Μύθοι και πραγματικότητες για τις εξαγγελίες για αύξηση των συντάξεων

Πανηγυρική ήταν η εξαγγελία του Μητσοτάκη για αυξήσεις των συντάξεων από 1/1/23. Ας τα δούμε όμως λίγο συγκεκριμένα.

Η αύξηση αυτή έρχεται μετά από 13 χρόνια δηλαδή από το μακρινό 2010 όταν η τότε κυβέρνηση με το ασφαλιστικό Λοβέρδου νομοθετούσε ότι από 1/1/2014 οι αυξήσεις στις συντάξεις θα ισούνται με το 50% της αύξησης του πληθωρισμού και το 50% της αύξησης του ΑΕΠ.

Αυτό αντί για την 1/1/14 της αρχικής πρόβλεψής θα εφαρμοστεί 9 χρόνια αργότερα αφού έχουν μεσολαβήσει τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις ΝΔ αρχικά ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 και ΝΔ και πάλι από το 2019.

Ωστόσο ακόμη και τώρα η αύξηση αυτή δεν αφορά όλους αλλά για πολλούς θα είναι μόνο μια λογιστική τακτοποίηση. Αυτό γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου το 2015 προέβλεψε ότι οι μελλοντικές αυξήσεις θα συμψηφίζονται με την τυχόν υπάρχουσα προσωπική διαφορά. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ένας στους τρεις συνταξιούχους έχει προσωπική διαφορά και για το λόγο αυτό δεν πρόκειται να δει αύξηση ούτε ένα € ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θα δουν ένα μέρος της αύξησης αφού θα πρέπει πρώτα να μηδενιστεί η προσωπική τους διαφορά και θα τους δοθεί το εναπομείναν υπόλοιπο.

Τέλος να σημειώσουμε ότι οι αυξήσεις αυτές δεν θα δοθούν με τις συντάξεις Ιανουαρίου αλλά τέλη Μάρτη ή Απρίλη γιατί κάπου τότε θα ανακοινωθεί από τη στατιστική αρχή η αύξηση του ΑΕΠ. Επικοινωνιακά λοιπόν οι «αυξήσεις» στις συντάξεις θα παίζουν για μήνες.

Αυτά λοιπόν για τους πανηγυρικούς τόνους όταν τη δεκαετία που πέρασε οι συντάξεις μειώθηκαν έως και 40%, τα δώρα και το επίδομα άδειας καταργήθηκαν οριστικά και σήμερα η ακρίβεια καλπάζει με το καλάθι της νοικοκυράς να έχει αυξηθεί έως και 30% και οι τιμές των καυσίμων και της ενέργειας να έχουν χτυπήσει κόκκινο. Όσο για την κυβέρνηση μας λέει αν μειώσετε την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος θα επιδοτήσετε τις εταιρείες μέσω του προϋπολογισμού ενώ αν δεν την μειώσετε θα τις επιδοτήσετε κατευθείαν με τους λογαριασμούς ρεύματος.