“Διαφωνούν” για την ανεργία η στατιστική υπηρεσία και η ΕΡΓΑΝΗ

Τρεις είναι οι υπηρεσίες που ασχολούνται και βγάζουν δελτία σχετικά με την απασχόληση και την ανεργία. Και βέβαια αυτά τα στοιχεία είναι αντικρουόμενα μεταξύ τους και ας είναι και οι τρεις υπηρεσίες του δημοσίου.
Οι υπηρεσίες αυτές είναι τη Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α. πρώην ΟΑΕΔ) Και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Αυτή τη φορά το δελτίο της ΕΛΛΣΤΑΤ μας πληροφορεί ότι η ανεργία τον μήνα Αύγουστο μειώθηκε σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021 κατά 1,5% και παρέμεινε σταθερή σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022.
Η ΕΛΛΣΤΑΤ στο δελτίο της μας πληροφορεί επίσης ότι τα στοιχεία που αναφέρονται δεν είναι τα τελικά αλλά θα υποστούν αναθεώρηση από στοιχεία που θα συλλέξει τους επόμενους μήνες !
Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι «οι αρχικές εκτιμήσεις του ποσοστού ανεργίας για τον εκάστοτε τελευταίο μήνα μπορεί να αναθεωρηθούν, διότι παράγονται με τα συλλεγέντα και επεξεργασμένα κατά τη δημοσίευση του δελτίου τύπου στοιχεία, τα οποία δεν συμπίπτουν με τα τελικά συλλεγέντα και επεξεργασμένα στοιχεία. Για το λόγο αυτό οι μηνιαίες εκτιμήσεις αναθεωρούνται όταν γίνουν γνωστές οι τελικές τριμηνιαίες εκτιμήσεις».
Από την άλλη μεριά το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ πριν από λίγες μέρες μας πληροφόρησε ότι τον Αύγουστο του 2022 οι προσλήψεις αυξήθηκαν σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 όμως αυξήθηκαν πολύ περισσότερο απ’ αυτές οι αντίστοιχες απολύσεις τον ίδιο μήνα. Έτσι το ισοζύγιο έγειρε υπέρ της ανεργίας καθώς έχουμε 32.966 θέσεις εργασίας χαμένες συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2022. Έτσι η ΕΡΓΑΝΗ αντικρούει τη στατιστική υπηρεσία και παρουσιάζει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η ανεργία συγκρινόμενη με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 αυξήθηκε.
Η ανεργία δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά τρυκ και τα διάφορα τερτίπια θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ