Εκτός παιδικών σταθμών πάνω από 80.000 παιδιά

Σε προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο «εκτός παιδικών σταθμών δεκάδες χιλιάδες παιδιά» στις 5/8 αναφέραμε μεταξύ άλλων ότι:

Εκτός βρεφονηπιακών σταθμών θα βρεθούν και φέτος δεκάδες χιλιάδες παιδιά καθώς οι δομές που υπάρχουν στους Δήμους είναι μακριά από τις ανάγκες και αφ’ ετέρου το ύψος του προϋπολογισμού, τα οικονομικά κριτήρια και το ύψος της επιχορήγησης (voucher) είναι τέτοια που για τη φιλοξενία του παιδιού θα απαιτηθεί  από τους γονείς η κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των εξόδων .

Σήμερα λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία αυτό επιβεβαιώνεται καθώς από τις 284.000 αιτήσεις που κατατέθηκαν voucher πήραν περίπου 170.000. Αν αφαιρέσουμε τις αιτήσεις που δεν είχαν ολοκληρωμένο φάκελο θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών πάνω από 80.000 παιδιά.

Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να πανηγυρίζει λέγοντας ότι φέτος θα πάρουν voucher περισσότερα παιδιά από ότι πέρυσι αδιαφορώντας πλήρως για τα παιδιά που θα μείνουν εκτός.

Η κατάσταση πρέπει ν’ αλλάξει και αυτό που κυρίως απαιτείται είναι η επιχορήγηση των Δήμων στους οποίους πριν από χρόνια πέρασαν οι κρατικοί σταθμοί χωρίς όμως και την κάλυψη του απαιτούμενου κόστους. Οι Δήμοι θα πρέπει να επιχορηγηθούν οικονομικά προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν σ’ αυτήν την κοινωνική υποχρέωση και βεβαίως να αναμορφωθεί προς τα πάνω ο προϋπολογισμός ώστε κανένα παιδί να μην μένει εκτός παιδικών σταθμών.