Κλείνουν τα τακτικά χειρουργεία στο Παίδων Αγ. Σοφία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων

0

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης η Διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία έδωσε εντολή να αναβληθούν τα προγραμματισμένα χειρουργεία στο Νοσοκομείο, αφού πλέον διαθέσιμοι είναι μόλις 8 αναισθησιολόγοι για να πραγματοποιηθούν καθημερινά εκατοντάδες επεμβάσεις.  Οι οργανικές θέσεις αυτής της ειδικότητας είναι 17, όμως στο Νοσοκομείο υπηρετούν 9 αναισθησιολόγοι.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία σύμφωνα με το δημοσιεύματα αναζητά κάποια λύση στο πρόβλημα με πιο πιθανή την μετακίνηση κάποιου αναισθησιολόγου από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Το πρόβλημα με τις ελλείψεις αναισθησιολόγων είναι υπαρκτό και παρουσιάζεται στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας.  Σε αυτό συμβάλλουν οι ελάχιστες προκηρύξεις νέων μόνιμων θέσεων, οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας.

Η εύκολη λύση που δίνεται από τις διοικήσεις των Νοσοκομείων σε περιπτώσεις έλλειψης αναισθησιολόγων αλλά και ιατρών άλλων ειδικοτήτων κυρίως χειρουργικών είναι να σταματούν τα τακτικά χειρουργεία παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής. Τέτοιες αποφάσεις για αναστολή των τακτικών χειρουργείων προφανώς δεν λαμβάνονται μονομερώς από τις διοικήσεις των νοσοκομείων αλλά γίνονται σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία των υγειονομικών υπηρεσιών και του Υπ. Υγείας.

Οι μεγάλες λίστες αναμονής στα τακτικά χειρουργεία σε συνδυασμό με αποφάσεις αναστολής πραγματοποίησης τους αποτελούν βεβαίως «βούτυρο στο ψωμί» των μεγάλων ιδιωτικών ιατρικών νοσοκομείων αφού κυρίως τέτοια περιστατικά εξυπηρετούν με αποτέλεσμα να αυξάνουν την κερδοφορία τους.

Το μάρμαρο το πληρώνουν οι πολίτες που αναγκάζονται να πληρώνουν τεράστια ποσά για να κάνουν χειρουργεία στα ιδιωτικά νοσοκομεία την ίδια ώρα που πληρώνουν και αυξημένες εισφορές στον ΕΟΠΥΥ