Διαδηλώσεις σε Βερολίνο και Λειψία για την ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας

Στο Βερολίνο και στη Λειψία σήμερα είναι προγραμματισμένες οι πρώτες από μια σειρά διαδηλώσεις (διαμαρτυρίες της Δευτέρας) που καλούνται και από το γερμανικό αριστερό κόμμα Die Linke ενάντια στις μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ενέργειας.

Οι διαδηλωτές στο Βερολίνο θα συγκεντρωθούν από τις 19:00 έξω από τα γραφεία των Πρασίνων με το σύνθημα «Φτάνει πια — διαμαρτυρήσου, μην παγώνεις».

Οι Πράσινοι κατέχουν τα υπουργεία Οικονομίας και Εξωτερικών στην σημερινή κυβέρνηση και θεωρούνται υπεύθυνοι για την έκτακτη ενεργειακή εισφορά που προβλέπεται να επιβαρύνει τα νοικοκυριά με εκατοντάδες ευρώ ετησίως προκειμένου να διατηρηθούν τα κέρδη των επιχειρήσεων ενέργειας.

Στη Λειψία οι διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν στην Augustusplatz με το ίδιο σύνθημα.

Σε ανακοίνωσή της η Die Linke της Λειψίας μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ενώ οι εταιρείες ενέργειας εκμεταλλεύονται ξεδιάντροπα τον πόλεμο [στην Ουκρανία] και αυξάνουν τα κέρδη τους, τα δύο τρίτα της κοινωνίας απειλούνται με απόλυτη φτωχοποίηση.

Ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός με ευκολία μπορεί να διαθέσει 100 δις ευρώ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς την ώρα που οι τιμές των μετοχών της βιομηχανίας όπλων εκτοξεύονται, η ίδια κυβέρνηση δίνει συμβουλές για το πώς να κάνετε ντους «σωστά» και αισθάνεται «ανίκανη» να επιβάλει ειδικούς φόρους στα επιπλέον κέρδη ή ανώτατες τιμές ενέργειας».

Πηγή: Morningstar