Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά: Να τσακίσουμε την έμφυλη βία

Nα υψώσουμε τείχος προστασίας  απέναντι στην κοινωνική οπισθοδρόμηση
Η κυβέρνηση είναι υπόλογη για την ερήμωση των δομών προστασίας
Η φετινή 25η Νοέμβρη, παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της έμφυλης βίας, σημαδεύεται από τις συνεχιζόμενες γυναικοκτονίες στη χώρα μας, αλλά και το κατεστραμμένο κοινωνικό κράτος που κλείνει στα θύματα κάθε διέξοδο από περιβάλλοντα βίας.

Η κυβερνητική υποκρισία περισσεύει. Η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί, μετά από μια δεκαετία μνημονιακής ερήμωσης, έχει εξαφανίσει κάθε σοβαρό μηχανισμό υποστήριξης γυναικών και παιδιών, στεγαστικής αποκατάστασης, οικονομικής και επαγγελματικής στήριξης των θυμάτων. Το πλαίσιο καταγγελιών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας είναι υποτυπώδες, προσαρτημένο στην ΕΛΑΣ που βρίθει σεξιστικών αι ακροδεξιών στοιχείων και αποδεδειγμένα έχει σε πλείστες περιπτώσεις οδηγήσει καταγγελίες γυναικών στο συρτάρι.
Την ίδια στιγμή οι γυναίκες είναι αντιμέτωπες και εργασιακή και μισθολογική ανισότητα, διακρίσεις στην εργασία και επιβαρύνονται διπλά από την ανεξέλεγκτη εργοδοτική αυθαιρεσία που ενεργητικά υποστηρίζει η κυβέρνηση τσακίζοντας να εργατικά δικαιώματα, και επιτιθέμενη στα εργατικά συνδικάτα.
Η στροφή δε της κυβέρνησης, όσο φθείρεται από την αντιλαϊκή πολιτική της και τα σκάνδαλα, σε ακροδεξιά ακροατήρια, τον αυταρχισμό και κάθε λογής αντιδραστική ιδεολογία, ενισχύει το σεξισμό, το μισογυνισμό, την ομοφοβία και τη μισαλλοδοξία, και τροφοδοτεί τις επιθέσεις έμφυλης βίας. Δεν διστάζουν να χρηματοδοτούν μέσω του Υπουργείου Παιδείας σκοταδιστικές διδαχές σε σχολεία, που υποστηρίζουν την γυναικεία καταπίεση και την ομοβοφία, ενώ την ίδια στιγμή προχώρησαν στην ψήφιση του Νόμου Τσιάρα που δεν επιτρέπει την έγκαιρη δικαστική κρίση για απομάκρυνση παιδιών και γυναικών από περιβάλλοντα βίας και κακοποίησης.
Οι εξελίξεις είναι ακόμη πιο ανησυχητικές σε ένα διεθνές πλαίσιο αύξησης της καταπίεσης και των επιθέσεων σε γυναίκες και που, μετά την ανατροπή της Roe v. Wade στις ΗΠΑ, απειλεί ακόμη και το δικαίωμα στην άμβλωση και το θεμελιώδη έλεγχο της γυναίκας στο σώμα της και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα.
Μέσα από μαζικό και ενωτικό κοινωνικό αγώνα μπορούν να κερδηθούν κατακτήσεις για την υποστήριξη και προστασία των γυναικών, των θυμάτων έμφυλης βίας, μέχρι την οριστική εξάλειψή της.
Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά στηρίζει και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις σήμερα 25 Νοέμβρη, 6.30 Ομόνοια
Όλοι και όλες στο δρόμο για μια μαζική και ενιαία πορεία γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων, κοινωνικών φορέων και συνδικάτων.
                                                                               Το Γραφείο Τύπου 25.11.2022
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ