«Ζαΐρ Μπολσονάρο: Θεός, πατρίδα, οικογένεια» …θυμίζει κάτι; (του Κώστα Ήσυχου)

του Κώστα Ήσυχου*

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο εγκαινίασε πριν λίγες μέρες σε μεγαλειώδη συγκέντρωση το νέο του κόμμα «Συμμαχία για τη Βραζιλία». Ένα νέο ακροδεξιό κόμμα, με τα σύμβολα του εκλογικού σώματος των ευαγγελιστών στην Βραζιλία.

Η Ευαγγελική Εκκλησία συνεχίζει την επέκτασή της στη Βραζιλία και έχει ήδη έναν αριθμό πιστών που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας (31%), σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα από το Ινστιτούτο “Datafolha”.

Η Ευαγγελική λατρεία είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής θρησκεία στη χώρα της Νότιας Αμερικής, μετά τον Καθολικισμό, που παραμένει η πλειοψηφική πίστη (50%), αν και με σαφή πτωτική τάση.

Η διάδοση ορισμένων θρησκευτικών δογμάτων που « εξάγονται» από τις ΗΠΑ , και όχι μόνο, δρομολογούν ακραίες αντικομμουνιστικές λογικές, που αποτελούν για το σύνολο των κοινωνιών της Λατινικής Αμερικής και καραϊβικής, μια παλιά συνταγή διείσδυσης στις συνειδήσεις των πιο περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων. Στις φαβέλες της Βραζιλίας, στις Βίγια Μιζέρια της Αργεντινής, τα μπάριος της Κολομβίας κ.λ.π, η κοσμοθεωρία που θέλει να αποκρούσει κάθε έννοια συλλογικότητας και αγωνιστικότητας για την καταπολέμηση της ταξικής αδικίας και της δυστυχίας, αντικαθίσταται από την θεϊκή παρέμβαση που θα τα «διορθώσει όλα στην επόμενη ζωή»…

Έχει ιδιαίτερη σημασία το ότι στην Βραζιλία που άκμασε στην δεκαετία του 50’ 60’ και 70’ το θρησκευτικό κίνημα «θεολογία της απελευθέρωσης» μπόλιασε τα αντάρτικα κινήματα της Βραζιλίας και άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής με κληρικούς αντάρτες, σήμερα να αναπτύσσεται μια τέτοια πολιτική ….

Η φιλανθρωπία με το σταγονόμετρο, από τους «στρατολόγους αιρετικών και ακραίων φονταμενταλιστικών χριστιανικών» δογμάτων που έχουν στρατιές οργανωμένων εθελοντών, κυριολεκτικά οργώνουν τις παραγκουπόλεις των δυστυχισμένων ανθρώπων, τάζοντας την εξατομικευμένη φιλοσοφική διέξοδο, από τα δεινά του άγριου νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού.

Στην εποχή της απόλυτης κυριαρχίας των πιο συντηρητικών καπιταλιστικών δογμάτων η μεσαιωνική οπισθοδρομική αντιεπιστημονική «καταιγίδα» εξαπλώνεται με συστηματικό μεθοδολογικό μιντιακό οδοστρωτήρα ….

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ευαγγελιστές θα μπορούσαν να γίνουν η πλειοψηφία στη Βραζιλία μέχρι το 2032.

Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο Μπολσονάρο ανέφερε: «Αν το είχαμε κάνει πριν (να ιδρύσει το νέο του κόμμα) θα είχαμε εκλέξει 100 βουλευτές και έναν γερουσιαστή ανά πολιτεία», είπε ο πρόεδρος στην τελετή έναρξης της νέας πολιτικής δύναμης, σε πολυτελές ξενοδοχείο στη Μπραζίλια.

Είναι ο ένατος εκλογικός αγώνας για τον Μπολσονάρο, 64 ετών, στις τρεις δεκαετίες της πολιτικής του ζωής.

Το ΣοσιαλΦιλελεύθερο Κόμμα (PSL), ήταν ασήμαντο πριν από την ένταξη του τότε βουλευτή Μπολσονάρο τον Μάρτιο του 2018.

Χάρη στο υπερσυντηρητικό κύμα που έφερε τον πρώην λοχαγό του Στρατού στην εξουσία, το PSL κέρδισε 50 βουλευτές (σε σύνολο 513), γεγονός που το έκανε τη δεύτερη δύναμη στην κατακερματισμένη Βουλή. Κέρδισε επίσης 4 έδρες στη Γερουσία, σε σύνολο 81.

Οι καλεσμένοι στην έναρξη της «Συμμαχίας για τη Βραζιλία» επιλέχθηκαν προσεκτικά, ενώ μια γιγαντιαία οθόνη εγκαταστάθηκε έξω από το ξενοδοχείο, μέσω της οποίας μερικές χιλιάδες υποστηρικτές του Μπολσονάρο μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την τελετή, πολλοί από αυτούς ντυμένοι στα χρώματα πράσινο και κίτρινο της σημαία της Βραζιλίας . Κυρίαρχο σύνθημα ήταν «Ποτέ κομμουνισμός στην Βραζιλία….»

Ο επίσημος λογαριασμός του κόμματος στο Twitter, ο οποίος έχει σχεδόν 150.000 ακόλουθους, συνοδεύει τα μηνύματά του με τις λέξεις-κλειδιά «Θεός», «Οικογένεια» ή «Πατρίδα».

Η «Συμμαχία για τη Βραζιλία» υπογραμμίζει στο πρόγραμμά της τον «σεβασμό προς τον Θεό και τη θρησκεία» και την «υπεράσπιση της ζωής, τη νόμιμη άμυνα.

Η άμβλωση επιτρέπεται στη Βραζιλία μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, κινδύνου για τη ζωή της μητέρας ή σοβαρής δυσπλασίας του εμβρύου.

Αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς και αυτής που ηγούνται οι υπερσυντηρητικοί της Λατινικής Αμερικής, ο κύριος κρίκος της είναι ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο. Η επαλήθευση μιας συνάντησης μεταξύ του προέδρου της Νότιας Αμερικής και της ηγέτιδας του γερμανικού νεοναζιστικού κινήματος, Beatrix Von Storch, αποκαλύπτει την έναρξη ενός «ισχυρού κρίκου» που στοχεύει στην ενίσχυση μιας διεθνούς φιλοναζιστικής ένωσης.

Η Beatrix von Storch, βουλευτής του Κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία και εγγονή του ηγέτη των Ναζί Lutz Graf Schwerin von Krosigk, έγινε δεκτή με τιμές στο Παλάτι Planalto (Μπραζίλια) την περασμένη Δευτέρα.

Πριν από αυτή τη συνάντηση, η Γερμανίδα καλεσμένη είχε βρεθεί στο Σάο Πάολο με τον Εντουάρντο Μπολσονάρο, ο οποίος ασχολείται με τις διεθνείς υποθέσεις. «Είμαι πολύ εντυπωσιασμένη με τον «καπετάνιο-πρόεδρο» για την κατανόησή του για τα προβλήματα στην Ευρώπη και τις πολιτικές προκλήσεις της εποχής μας, όπως ο αγώνας ενάντια στην αριστερά που κρύβεται πίσω από τις απαιτήσεις των κινημάτων κατά της ταξικής εκμετάλλευσης, της ANTIFA και εκείνων που αποκηρύσσουν την ξενοφοβία. .», είπε η εκπρόσωπος του AFD.

Οι Ευρωπαίοι, οι Ισπανοί, οι Γερμανοί, ακόμη και στην Ουγγαρία και την Αγγλία βλέπουν τον Πρόεδρο Μπολσονάρο ως τον κύριο συντηρητικό ηγέτη που ασκεί προεδρική εντολή με την ευλογία του θεού …».

Στόχος της συνάντησης ήταν, σύμφωνα με την ίδια την Beatrix Von Storch, «να ανταλλάξουμε πληροφορίες, για να οργανώσουμε το κίνημά μας στη Λατινική Αμερική και παγκοσμίως», αποκάλυψε η Ακροδεξιά Γερμανίδα βουλευτής.

Το ταξίδι της εκπροσώπου του γερμανικού φιλοναζιστικού κόμματος στις χώρες της Νότιας Αμερικής που διοικούνται από την ακροδεξιά θα συνεχιστεί -όπως αναφέρεται- στη Χιλή. Εκεί, οι βουλευτές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία έχουν ισχυρούς δεσμούς με τους πιο αντιδραστικούς τομείς της πινοσετική Ακροδεξιά. Ο Μπολσονάρο είναι το κλειδί αυτής της ένωσης μεταξύ ευρωπαϊκών και χιλιανών φιλοναζιστικών και ακροδεξιών κομμάτων. Πρόθεση του προέδρου της Βραζιλίας είναι να δημιουργήσει έναν συνασπισμό δυνάμεων με διεθνή εμβέλεια, έργο που έχει αναλάβει ο γιος του, ο Εντουάρντο Μπολσονάρο, ο οποίος ενεργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ των Ευρωπαίων ακροδεξιών επισκεπτών και της ακροδεξιάς στην ήπειρο .

Στις 2 του Οκτώβρη του 2022, οι προεδρικές εκλογές στην Βραζιλία θα αποκτήσουν παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ο Ιγκνάσιο Λούλα ντα Σίλβα , υποστηρίζεται από το σύνολο της σοσιαλιστικής, κομμουνιστικής και επαναστατικής αριστεράς στη χώρα του . Δεν κρίνονται μόνο πολιτικοί συσχετισμοί αλλά και φιλοσοφικές ιδεολογικές πλευρές, που μπορούν να επαναφέρουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο, την κοινωνία , την ταξική αντιμπεριαλιστική αντεπίθεση που χρειάζονται οι λαοί και οι χώρες .

Αλλιώς η οπισθοδρομική μισαλλοδοξία, η νεοναζιστική και φασιστική απειλή, θα ξαναλειτουργήσει ως σωσίβιο σε έναν καπιταλισμό που πεθάνει…. και ίσως συμπαρασύρει το σύνολο της ανθρωπότητας στην πιο σκοτεινή της φάση…

*Ο Κώστας Ήσυχος διετέλεσε αναπλ. υπουργός Ενικής Άμυνας και βουλευτής της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα δραστηριοποιείται στην πρωτοβουλία για την για ενότητα και δράση της αριστεράς.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ