«Αμερικάνικο» το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

Δύο αμερικανικές εταιρείες η Black Summit και η Quintana διεκδικούν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το λιμάνι, σε άρρηκτη σχέση με την αμερικανική βάση στην πόλη που αποτελεί κέντρο διακομιδής στην Ανατολική Ευρώπη στρατιωτικού υλικού και δυνάμεων με στόχο τη Ρωσία καθώς αλλά και ενεργειακό κόμβο αφού εκεί αναπτύσσεται σταθμός αερίου.

Δύο κοινοπραξίες –από τις τέσσερις που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον– υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε. (Ο.Λ.Α. Α.Ε.).

Πρόκειται για:

⇒ την κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS-EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και

⇒ τη LIBERTY PORT HOLDINGS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε. (θυγατρική QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT).

Εκτός διεκδίκησης έμειναν ο ΟΛΘ και η κοινοπραξία CAMERON S.A- GOLDAIR CARGO AE- BOLLORE AFRICA LOGISTICS.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών θα ξεκινήσει άμεσα, ενώ οι οικονομικές προσφορές των επενδυτών σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ πληρούν τους όρους του διαγωνισμού και θα αποσφραγιστούν σε επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης δείχνει ότι η χώρα μας εμπλέκεται ακόμα περισσότερο στους στρατηγικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και γίνεται αιχμή του δόρατος στην αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Ρωσία. Η ανάπτυξη νέων νατοϊκών βάσεων και η χρήση της χώρας μας ως ορμητήριο του ΝΑΤΟ εγκυμονεί κινδύνους για τη ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Η πάλη για την κατάργηση των βάσεων και την απεμπλοκή της χώρας από το ΝΑΤΟ πρέπει να αποτελεί πλέον βασικό αίτημα του λαϊκού κινήματος.

πηγή efsyn.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ