Δήλωση 17 Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων για τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ

H πάλη εναντίον του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για παγκόσμια ηγεμονία είναι το πιο σημαντικό καθήκον των προοδευτικών δυνάμεων!

Δήλωση συμμετεχόντων στην 22η Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αβάνα, 28-29 Οκτωβρίου 2022.

Η γενική κρίση του καπιταλισμού επιδεινώνεται ραγδαία μπροστά στα μάτια των λαών του κόσμου. Ο ιμπεριαλισμός γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος για την ανθρωπότητα, καθώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες αντιφάσεις. Καταφεύγει όλο και περισσότερο σε μεγάλες προκλήσεις και συγκρούσεις. Οι ενέργειές του απειλούν με νέο παγκόσμιο πόλεμο και χρήση ατομικών όπλων.
Πρακτικά, ο πόλεμος ως ένοπλη πάλη μεταξύ τάξεων, εθνών ή κρατών διεξάγεται από το 2014, όταν ξεκίνησε η τιμωρητική επιχείρηση των ναζί του Κιέβου εναντίον του πληθυσμού του Ντονμπάς. Άνθρωποι δολοφονήθηκαν επειδή ήθελαν να μιλούν τη μητρική τους ρωσική γλώσσα, αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τους συνεργάτες του Χίτλερ με τους Ναζί ως ήρωες, δεν συμφώνησαν να γκρεμίσουν τα σοβιετικά μνημεία και δεν ήθελαν να διακόψουν τους δεσμούς με τη Ρωσία.
Σήμερα, περισσότερες από πενήντα ληστρικές χώρες, οργανωμένες και καθοδηγούμενες από το ΝΑΤΟ και υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, ακολουθούν μια πολιτική φασιστικής επέκτασης κατά της Ρωσίας μέσω των Ουκρανών οπαδών των συμμάχων του Χίτλερ, των Μπαντερικών. Οι ενωμένοι πολιτικοί, χρηματοπιστωτικοί, οικονομικοί και στρατιωτικοί πόροι του παγκόσμιου κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων δυνατοτήτων τους με τη μορφή μισθοφόρων, ρίχνονται στην καταστολή και τον διαμελισμό της Ρωσίας. Ο στόχος, χαρακτηριστικός του μεγάλου κεφαλαίου, είναι να εξαλειφθεί ένας ανταγωνιστής και να αναδιανεμηθούν οι σφαίρες επιρροής, κυρίως στην Ευρώπη. Ο στόχος είναι να εδραιωθεί η παγκόσμια ηγεμονία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στον εικοστό πρώτο αιώνα με την ενεργό και ρητή χρήση του φασισμού.
Τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα στέκονται αλληλέγγυα στον δίκαιο αντιφασιστικό αγώνα των εργαζομένων του Ντονμπάς, που υποστηρίζεται από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Είμαστε αντίθετοι στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό που χρησιμοποιεί φασιστικές μεθόδους στην εξωτερική του πολιτική, ο οποίος, με την άμεση συμμετοχή των χωρών του ΝΑΤΟ, διεξάγει στην πραγματικότητα έναν πόλεμο για να νικήσει τη Ρωσία μέσω της μαριονέτας του αστικού-εθνικιστικού ουκρανικού καθεστώτος.
Δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσουμε να επαναληφθεί στη Ρωσία η μοίρα της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ ή της Λιβύης, πράγμα που είναι θεμελιωδώς αντίθετο με τα συμφέροντα του παγκόσμιου εργατικού κινήματος. Η αντίδραση επιδιώκει να εγκαθιδρύσει σκληρά και μόνιμα τη νέα της τάξη. Η Ρωσία δεν πρέπει να χάσει αυτόν τον πόλεμο κατά του ναζισμού.
Δηλώνουμε την κατηγορηματική μας διαμαρτυρία ενάντια στην πολιτική του φασισμού, του αντισοβιετισμού και της ρωσοφοβίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Διαμαρτυρόμαστε για την επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας με τα χέρια των ναζί της Ουκρανίας. Εκφράζουμε την αποφασιστική αλληλεγγύη μας στους κομμουνιστές και σε όλους τους εργαζόμενους της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Εκφράζουμε την αποφασιστική μας ετοιμότητα να καταπολεμήσουμε αποφασιστικά και επιθετικά την επανεμφανιζόμενη καφέ πανούκλα.
Η θέση των κομμουνιστών είναι αμετάβλητη: ο μόνος τρόπος για να μπει τέλος για πάντα στον φασισμό και στην απειλή ενός πυρηνικού πολέμου είναι η εξάλειψη του καπιταλισμού.
Αφιερώνουμε ολόκληρη τη δραστηριότητά μας και τη ζωή μας σε αυτόν τον αγώνα.
Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!

28-29 Οκτωβρίου 2022, Κούβα, Αβάνα

Κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το έγγραφο έχει υπογραφεί από:
1. Κομμουνιστικό Κόμμα Σερβίας.
2. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας.
3. Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα.
4. Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία), Partito Comunista (Ιταλία).
5. Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας, Partido Comunista do Brasil (PCdoB).
6. Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα (ενωμένο).
7. Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας.
8. Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα.
9. Κομμουνιστικό Κόμμα Λιβάνου.
10. Κομμουνιστικό Κόμμα Αζερμπαϊτζάν (Nurullayev).
11. Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας.
12. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας.
13. Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας.
14. Κομμουνιστικό Κόμμα Παλαιστίνης.
15. Ρουμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα.
16. Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας.
17. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας.

Η συλλογή υπογραφών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η μετάφραση είναι από την ιστοσελίδα epanastatikienopoiisi.blogspot.com

το κείμενο στα Αγγλικά έχει δημοσιευτεί στο solidnet

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ