ΣΔΙΤ αναμεσα στο Αττικό Νοσοκομείο και το ΙΑΣΩ καταγγέλει το τοπικό Σωματείο και η ΕΙΝΑΠ

Φωτογραφία EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προχώρησαν τόσο το Σωματείο Εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο όσο και το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σχετικά με “την δημιουργία ΣΔΙΤ ανάμεσα στο Αττικό Νοσοκομείο και τον ιδιωτικό όμιλο ΙΑΣΩ μετά από απόφαση της καθηγήτριας και διευθύντριας της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Αττικόν, κ. Παπαευαγγέλου .

Η ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ αναφέρει:

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει την απόφαση της καθηγήτριας και διευθύντριας της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Αττικόν, κ. Παπαευαγγέλου για σύμπραξη της κλινικής που διευθύνει με τον ιδιωτικό όμιλο ΙΑΣΩ. Στο πλαίσιο μάλιστα αυτής της «συνεργασίας» παραχωρεί κατά παράβαση της νομοθεσίας ειδικευόμενους γιατρούς και νοσηλευτές για εκπαίδευση και εργασία στην ιδιωτική κλινική! Στηριζόμενη πάνω στις ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής ετοιμάζεται να στέλνει και ασθενείς στο ΙΑΣΩ «όταν προκύπτουν ανάγκες εξειδικευμένης φροντίδας ή χρήσης ειδικού εξοπλισμού». Το νοσοκομείο ανήκει στο ΕΣΥ και θα λειτουργεί με τη νομοθεσία τους ΕΣΥ.

Καλούμε την κ Παπαευαγγέλου και όσους καθηγητές διευθυντές του νοσοκομείου Αττικόν υιοθετούν τις τακτικές της να σταματήσουν να αποδεικνύονται οι καλύτεροι επισπεύδοντες της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας, στρώνοντας το έδαφος για την προώθηση αντίστοιχων κυβερνητικών αποφάσεων. Τους καλούμε να σηκώνουν επιστημονικό ανάστημα απέναντι στις κυβερνήσεις που μειώνουν τις δαπάνες υγείας, δεν προσλαμβάνουν το αναγκαίο προσωπικό, κάνουν το παν για να προωθήσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και εργολάβων της υγείας, απάλλαξαν προκλητικά τα ιδιωτικά νοσοκομεία και ΜΕΘ από την περίθαλψη ασθενών με κορονοϊό, ανέχονται τα ράντζα και την επικίνδυνη νοσηλεία στους διαδρόμους.
Σε ποιο νόμο στηρίζεται η άποψη ότι η εκπαίδευση ειδικευομένων μπορεί να γίνεται σειδιωτικό ίδρυμα; Δεν υπάρχει τέτοια νομοθεσία. Αυθαιρετούν διαρκώς με βάση τη δική τους εργασιακή σχέση και προοπτική που συμπεριλαμβάνει και δημόσια θέση και ιδιωτικό ιατρείο. Και αυτή τη σύμπραξη θέλουν defacto να την επιβάλλουν.

Το Αττικό νοσοκομείο και οι κλινικές του είναι και θα παραμείνουν δημόσια. Οι ΣΔΙΤ δεν θα περάσουν. Προειδοποιούμε ότι αυταρχικές και απαξιωτικές συμπεριφορές απέναντι σε γιατρούς ΕΣΥ και ειδικευόμενους δεν θα γίνουν ανεκτές, πολύ δε περισσότερο όταν συνοδεύονται από καταπάτηση των νόμιμων και κατακτημένων εργασιακών δικαιωμάτων (ωράριο, ρεπό, άδειες, μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο κλπ).

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο

Για τη Σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μεταξύ του ιδιωτικού ομίλου ΙΑΣΩ και της Γ’ Παν. Παιδιατρικής Κλινικής του Αττικόν

Ο όμιλος ΙΑΣΩ ανακοίνωσε την πρώτη Σύμπραξη Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην παιδιατρική φροντίδα σε επίπεδο Αττικής μεταξύ του ομίλου και της Γ’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ (που στεγάζεται στο Αττικό νοσοκομείο).

Όπως ο Όμιλος ΙΑΣΩ αναφέρει στην ανακοίνωση του, οι άξονες της “συνεργασίας” περιλαμβάνουν “την εκπαίδευση των ειδικευόμενων ιατρών της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής καθώς και την εκπαίδευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΙΑΣΩ Παίδων και στα Ειδικά Ιατρεία και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΠΓΝ “Αττικόν”, την “αντιμετώπιση περιστατικών υψηλού βαθμού δυσκολίας” και  τη “διενέργεια διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων όταν προκύπτουν ανάγκες εξειδικευμένης φροντίδας ή χρήσης ειδικού εξοπλισμού τεχνολογίας αιχμής”.

(Ενδεικτικά εδώ: https://www.imerisia.gr/epiheiriseis/48297_iaso-paidon-enarxi-synergasias-me-tin-g-paidiatriki-kliniki-toy-ekpa-pgn-attikon)

Το εν λόγω επιχειρηματικό deal (γιατί περί τέτοιου πρόκειται) αποδεικνύει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για το “νέο” ΕΣΥ υλοποιείται ταχύτατα. Καθόλου τυχαία, η εν λόγω πανεπιστημιακή κλινική είναι μία από τις πρώτες που εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις κυβέρνησης και υπουργείου, αφού η διευθύντριά της κ.Παπαευαγγέλου αποτελεί μέλος της “επιτροπής ειδικών” για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, έχοντας αναλάβει από καιρό το ρόλο υπεράσπισης της κυβερνητικής πολιτικής. Τέτοιο ρόλο έχει παίξει και ένα ακόμα τμήμα των πανεπιστημιακων καθηγητών που αποτελεί θλιβερή μειοψηφία στον κλάδο μας.

Πώς ακριβώς προάγεται η εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών και του προσωπικού της Γ’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής από την εν λόγω συμφωνία; Ανοίγοντας το δρόμο για μετακινήσεις προσωπικού και παρέχοντας τζάμπα εργασία στον Όμιλο ΙΑΣΩ;  Ποιος νόμος αλήθεια λέει ότι η εκπαίδευση ειδικευομένων μπορεί να γίνεται σε ιδιωτικό ίδρυμα;

Καλούμε τα μέλη ΔΕΠ να ορθώσουν επιστημονικό ανάστημα απέναντι στις κυβερνήσεις που μειώνουν τις δαπάνες υγείας, δεν προσλαμβάνουν το αναγκαίο προσωπικό, κάνουν το παν για να προωθήσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και εργολάβων της περίθαλψης, απάλλαξαν προκλητικά τα ιδιωτικά νοσοκομεία και ΜΕΘ από την περίθαλψη ασθενών με κορονοιό, ανέχονται τα ράντζα και την επικίνδυνη νοσηλεία στους διαδρόμους.

Προειδοποιούμε:  Όσοι θεωρούν το νοσοκομείο και το ΕΣΥ τσιφλίκι και ατομική τους ιδιοκτησία χωρίς να λογαριάζουν δικαιώματα θα μας βρουν αποφασιστικά απέναντι. Οι ΣΔΙΤ δεν θα περάσουν.

Τονίζουμε: Αυταρχικές και απαξιωτικές συμπεριφορές απέναντι σε γιατρούς ΕΣΥ και ειδικευόμενους δεν θα γίνουν ανεκτές. Πολύ δε περισσότερο όταν συνοδεύονται από καταπάτηση των νόμιμων και κατακτημένων εργασιακών δικαιωμάτων (ωράριο, ρεπό, άδειες, μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο κλπ). Αν θέλουν μπορούν να πάνε και να τα εφαρμόσουν στις ιδιωτικές κλινικές που τόσο εκτιμούν …”

ΥΓ: Η νέα “συμφωνία” θα αφορά και παιδιά που νοσούν με COVID-19 ή αυτοί οι ασθενείς δεν πληρούν τις προδιαγραφές του ομίλου ΙΑΣΩ; Γιατί η μέχρι τώρα εμπειρία της πανδημίας αποδεικνύει ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι εκτόξευσαν τα κέρδη τους, μένοντας θεατές στον αγώνα τον νοσοκομειακών γιατρών να προστατεύσουν την υγεία των ασθενών τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ