Μητσοτάκης στην ΔΕΘ: Αλαζονεία, πρόκληση και ψίχουλα στο Λαό με αόριστες υποσχέσεις

Μητσοτάκης στην ΔΕΘ: Αλαζονεία, πρόκληση και ψίχουλα στο Λαό με αόριστες υποσχέσεις

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκάλεσε για άλλη μια φορά τον Ελληνικό Λαό, αυτοθαυμαζόμενος και παρουσιαζόμενος ως ο καταλληλότερος εσαεί πρωθυπουργός, ενώ τα μέτρα που παρουσίασε είναι σαφής ενίσχυση  των επιχειρήσεων και ψίχουλα με αοριστίες στον λαό.

 Συγκεκριμένα:

  1. Η μείωση κατά 40% των ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις που μετατρέπουν σύμβασης από μερικής σε πλήρους απασχόλησης καθώς και η μόνιμη  μείωση από το 2023 των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% που παρουσιάζεται ως παροχή στους εργαζόμενους αποτελεί παροχή μόνο στους επιχειρηματίες και έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και δρομολογεί τη μείωση των συντάξεων.
  2. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα πάνω από 12.000 το χρόνο έχει όφελος μόνο για πολύ μικρό αριθμό δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων. Για τους συνταξιούχους ιδιαίτερα, με δεδομένο ότι το 90% οι συντάξεις είναι κάτω ή μέχρι τα 1.000 ευρώ η αύξηση είναι ανύπαρκτη.
  3. Η αύξηση στις συντάξεις αφορά μόνο όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά. Άρα οι μισοί σχεδόν συνταξιούχοι δεν θα δουν καμία αύξηση. Ενώ οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 50% λόγω μνημονίων και το κόστος ζωής έχει αυξηθεί κατά 30%.
  4. Η αύξηση του κατώτερου μισθού παραπέμπεται για το Μάιο του 2023, χωρίς να προσδιοριστεί το ακριβές ποσοστό αύξησης σε μία εποχή με έκρηξη της ακρίβειας, ο δε κατώτερος μισθός εξακολουθεί να είναι μικρότερος αυτού που ήταν πριν 11 χρόνια.
  5. Η δέσμευση και υλοποίηση για νέο Μισθολόγιο για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, (οι κατώτερες αποδοχές των οποίων είναι μικρότερες ακόμα και από τις αντίστοιχες στον ιδιωτικό τομέα, διότι δεν υπάρχουν επιδόματα δώρων και άδειας) παραπέμπεται για το 2024 και μάλιστα με προϋποθέσεις που υπονομεύουν και τις στοιχειώδεις αυξήσεις.
  6. Η μη καταβολή  των αναδρομικών των συντάξεων σε όλους, αντίκειται στο σύνταγμα και στηρίζεται και στην εξαπάτησή τους από την κυβέρνηση που είχε δεσμευθεί ότι οι όποιες αποφάσεις του ΣτΕ θα εφαρμοστούν για όλους.

Συνολικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καθρεφτάκια για ιθαγενείς, με μεγάλη δόση αλαζονείας αυταρχισμού και προκλητικής ψευτομεγαλοπρέπειας. Οι εργαζόμενοι έξω από το κτίριο της ΔΕΘ έδωσαν την πρώτη απάντηση. Ο αγώνας συνεχίζεται.

Τα συνδικάτα, οι κοινωνικοί φορείς, οι πολιτικές συλλογικότητες της ριζοσπαστικής αριστεράς, οφείλουν να πάρουν πρωτοβουλίες για να οργανώσουν την πάλη για την υπεράσπιση των λαϊκών εισοδημάτων. Η προκλητική δήλωση ότι ο χειμώνας θα είναι σκληρός δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.

Το Γραφείο Τύπου                                                   11.9.2022