Πρόταση για ένα πλαίσιο άμεσων διεκδικήσεων που θα παίρνει υπόψη την σημερινή κατάσταση καθώς και την προκήρυξη προειδοποιητικής απεργίας στις αρχές του Νοέμβρη μετά από προετοιμασία στους χώρους δουλειάς κατάθεσε το ΜΕΤΑ στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ που συνεδριάζει σήμερα.
Στην πρόταση του του το ΜΕΤΑ ζητά από την ΑΔΕΔΥ να απαιτήσει άμεσα από την κυβέρνηση την αύξηση του κατώτερου μισθού από τα 780 ευρώ στα 900, την καταβολή ενός μισθού για να καλυφθεί ένα μέρος των απωλειών από την ακρίβεια, την κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη, την κατάργηση του χρηματιστήριου ενέργειας, την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρεύματος και την δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. .
Ακολουθεί το η πρόταση – σχέδιο απόφασης που κατέθεσε το ΜΕΤΑ στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ
ΜΕΤΑ: Το σχέδιο απόφασης που καταθέτει στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ
(29/08/2022)
Το Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) της ΑΔΕΔΥ, στη συνεδρίασή του στις 29 Αυγούστου 2022 και αφού πήρε υπόψη τη σημερινή κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, με τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές όλων των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης, της ενέργειας και των καυσίμων, καθώς και την ακραία καταστολή στις διεκδικήσεις του λαού και των εργαζομένων, την περιστολή δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και την ποινικοποίηση των αγώνων, τις αθρόες παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ, δημοσιογράφων, ενεργών πολιτών και πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης της ΝΔ, εκτιμά ότι δεν πάει άλλο και ότι απέναντι σ’ αυτή την ακραία νεοφιλελεύθερη, αυταρχική και αντιδημοκρατική πολιτική της, θα πρέπει να ορθωθεί τείχος και να ανατραπεί από τους εργαζόμενους και το λαό μας.
Το Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) της ΑΔΕΔΥ επίσης, στο πλαίσιο των αιτημάτων, που έχει προβάλει όλη την προηγούμενη περίοδο και αφορούν τις αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την επιστροφή όλων των εργαζομένων που έχουν τεθεί σε αναστολή εργαασίας, και την κατάργηση όλων των μορφών της μερικής και ελαστικής εργασίας, την αύξηση του αφορολόγητου και την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που πλήττει τον τελευταίο χρόνο τη χώρα μας και την κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων των νόμων Χρυσοχοΐδη – Χατζηδάκη και των κυβερνήσεων της προηγούμενης, μνημονιακής, δεκαετίας, αποφάσισε να προβάλει ένα πρόγραμμα άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των εργαζομένων απέναντι στο κύμα αυξήσεων και του υψηλού πληθωρισμού που εξαϋλώνουν τα εισοδήματά τους.
Πιο συγκεκριμένα προτείνει προς την κυβέρνηση τα παρακάτω άμεσα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων:
1. Την αύξηση, από 1/1/2023, του κατώτατου μισθού των εργαζομένων στο δημόσιο (ΥΕ κατηγορίας) από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα, στα 900, με την αντίστοιχη αύξηση σε όλες τις άλλες κατηγορίες (ΔΕ,ΤΕ και ΠΕ) των εργαζομένων και
2. Την καταβολή ενός μισθού, στις 22 Δεκέμβρη, σ’ όλους τους εργαζόμενους για την κάλυψη μέρους των απωλειών που είχαν στο ετήσιο εισόδημά τους λόγω της ακρίβειας και του υψηλού πληθωρισμού.
Ταυτόχρονα συντονίζει τον αγώνα της με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των λαϊκών και κοινωνικών οργανώσεων για:
1. Τον καθορισμό ανώτατου ορίου στην τιμή του ρεύματος, την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
2. Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και τη δραστική μείωσή του στο πετρέλαιο, τη βενζίνη, το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, με την ταυτόχρονη κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Η ΑΔΕΔΥ καλεί την κυβέρνηση να ανταποκριθεί αμέσως και να ικανοποιήσει αυτά τα αιτήματα και όλα τα σωματεία, τις ομοσπονδίες και τα Νομαρχιακά της Τμήματα, να οργανώσουν γενικές συνελεύσεις, περιοδείες και συγκεντρώσεις, για να ενημερωθούν, να αποφασίσουν και να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στις κινητοποιήσεις.
Αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει άμεσα αυτά τα αιτήματα, το ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, σε συνεργασία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού τομέα, αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής πανεργατικής απεργίας για το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, με προοπτική την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων την αμέσως επόμενη περίοδο.
Εκ μέρους του ΜΕΤΑ