Σοβαρά προβλήματα επικινδυνότητας της οδικής γέφυρας του ποταμού Αξιού

Θεσσαλονίκη 5/9/2022

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κύριο Πρόεδρο του Π.Σ. της Π.Κ.Μ.

Προς τον κύριο Απόστολο Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη της Π.Κ.Μ.

Προς τον κύριο Ανδρέα Βεργίδη, Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Κιλκίς 

ΘΕΜΑ : Σοβαρά προβλήματα επικινδυνότητας της οδικής γέφυρας του ποταμού Αξιού, στην επαρχιακή οδό Αξιουπόλεως-Πολυκάστρου. Κατασκευή νέας γέφυρας.

Κύριε Περιφερειάρχη,

Είναι γνωστό σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Παιονίας και όχι μόνο, το σοβαρό πρόβλημα που  εντοπίζεται στην Γέφυρα του Αξιού, μία γέφυρα , η οποία συνδέει την έδρα του Δήμου Παιονίας, το Πολύκαστρο, με μία από τις μεγαλύτερες κωμοπόλεις του Δήμου, την Αξιούπολη, και η οποία, εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί τη μοναδική οδική σύνδεση  της ανατολικής με τη δυτική περιοχή του Δήμου Παιονίας και ευρύτερα της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, εξυπηρετεί και την κύρια οδική συγκοινωνία μεταξύ των νομών Κιλκίς-Πέλλας και Θεσσαλονίκης, με μεγάλη κίνηση, τόσο μικρών όσο και βαρέων οχημάτων.

Η συγκεκριμένη γέφυρα, κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1950, χωρίς κανένα συγκεκριμένο κανονιστικό πλαίσιο, καθώς στη χώρα μας αυτά άρχισαν να ισχύουν από το 1961 και  δυστυχώς, όπως όλες οι γέφυρες της χώρας μας που κατασκευάστηκαν πριν από το 1993, δε διαθέτει επαρκή αντισεισμική θωράκιση. Όλα αυτά τα χρόνια έχει καταπονηθεί σημαντικά από την κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά και λόγω των συνεχών αυθαίρετων και παράνομων αμμοληψιών, με  συνέπεια να έχουν  διαβρωθεί σοβαρά τα πέλματα και ο φέρων οργανισμός. Υπάρχει έντονη ανησυχία λοιπόν στην τοπική κοινωνία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού σχετικά με τους κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση της γέφυρας για τις ανθρώπινες ζωές.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε και στο παρελθόν, ο τότε αυτοτελής Δήμος Αξιούπολης είχε επανειλημμένα απαιτήσει από την Π.Κ.Μ. να προχωρήσει στην  κατασκευή νέας γέφυρας. Και πρόσφατα, στις 26/8/2022, η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Παιονίας έστειλε στην αρμόδια υπηρεσία μας ( Διεύθυνση Τεχνικών Έργων ) νέο υπόμνημα, με το οποίο  ζητά την κατασκευή νέας γέφυρας, παραθέτοντας και τους λόγους επικινδυνότητάς της.

Με δεδομένα:

  • Την επικινδυνότητα της γέφυρας, εξαιτίας της οποίας, λόγω και της καθημερινής διέλευσής της από πολλά οχήματα υπάρχει κίνδυνος να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές,
  • Ότι είναι σε πλήρη γνώση του κυρίου Περιφερειάρχη το πρόβλημα, και υπάρχει δημόσια δήλωση – υπόσχεσή του στις 8/5/2019, παραμονές των Περιφερειακών εκλογών, σε περιοδεία που πραγματοποίησε στην περιοχή,  στην οποία ανέφερε επακριβώς : «Άκουσα το αίτημα των πολιτών για την κατασκευή της γέφυρας του Αξιού, ώστε να συνδεθούν καλύτερα η Αξιούπολη με το Πολύκαστρο και τους τόνισα ότι ήδη η Περιφέρεια έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να γίνει η απαιτούμενη μελέτη και να προχωρήσει το έργο».

Ελέγχεσθε και επερωτάσθε για τα παρακάτω:

  • Από το Μάιο του 2019 που έκανε τη δήλωση ο κ. Περιφερειάρχης, μέχρι σήμερα, Σεπτέμβρη του 2022, τι ενέργειες έχουν γίνει από την Π.Κ.Μ.;
  • Έχει γίνει η απαιτούμενη μελέτη για την κατασκευή νέας γέφυρας  και σε ποιο στάδιο βρίσκεται;
  • Εάν δεν έχει γίνει ακόμη, για ποιους λόγους καθυστέρησε επί 3 χρόνια και πότε έχετε προγραμματίσει να πραγματοποιηθεί η μελέτη για την κατασκευή νέας γέφυρας;

 

Η ερωτώσα Περιφερειακή Σύμβουλος Χαραλαμπίδου Δέσποινα της Περιφερειακής Παράταξης

 

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

https://www.facebook.com/anypotakti.dimokratiki.makedonia/

Διεύθυνση: 26ης Οκτωβρίου 64, 3ος όροφος, γραφείο 36, ΤΚ 54627

Τηλέφωνο: 2313319274 FAX: 2313319272 κινητό : 6972470577

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ