Τα αποτελέσματα των πρόσφατων διαγωνισμών για τη ΛΑΡΚΟ, έβγαλαν την κατάθεση μιας προσφοράς για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη μεταλλουργία της Λάρυμνας και δυο για τον διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή, όπου διαφαίνεται η προοπτική διαμελισμού των τεράστιων περιουσιακών στοιχείων της που εκτείνονται σε πέντε νομούς της χώρας.
Στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, που αφορά τα μεταλλεία και το εργοστάσιο της Λάρυμνας και το μεταλλείο Λουτσίου, κατέθεσε προσφορά η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- AD Holdings. ενώ στον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης, που έχει στην αρμοδιότητά της τα υπόλοιπά περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή τα μεταλλεία, τα μεταλλευτικά αποθέματα και τις εγκαταστάσεις στην Εύβοια, στη Φθιώτιδα, στη Βοιωτία, στην Καστοριά και στα Σέρβια Κοζάνης (λιγνιτωρυχείο), εκτός από την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ελβετικής AD Holdings, κατέθεσε προσφορά και η ιρλανδική CMI (Commodity and Mining Insight), η οποία ενδιαφέρεται για τα μεταλλευτικά αποθέματα της ΛΑΡΚΟ.
Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό τα περιουσιακά στοιχεία της πολύπαθης μεταλλουργικής βιομηχανίας να διαχωριστούν, καθώς ο μεν σκληρός πυρήνας της, που είναι το εργοστάσιο της μεταλλουργίας στη Λάρυμνα θα περάσει εκτός απροόπτου στον μοναδικό υποψήφιο επενδυτή, ΓΕΚ- AD Holdings, που θα είναι και ο συνομιλητής των 1060 εργαζομένων για τις θέσεις και τους όρους εργασίας, ενώ τα υπόλοιπα μεταλλεία μπορεί να βρεθούν στα χέρια της ιρλανδικής εταιρείας. Δεν είναι σαφές πόσους εργαζόμενους επηρεάζει το ενδεχόμενο διχοτόμησης της περιουσίας της ΛΑΡΚΟ.
Η αξιολόγηση των προσφορών στους δυο διαγωνισμούς θα ξεκινήσει άμεσα, καθώς η αρμοδιότητα της ειδικής διαχείρισης λήγει τον προσεχή Νοέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι με ειδική τροπολογία, οι εργαζόμενοι απολύθηκαν για να μειωθεί το «εργατικό βάρος» και επαναπροσλήθηκαν με συμβάσεις 1-2 μηνών.
Τα προαναφερθέντα δείχνουν ότι η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ είναι στο τελικό στάδιο, χωρίς να διαφαίνεται η προοπτική της επιχείρησης όπως και οι θέσεις εργασίας. Το πρόβλημα εντείνεται με δεδομένη την ανυπαρξία εθνικής βιομηχανικής πολιτικής.
Εκτός από το προπατορικό ερώτημα «γιατί ιδιωτικοποίηση» μετά τις τελευταίες εξελίξεις ανοίγουν θέματα και ερωτήματα όπως:
- Tο ύψος των προσφορών των επενδυτών σχετικά με το τίμημα
- Τι θα γίνει με τις θέσεις εργασίας.
- Ποια εκτιμάται η αναπτυξιακή προοπτική της ΛΑΡΚΟ μετά από τις τρέχουσες εξελίξεις
- Πως θα αντιμετωπιστεί το υφιστάμενο και ασφαλώς όχι τωρινό οξύτατο περιβαλλοντικό πρόβλημα.
- Ποια θα είναι η ρύθμιση για το τιμολόγιο ρεύματος που συνιστά κρίσιμη παράμετρο για τη λειτουργία της επιχείρησης
Το ερώτημα που τίθεται στον τίτλο δύσκολο να απαντηθεί με σιγουριά. Αναμένουμε τον τρόπο που θα απαντήσει η κυβέρνηση, ενώ για τις εξελίξεις δεν μπορεί να αγνοηθούν οι εργαζόμενοι τόσο σε ότι αφορά το μέλλον τους, όσο και το μέλλον της επιχείρησης.