Η ένοχη σιωπή της ΟΜΕ – ΟΤΕ και της ενιαίας δύναμης για τις υποκλοπές

Τα συνδικάτα σήμερα στην Ελλάδα βρίσκονται σε μια από τις χειρότερες περιόδους τους. Οι αιτίες είναι πολλές αλλά δεν είναι επί του παρόντος η ώρα να τις αναλύσουμε. Θα σταθούμε μόνο σε μία απ’ αυτές τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός δεν είναι κάτι καινούριο και με πολύ λίγα λόγια αναφέρεται στους συνδικαλιστές εκείνους που αντί να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων που εκπροσωπούν δέχονται αδιαμαρτύρητα τις απόψεις και τις θέσεις της εργοδοσίας όσο επιζήμιες και αν είναι. Πολλές φορές μάλιστα συμβάλλουν και στη διαμόρφωση της συλλογικής αντίληψης στην κατεύθυνση της αποδοχής των αντεργατικών μέτρων που εφαρμόζει η εργοδοσία από τους εργαζόμενους που εκπροσωπούν.

Κλασσική είναι η περίπτωση των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στον ΟΤΕ οι οποίοι μάλιστα στις τελευταίες αρχαιρεσίες κατέβηκαν στο ίδιο ψηφοδέλτιο.

Τα χειρότερα ήρθαν λίγο αργότερα με την αποδοχή όλων των αντεργατικών μέτρων που προώθησε η γερμανική διοίκηση του ΟΤΕ και στις μέρες μας ενώ βοά όλη η Ελλάδα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, επί του θέματος η ομοσπονδία δεν βρήκε να πει ούτε μία λέξη.

Η Αγωνιστική Συνεργασία ΟΤΕ (παράταξη στην οποία δραστηριοποιούνται μέλη και φίλοι της ριζοσπαστικής αριστεράς) σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρεται στον βίο και την πολιτεία των εργοδοτικών συνδικαλιστών, σχολιάζει το ότι στην υπηρεσία των απορρήτων εκπροσωπούνται μόνο η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ παρά τη σχετική συμφωνία για διαπαραταξιακή εκπροσώπηση που τηρείτο ανελλιπώς από το 1992 και για το σκάνδαλο των υποκλοπών σημειώνει εύστοχα:

«Γιατί άραγε ούτε η ΟΜΕ, ούτε κανένα σωματείο που πρόσκειται στην ενιαία δύναμη (sic!), ούτε φυσικά και η ίδια η παράταξη δεν έχει βγάλει ανακοίνωση με την οποία να καταδικάζει τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις; Κανένας στην παράταξη της ενιαίας δύναμης δεν έχει ευαισθησίες για την προάσπιση της δημοκρατίας; Ή, μήπως, δεν υπάρχει κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ στην ενιαία δύναμη και έχουν όλοι πλήρως προσχωρήσει στη Νέα Δημοκρατία;»

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας ΟΤΕ έχει ως εξής:


Γνωρίζουμε άριστα πια ότι οι επικεφαλής της ΟΜΕ έχουν αναλάβει το project της μείωσης των μισθών και της διευκόλυνσης των απολύσεών μας. Μέσα στα ανταλλάγματα που πήρανε από τη διοίκηση, ήταν να στελεχωθεί η υπηρεσία των απορρήτων εξ’ ολοκλήρου από υποψηφίους της «ενιαίας δύναμης» (sic!). Στην υπηρεσία, λοιπόν, των απορρήτων ΟΤΕ/Cosmote δεν υπάρχει πια κανένας (!) εργαζόμενος που να μην έχει υποδειχθεί από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (εκ μέρους της «ενιαίας δύναμης») σε πλήρη αντίθεση με την άτυπη διακομματική συμφωνία που έγινε το 1993 μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών.

Οι όποιες ευθύνες της υπηρεσίας απορρήτων ΟΤΕ/Cosmote για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κι άλλων πολιτικών προσώπων – δημοσιογράφων κλπ., ανήκουν πλέον σε αυτούς και μόνο που τη στελέχωσαν δίχως πολυφωνία. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι επινόησαν και εκτελούν με πλήρη αναισθησία το project της εξόντωσης των εργαζομένων στον Όμιλο ΟΤΕ.

Η Αγωνιστική Συνεργασία δεσμεύεται να αναδείξει περεταίρω, σε όσα μέσα ενημέρωσης διακρίνονται από ανεξαρτησία, αλλά και με επερωτήσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο, τις ευθύνες  των διοικήσεων του ΟΤΕ και της ΟΜΕ για την κατρακύλα της υπηρεσίας των απορρήτων. Κατρακύλα που επήλθε προκειμένου να «επιβραβευτεί» η ΟΜΕ για τη βοήθειά της στις αποσχίσεις 5.500 εργαζομένων, αλλά και τη γενικότερη «αρωγή» της στη μείωση των μισθών και τη διευκόλυνση των απολύσεων.

Γιατί άραγε ούτε η ΟΜΕ, ούτε κανένα σωματείο που πρόσκειται στην ενιαία δύναμη (sic!), ούτε φυσικά και η ίδια η παράταξη δεν έχει βγάλει ανακοίνωση με την οποία να καταδικάζει τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις; Κανένας στην παράταξη της ενιαίας δύναμης δεν έχει ευαισθησίες για την προάσπιση της δημοκρατίας; Ή, μήπως, δεν υπάρχει κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ στην ενιαία δύναμη και έχουν όλοι πλήρως προσχωρήσει στη Νέα Δημοκρατία; …

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ