πως να γίνει ακόμα και αυτό το απλό, όταν όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι τόσο υποστελέχωμενα που λειτουργούν στα όρια ασφαλείας;
Είναι απαράδεκτο σήμερα, τον 21ο αιώνα, με αυτήν πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, να μην έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχει επαρκής ηλεκτροδότηση, ακόμα και σε περίπτωση βλάβης, σε μια τόσο κρίσιμη δομή. Δεν μπορούν οι υπεύθυνοι να κάνουν τα στραβά μάτια, εδώ και δύο ημέρες, να αδιαφορούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα τέτοιο φαινόμενο τόσο στους νοσηλευόμενους ασθενείς, όσο και στο υγειονομικό προσωπικό που βρίσκεται αντιμέτωπο και εκτεθειμένο σε απάνθρωπες και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας. Να μην μπαίνουν καν στο κόπο να ενημερώσουν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης για την κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν αν έχουν ανάγκη να επισκεφθούν το νοσοκομείο.
Εν έτει 2022, και είμαστε αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα που έχουν δημιουργήσει η χρόνια υποχρηματοδότηση των Δημοσίων Δομών υγείας, η τραγική υποστελέχωση, το ξεχαρβάλωμα και του τεχνικού τομέα και η παραχώρηση του σε διάφορους εργολάβους. Αποτέλεσμα της ενίσχυσης της λειτουργίας των Δημόσιων νοσοκομείων με όρους αγοράς, με τη λογική «κόστους-οφέλους», με την ενίσχυση των συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, την ενίσχυση των εργολάβων στα νοσοκομεία.
Για άλλη μια φορά αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες όλων των Κυβερνήσεων και των Διοικήσεων ΥΠΕ και νοσοκομείων που έχουν περάσει μέχρι τώρα, οι οποίοι δεν έχουν πράξει τίποτα για την ασφαλή λειτουργία των Δημοσίων Μονάδων Υγείας για τους ασθενείς και τους υγειονομικούς. Άλλωστε πρόσφατες είναι οι μνήμες από την καταστροφική και φονική πυρκαγιά στην Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου. Τόσους μήνες μετά και μένουν αναπάντητα τα ερωτήματα για την ασφάλεια που έθεσε η ΕΝΙΘ, τόσους μήνες μετά και δεν έχει μπει ούτε καρφί για την επαναλειτουργία της.
Απαιτούμε εδώ και τώρα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση της βλάβης. Μέχρι τότε να δοθεί άμεση και ασφαλής λύση για την νοσηλεία των ασθενών στο κτίριο, με ευθύνη της Διοίκησης, και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου, ώστε να μην διακινδυνεύσει η ζωή και η υγεία των ασθενών και των υγειονομικών. Απαιτούμε άμεσα αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στον Κρατικό Προϋπολογισμό για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών των Δημόσιων Μονάδων Υγείας σε προσωπικό και υποδομές.
Χρήστος Καραχρήστος,
Πρόεδρος ΕΝΙΘ,
Μέλος ΔΣ σωματείου εργαζομένων Παπανικολάου