Κύμα απεργιών σαρώνει τη Βρετανία μετά την κηδεία της βασίλισσας

ΛΟΝΔΙΝΟ – Κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων πρόκειται να σαρώσει ολόκληρη τη Βρετανία, καθώς δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα δείξουν τη δύναμή τους μετά από 10 ημέρες «ανακωχής» κατά την περίοδο πριν από την κηδεία της βασίλισσας.

Περισσότεροι από 500 λιμενεργάτες του Λίβερπουλ θα είναι οι πρώτοι που θα αναλάβουν δράση το βράδυ της Δευτέρας, καθώς θα απεργήσουν για δύο εβδομάδες για τους μισθούς.

Στο Felixstowe, άλλοι 1.900 λιμενεργάτες που συμμετείχαν ήδη σε απεργιακές κινητοποιήσεις θα απεργήσουν για οκτώ ημέρες στις 27 Σεπτεμβρίου. Αλλά την Παρασκευή αυτής της εβδομάδας θα βρεθούν στο Λίβερπουλ για να δείξουν αλληλεγγύη στους εκεί συντρόφους τους.

Την 1η Οκτωβρίου, περισσότεροι από 170.000 εργαζόμενοι θα είναι απεργοί, καθώς η Ένωση Εργαζομένων στις Επικοινωνίες και τα συνδικάτα σιδηροδρομικών RMT, Aslef και TSSA θα αναλάβουν από κοινού δράση, παραλύοντας το σιδηροδρομικό δίκτυο και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Οι δικηγόροι, οι συλλέκτες απορριμμάτων, οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια, οι καθηγητές πανεπιστημίων και οι καθαρίστριες έχουν επίσης ορίσει ημερομηνίες για να πραγματοποιήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι λιμενεργάτες του Λίβερπουλ, οι οποίοι είναι μέλη της Unite, απέρριψαν αύξηση μισθών κατά 7%, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να κυμαίνεται γύρω στο 10%, χαρακτηρίζοντας την πρόταση των ιδιοκτητών των λιμενεργατών ως “μείωση μισθών μεταμφιεσμένη σε αύξηση”.

Η Mersey Docks and Harbour Company ανήκει στην Peel Ports, μία από τις πέντε εταιρείες που κατέχουν τα λιμάνια της Βρετανίας. Το συνδικάτο Unite δήλωσε ότι οι φορείς εκμετάλλευσης του Λίβερπουλ είχαν κέρδη 30 εκατομμυρίων λιρών (34,3 εκατομμύρια δολάρια) πέρυσι.

Η εταιρεία έκλεισε τις αποβάθρες του Λίβερπουλ για την κηδεία της Βασίλισσας την Δευτέρα, αλλά σχεδιάζει να ανοίξει ξανά στις 7 το απόγευμα το βράδυ. Γι αυτό το λόγο έχουν προγραμματιστεί πικετοφορίες, με μεγάλη συμμετοχή το πρωί της Τρίτης.

Τα μέλη της Ένωσης Πανεπιστημίων και Κολλεγίων (UCU) πρόκειται επίσης να πραγματοποιήσουν 10ήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις σε 26 εκπαιδευτικά κολλέγια αυτόν τον μήνα και τον Οκτώβριο.

Ημερομηνίες απεργίας πρόκειται να ανακοινώσει το γενικό συνδικάτο GMB, αφού οι εργαζόμενοι στα απορρίμματα ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της δράσης στο Waltham Forest στο Λονδίνο.

Οι νοσηλευτές του NHS με το Royal College of Nursing θα αρχίσουν να ψηφίζουν για απεργιακές κινητοποιήσεις στις 6 Οκτωβρίου και περισσότεροι από 30.000 πυροσβέστες θα ψηφίσουν τον επόμενο μήνα για απεργιακές κινητοποιήσεις για τους μισθούς.

πηγή: peoplesworld.org, Morning Star