Το νέο καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών οδηγεί στην διάλυση του ΕΣΥ

0

Την ίδια ώρα που οι δημόσιες δομές υγείας βρίσκονται στο κόκκινο εξαιτίας των συσσωρεμένων προβλημάτων από την χαμηλή στελέχωση, την απουσία οργάνωσης  και την χρόνια εγκατάλειψη των ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και των υποδομών αλλά και της πίεσης που υπάρχει εξαιτίας των νοσηλειών από covid, η κυβέρνηση δυναμιτίζει το τοπίο με το νέο απαράδεκτο και ανεφάρμοστο καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το καθηκοντολόγιο που νομοθέτησε η κυβέρνηση αγνοεί πλήρως την ισχύουσα πραγματικότητα στις μονάδες υγείας και τα προγράμματα σπουδών των νοσηλευτών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επιχειρεί να τροφοδοτήσει έναν εσωτερικό πόλεμο ανάμεσα στο νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου μέσα από την διάσπαση να πετύχει τον απόλυτο έλεγχο του κλάδου.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η εφαρμογή του θα οδηγούσε αυτόματα στην αποδιοργάνωση των νοσοκομείων και των μονάδων υγείας αφού αναιρεί από ένα μεγάλο μέρος του νοσηλευτικού προσωπικού τη δυνατότητα να προβαίνει σε μια σειρά νοσηλευτικές πράξεις , χωρίς βεβαίως να υπάρχει αντίστοιχο προσωπικό που θα τις εκτελεί, με αποτέλεσμα την ελλιπή νοσηλευτική κάλυψη των ασθενών  και την λειτουργική κατάρρευση κλινικών και τμημάτων.

Αντιλαμβανόμαστε ότι την κυβέρνηση ελάχιστα την ενδιαφέρει η λειτουργία του ΕΣΥ αφού η μόνη της έννοια είναι η στήριξη με κάθε τρόπο και μέσο του ιδιωτικού τομέα υγείας. Αυτό το αποδεικνύει καθημερινά με την υποχρηματοδότηση του συστήματος την ίδια ώρα που δίνει απλόχερα ζεστό χρήμα στους ιδιώτες, την υποστελέχωση και την διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και των ιδιωτικοποιήσεων του συστήματος.

Ο λαός και οι εργαζόμενοι βεβαίως δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από αυτή την πολιτική. Η κατάρρευση του ΕΣΥ και των μονάδων υγείας θα είναι ένα ακόμα ένα πλήγμα για το λαό και ένα ακόμα δώρο στον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Απαιτείται λοιπόν να μην επιτρέψουμε να συμβεί αυτό.

Είναι ανάγκη να αναγκαστεί η κυβέρνηση να σταματήσει την εφαρμογή του διάτρητου νομοθετήματος και να προχωρήσει άμεσα στην τροποποίηση του καθηκοντολογίου των νοσηλευτών παίρνοντας υπόψη την σημερινή πραγματικότητα και τα προγράμματα σπουδών. Αυτό ζητούν οι εργαζόμενοι μέσα από μαζικές συνελεύσεις στα νοσοκομεία καθώς και τα σωματεία των εργαζομένων.

Η προσπάθεια περαιτέρω διάλυσης των μονάδων υγείας και του ΕΣΥ δεν πρέπει να περάσει.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ