Ταξίδι από το Περιστέρι στον Πόρο ή τα Μέγαρα για να επισκεφτείς προσωπικό γιατρό

0

Αν κάποιος πολίτης που διαμένει στο Περιστέρι αλλά και σε άλλες περιοχές της Αθήνας επιχειρήσει να ενταχθεί στον θεσμό του προσωπικού γιατρού προκειμένου να μην υποστεί τις «συνέπειες», δηλαδή την καταβολή νέων πρόσθετων επιβαρύνσεων στην φαρμακευτική δαπάνη και τις εξετάσεις, θα ανακαλύψει ότι η μοναδική δυνατότητα που έχει, είναι να εγγραφεί σε Γιατρό σε περιοχές που είναι σχεδόν αδύνατο να τις προσεγγίσει.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι οι περιοχές που αυτή την στιγμή είναι διαθέσιμες για προσωπικό γιατρό σε όλη την Αττική είναι στα Μέγαρα, στον Πόρο, την Αίγινα, την Παιανία, το Κορωπί, τα Καλύβια Αττικής, τις Σπέτσες και την Βάρη. Αυτό συμβαίνει γιατί οι γιατροί που έχουν εγγραφεί στο σύστημα μπορούν να καλύψουν  μόλις το 20% των πολιτών στην Αττική. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Το γεγονός ότι κάποιος που κατοικεί στο Περιστέρι ή στο Βύρωνα ή στο Μαρούσι  θα πρέπει να μεταβεί στις Σπέτσες , στην Παιανία ή στα Μέγαρα για να εξεταστεί ή να γράψει φάρμακα κι εξετάσεις, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί σκηνή από κάποια κωμωδία αν δεν αφορούσε την υγεία των ανθρώπων

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει ένα σύστημα που θα βάλει κόφτη στην προσέγγιση των πολιτών στις δημόσιες δομές υγείας παρά το γεγονός ότι η δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας καρκινοβατεί.

Παράλληλα μέσω του προσωπικού γιατρού επιχειρεί να φορτώσει νέα βάρη στις πλάτες των ασφαλισμένων μέσω των αυξημένων πληρωμών- ποινών  σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις  για όσους δεν έχουν εγγραφεί ή αδυνατούν να προσεγγίσουν τον προσωπικό γιατρό αφού αυτός δέχεται περιορισμένο αριθμό επισκέψεων.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο λεγόμενος προσωπικός γιατρός ουσιαστικά δεν αποτελεί μέρος του δημόσιου συστήματος αφού η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών που έχουν ενταχθεί στον θεσμό πρόκειται για ιδιώτες που λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να προωθήσει ένα πλήρως ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας όπου οι πολίτες συνεχώς θα πληρώνουν μέσω των αυξημένων συμμετοχών στην φαρμακευτική δαπάνη και τις εξετάσεις, τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία και τα χειρουργεία και τον θεσμό του λεγόμενου προσωπικού γιατρού που θα λειτουργεί ως κόφτης σε κάθε προσπάθεια του πολίτη να προσεγγίσει ότι έχει απομείνει από δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Με αυτό τον τρόπο θα ολοκληρώσει το σχέδιο οι μονάδες υγείας να γίνουν αυτοχρηματοδοτούμενες,  δηλαδή ο κρατικός προϋπολογισμός να δίνει ελάχιστα χρήματα για την υγεία και οι δαπάνες υγείας να καταβάλλονται αποκλειστικά από τον ΕΟΠΥΥ και τις τσέπες των πολιτών.

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν στην Ελλάδα οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας είναι στα ύψη ξεπερνώντας το 40% των δαπανών υγείας.

Απαιτείται λοιπόν να αποκαλυφθεί το σχέδιο της κυβέρνησης και να οργανωθεί ένα κίνημα αντίστασης που θα διεκδικήσει δημόσια δωρεάν υγεία χωρίς πληρωμές και επιβαρύνσεις, την ανάπτυξη επιτέλους δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ταυτόχρονα την στήριξη των δημόσιων δομών υγείας με προσωπικό και χρηματοδότηση