Νέο θανατηφόρο ατύχημα εργαζόμενου διανομέα στον Ωρωπό

Ένα ακόμη σοβαρό τροχαίο ατύχημα μετράνε οι εργαζόμενοι διανομείς φαγητού.

Πρόκειται για ένα νέο παιδί 17 ετών που έφυγε από τη ζωή στην προσπάθεια για το μεροκάματο του τρόμου.

Το «ατύχημα» συνέβη στον Ωρωπό όταν ο άτυχος νέος συγκρούστηκε με Ι.Χ.

Το νέο ατύχημα έρχεται να προστεθεί σε πολλά προηγούμενα μεταξύ των οποίων και τέσσερα θανατηφόρα τους τελευταίους μήνες στη Λάρισα, στον Κολωνό, στο Γαλάτσι και στη Θεσσαλονίκη.

Η συχνότητα των τροχαίων και συνάμα θανατηφόρων ατυχημάτων στο χώρο των ντελίβερι – κούριερ δεν αφήνουν καθόλου περιθώρια και απαιτούν τη λήψη μέτρων ασφαλείας εδώ και τώρα.

Δεν αρκεί μια έκθεση της τροχαίας που θα καταλογίζει ενδεχομένως και ευθύνες.

Αυτό που απαιτείται είναι μέτρα τέτοια ώστε να σταματήσει να χύνεται άλλο αίμα εργαζομένων στην άσφαλτο.

Το προστατευτικό κράνος, η ικανότητα και τα τυπικά προσόντα οδήγησης ο τακτικός έλεγχος του οχήματος μεταφοράς είναι μερικά από τα μέτρα που ούτε τηρούνται ούτε ελέγχονται. Κάποια άλλα που δεν ελέγχονται είναι η εντατικοποίηση, η πίεση για «γρήγορη» παράδοση και η μαύρη εργασία που μπορεί να εμπεριέχει και έλλειψη τυπικών ή ουσιαστικών προσόντων οδήγησης. Όπως αποδείχθηκε μάλιστα μετά τον έλεγχο της επιθεώρησης εργασίας ο συγκεκριμένος εργαζόμενος δεν είχε δηλωθεί και δούλευε παράνομα λόγω ηλικίας.

Τέλος κάποια στιγμή θα πρέπει στη νομοθεσία να μπει ρύθμιση με την οποία θα ορίζεται ότι για την παράβαση του Κ.Ο.Κ, για την επικίνδυνη οδήγηση και για ότι έχει σχέση με τον οδηγό ή το μεταφορικό μέσο θα πρέπει να τιμωρείται και ο εργοδότης. Ίσως αυτό να σταματήσει την εργοδοτική ασυδοσία, τη μαύρη εργασία και την πίεση που ασκούν για «γρήγορες» παραδόσεις.