Η Γερμανία θα εθνικοποιήσει τη γιγάντια εταιρεία αερίου Uniper

Το γερμανικό κράτος θα εθνικοποιήσει σε ποσοστό 98,5% τη γιγάντια εταιρεία φυσικού αερίου Uniper, η οποία ασφυκτιά εξαιτίας των περικοπών στην παροχή ρωσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο πλειοψηφικός μέτοχος της επιχείρησης, ο φινλανδικός όμιλος Fortum.
Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανάμεσα στο Βερολίνο και τον σκανδιναβικό όμιλο, η Γερμανία θα εξαγοράσει έναντι περίπου 500 εκατ. ευρώ το 56% του κεφαλαίου που κατέχει η Fortum και θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 8 δισεκ. ευρώ, αναφέρει η φινλανδική επιχείρηση σε ανακοίνωσή της. «Μετά την αύξηση κεφαλαίου και την αγορά των μετοχών, το γερμανικό κράτος θα διαθέτει περίπου το 98,5% της Uniper», διευκρινίζει η Fortum.
Οι συνέπειες από την εφαρμογή των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας χτυπούν την πόρτα και της Γερμανίας. Η Γερμανική κυβέρνηση μπορεί να ζητά περικοπές στην κατανάλωση ενεργειακών προϊόντων και επιβάλλει νέους φόρους στις καταναλώσεις ενέργειας με σοβαρές συνέπειες για τα λαϊκά νοικοκυριά. Όμως ταυτόχρονα επισπεύδει την διαδικασία εξαγοράς (στην πραγματικότητα διάσωσης) των μεγάλων ενεργειακών κολοσσών για να διασφαλίσει ότι δεν θα έχουν απώλειες στην κερδοφορία τους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ