Αποχαιρετούμε τον διανοούμενο και αγωνιστή της Αριστεράς Περικλή Κοροβέση, ασυμβίβαστο και ανυπότακτο μέχρι το τέλος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αποχαιρετούμε τον διανοούμενο και αγωνιστή της Αριστεράς Περικλή Κοροβέση, ασυμβίβαστο και ανυπότακτο μέχρι το τέλος

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 79 ετών, ο λογοτέχνης, ποιητής και αγωνιστής της Αριστεράς Περικλής Κοροβέσης.

Άνθρωπος με πολύπλευρη μόρφωση, είχε σπουδάσει θέατρο με τον Δημήτρη Ροντήρη, σημειολογία με τον Ρολάν Μπάρτ και είχε παρακολουθήσει μαθήματα διανοούμενων μεγάλης εμβέλειας στο Παρίσι, όπως των Πιέρ Βιντάλ-Νακέ, Μαρσελ Ντετιέν, Κορνήλιου Καστοριάδη κ.α

Ως προσωπικότητα ήταν ο συνδυασμός διανοούμενου και ακτιβιστή της Αριστεράς. Συμμετείχε στο κίνημα της Αριστεράς από πολύ μικρή ηλικία, εξορίστηκε και βασανίστηκε από το χουντικό καθεστώς.

Το πιο γνωστό του βιβλίο «οι ανθρωποφύλακες» το 1969, στηρίχτηκε σε προσωπικά του βιώματα, για τα βασανιστήρια της χούντας. Υπήρξε βιβλίο σταθμός, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και συνέβαλε στην αφύπνιση των δημοκρατικών πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε σχέση με την χούντα στην Ελλάδα.

Άλλα βιβλία του ήταν: «αριστερή ανακύκλωση», «παράπλευρες καθημερινές απώλειες», «γυναίκες ευσεβείς του πάθους», «η πολιτική βία είναι πάντοτε φασιστική», «επιχείρησις Ιουδίθ» κ.α

Υπήρξε αρθρογράφος σε πολλές εφημερίδες, και περιοδικά όπως τελευταία «η εφημερίδα των συντακτών» και η «γαλέρα»

Ανέπτυξε πολιτική δράση μέσω οργανώσεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και εκλέχτηκε βουλευτής Α Αθήνας το 2007. Ήταν πάντα ανυπότακτος και αποχώρησε από την ενεργή πολιτική δράση το 2009.

Μέχρι το τέλος ήταν αριστερός, βαθύτατα αντιμνημονιακός, ασυμβίβαστος και υπερασπιστής των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους οικείους του.   Σύντροφε Περικλή θα ζεις στους αγώνες μας για μία καλύτερη ζωή.

Γραφείο Τύπου Λαϊκής Ενότητα

11/4/2020

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ