Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Νέα έφεση κατά της έκδοσης Ασάνζ κατέθεσαν οι δικηγόροι του

Νέα έφεση κατά της έκδοσης Ασάνζ κατέθεσαν οι δικηγόροι του

Η συντροφος και τα παιδιά του Τζούλιαν Ασανζ στο πικ νικ διαμαρτυρίας στο Λονδίνο

Αναδημοσίευση από το ThePressProject

Την ίδια στιγμή, την πλήρη στήριξη της στον αγώνα του δήλωσε η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπασελέ, η οποία συναντήθηκε με τους δικηγόρους και τη σύζυγο του Τζούλιαν Ασάνζ στη Γενεύη. Η έφεση που άσκησε η πλευρά Ασάνζ ήρθε μετά τη δήλωση στήριξης της Μπασελέ.

 

 

Ο 51χρονος Ασάνζ, αντιμετωπίζει 17 κατηγορίες για κατασκοπεία στις ΗΠΑ και μία κατηγορία για κατάχρηση υπολογιστή λόγω της δημοσίευσης χιλιάδων απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων από το WikiLeaks, τα οποία διέρρευσε η πληροφοριοδότης Τσέλσι Μάνινγκ. Οι κατηγορίες εις βάρος του προβλέπουν ως μέγιστη ποινή φυλάκισης τα 175 έτη.

Το WikiLeaks αναφέρει ότι η νομική ομάδα του Ασάνζ κατέθεσε «πλήρως τεκμηριωμένους λόγους έφεσης» στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας κατά των ΗΠΑ και της βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, που ενέκρινε την έκδοσή του τον Ιούνιο.
Οι δικηγόροι του Ασάνζ υποστηρίζουν ότι «διώκεται και τιμωρείται για τις πολιτικές του απόψεις».

Η σύζυγός του είπε ότι η δίωξη του είναι παράνομη. «Έχουν προκύψει σοβαρά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η δίωξη που εξαπολύουν οι ΗΠΑ εναντίον του συζύγου μου είναι εγκληματική κακοποίηση», έγραψε η Στέλλα Ασάνζ στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter σήμερα.

«Οι δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου θα αποφασίσουν τώρα εάν δοθεί στον Τζούλιαν η ευκαιρία να θέσει την υπόθεση κατά των ΗΠΑ ενώπιον ανοιχτού δικαστηρίου και ολοκληρωμέα κατά την ακροαματική διαδικασία της έφεσης».

Ο Ασάνζ παραμένει στη φυλακή Μπέλμαρς του Λονδίνου από τον Απρίλιο 2019.

Υπενθυμίζεται ότι ένας Βρετανός δικαστής εμπόδισε την έκδοσή του πέρυσι, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ άσκησε έφεση στο ανώτατο δικαστήριο, το οποίο την έκανε δεκτή.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανέζε, έχει δηλώσει την έντονη δυσαρέσκειά του σχετικά με την παρατεταμένη κράτηση του Ασάνζ.