ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Καμία καραντίνα στα εργασιακά δικαιώματα
Στήριξη όλων των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται
Η πανδημία συνεχίζεται και τα κυβερνητικά ημίμετρα δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αξιοποιεί την κρίση για να πάρει μέτρα περιορισμού εργασιακών δικαιωμάτων και μισθών που θα επιδιώξει να παραμείνουν και μετά. Οι απολύσεις, η ανεργία και η εργοδοτική αυθαιρεσία έχουν αυξηθεί, η ελαστική εργασία έχει γενικευτεί. Από την άλλη μεριά όλα δείχνουν ότι η επόμενη μέρα αν δεν ληφθούν τώρα τα απαραίτητα μέτρα θα είναι ακόμη πιο δύσκολη.
Το τελευταίο διάγγελμα του Πρωθυπουργού σε γενικές γραμμές είχε τρεις άξονες. Ο πρώτος – όπως ανέφερε – είναι το δικό του στοίχημα για την ενίσχυση του ΕΣΥ.
Ο δεύτερος η εξαγγελία για επίδομα μακροχρονίως ανέργων ύψους 400 € και
Ο τρίτος ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.
Σε ότι αφορά το πρώτο είναι αυταπόδεικτο ότι το ΕΣΥ χρειάζεται άμεσα ενίσχυση σε γιατρούς, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό και δεν ξεχνάμε ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε και ο κύριος Μητσοτάκης το συρρίκνωσαν και το αποδυνάμωσαν. Χρειάζεται ενίσχυση σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και σε μέτρα και υλικά προστασίας του προσωπικού. Επειδή οι γενικολογίες δεν αρκούν ας μας πούν πόσοι είναι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που προσλήφθηκε μετά την κήρυξη της πανδημίας.
Η εξαγγελία του επιδόματος για τους μακροχρόνια άνεργους αφορά τους 155.000 από τους 571.840 καταγραμμένους επίσημα στα μητρώα του ΟΑΕΔ το μήνα Φεβρουάριο. Οι λοιποί άνεργοι κάτω από ένα έτος τον αντίστοιχο μήνα ήταν 558.639 ενώ απ’ αυτούς οι 325.223 δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας.
Τέλος η λέξη μεταρρύθμιση την τελευταία δεκαετία χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για να δικαιολογηθούν μειώσεις μισθών και συντάξεων, για την καταβαράθρωση του εργατικού δικαίου και της εργατικής προστασίας, για την ιδιωτικοποίηση δομών και υπηρεσιών στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας.
Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει:
- Εδώ και τώρα να ενισχυθεί το ΕΣΥ και να επιταχτεί ο ιδιωτικός τομέας υγείας.
- Να ενταχθούν όλοι οι άνεργοι, όλοι όσων το εισόδημα, με βάση τη φορολογική τους δήλωση, είναι κάτω από τα επίσημα όρια της φτώχειας και όλες οι κατηγορίες των εργαζομένων που τελούν σε μερική ή ολική αναστολή εργασίας, των μικροεπαγγελματιών, των αγροτών και των ανεξάρτητα απασχολούμενων επιστημόνων (αλήθεια τι ποσά δόθηκαν στα ΚΕΚ για τα σεμινάρια των 600 € τα οποία θα μπορούσαν να διοχετευθούν στους δικαιούχους;) στην οικονομική ενίσχυση η οποία μηνιαίως να είναι τουλάχιστον ίση με τον κατώτερο μισθό. Υπάρχουν μεγάλες κατηγορίες που είναι τελείως εκτός της οικονομικής ενίσχυσης όπως οι αγρότες, οι εργαζόμενοι με δανεισμό, οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου που τελειώνει αυτή την περίοδο η σύμβασή τους, οι καλλιτέχνες κλπ.
- Στους εργαζόμενους εκείνους στους οποίους εφαρμόζεται η εκ περιτροπής εργασία πρέπει σε κάθε περίπτωση να καταβληθεί το σύνολο του μισθού τους και η διαφορά να καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό όπως και οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές.
- Η ορθή χορήγηση του δώρου Πάσχα με την έννοια της πρόσθετης οικονομικής αμοιβής που δίνεται στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία πρέπει με κάποιο τρόπο να επεκταθεί και σε άλλες ομάδες εργαζομένων πρώτης γραμμής. Υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι λόγω της δουλειάς τους έχουν υποχρεωθεί να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που παρατηρούνται και λόγω του κορωνοϊού και λόγω της μείωσης του προσωπικού λόγω των ειδικών αδειών που σωστά δίνονται σε γονείς ανηλίκων παιδιών. Η εντατικοποίηση της εργασίας στις κατηγορίες αυτές θα πρέπει να ανταμειφθεί είτε οικονομικά είτε με τη χορήγηση πρόσθετης άδειας.
- Να ενεργοποιηθούν επιτέλους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία η οποία εκμεταλλευόμενη τις σημερινές συνθήκες οργιάζει.
- Να υπάρξει πλήρης μέριμνα για τα ΑμεΑ, που δεν μπορούν να ανανεώσουν τη σύνταξη ή το επίδομα αναπηρίας λόγω της μη λειτουργίας των κέντρων πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και να ληφθεί μέριμνα για τις νέες αιτήσεις σύνταξης αναπηρίας οι οποίες επίσης δεν εξυπηρετούνται για τον ίδιο λόγο.
- Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και να καταργηθούν τουλάχιστον για τρεις μήνες οι δόσεις δανείων πρώτης κατοικίας.
- Να μειωθούν τα τιμολόγια υπηρεσιών πρώτης ανάγκης (ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες) και να ανασταλεί η πληρωμή λογαριασμών των ανέργων και όλων όσων τελούν σε μερική ή ολική αναστολή της εργασίας τους, να σταματήσουν οι αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού και να αποκατασταθούν οι συνδέσεις όσων διακόπηκαν.
- Τέλος από τώρα θα πρέπει να σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα για την επόμενη μέρα της εξόδου από την πανδημία. Ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, που θα στηρίζει τους μισθούς, τις συντάξεις, τα λαϊκά εισοδήματα, τις θέσεις εργασίας, τη δημόσια υγεία, την παιδεία, την πρόνοια. Ένα πρόγραμμα που θα έχει στο επίκεντρο την ενίσχυση του ΕΣΥ, την εθνικοποίηση τραπεζών, την κρατικοποίηση δομών και υπηρεσιών στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας. Ένα πρόγραμμα που στο επίκεντρό του θα έχει τις κοινωνικές αναγκαιότητες.
Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και τώρα, στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, αγωνίζεται με κάθε μορφή, που δεν βάζει σε αμφισβήτηση τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας του λαού από την πανδημία, να υπερασπίσει τα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα αλλά και μετά θα πρωτοστατήσει στους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού να πάρουν πίσω όσα έχασαν αυτήν την περίοδο.
Γραφείο Τύπου Λαϊκής Ενότητας
16/4/2020