Θανατηφόρο δυστύχημα στο Ηράκλειο της Κρήτης

0

Ένας ακόμη εργαζόμενος 45 ετών και πατέρας ενός παιδιού 3 ετών έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο σε δυστύχημα που συνέβη στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στο χώρο εργασίας του έσκασε ένας σωλήνας, εκσφενδονίστηκε και τον χτύπησε με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Μακραίνει ο κατάλογος των εργατικών ατυχημάτων καθώς η εργοδοσία έχει αποθρασυνθεί τελείως και δεν δίνει καμιά σημασία στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.

Θυμίζουμε ακόμη τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης με τις οποίες το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας έχει καταργηθεί.

Σε ότι μας αφορά εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του θανόντος και ζητάμε την σε βάθος διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος, τον καταλογισμό ευθυνών και την τιμωρία των ενόχων.

Το δυστύχημα αυτό θα πρέπει να ταρακουνήσει την κυβέρνηση, να πάρει πίσω την απόφασή της για την κατάργηση του Σ.ΕΠ.Ε και να στελεχώσει με το απαραίτητο προσωπικό τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Η νομοθεσία για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας δεν είναι για να μένει στα χαρτιά. Πρέπει και να εφαρμόζεται.

Για το δυστύχημα εξέδωσε ανακοίνωση και το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Ηρακλείου στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι μόλις πριν τρεις μήνες συνέβη και άλλο εργατικό ατύχημα στη ΒΙ.ΠΕ Ηρακλείου και ένας εργαζόμενος έχασε το αυτί του. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:


Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου εκφράζει τη θλίψη στους οικείους και στους συναδέλφους του 45χρονο συναδέλφου που έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο. Το Σωματείο μας, από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο χώρο του ατυχήματος με κλιμάκιο του.

Για πόσο ακόμα η υγεία μας, η σωματική μας ακεραιότητα, ή ίδια μας η ζωή θα είναι δευτερεύον ζήτημα για τα αφεντικά και το κράτος τους; Δεν πέρασαν πάρα μόνο 3 μήνες από την πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στη ΒΙΠΕ, αλλά και το σοβαρό εργατικό ατύχημα που συνάδελφος έχασε το αυτί του μετά από έκρηξη κατά τη διάρκεια της βάρδιας του.

Ωστόσο δεν συγκινήθηκε κανείς! Το ΔΣ του Σωματείου μας εκφράζει την έντονη ανησυχία του, καθώς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, συνεχίζεται η παντελής έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες του Σωματείου μας και πολλών εργαζομένων.

Τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας στο χώρο εργασίας για την εργοδοσία είναι κόστος, όπως και για την κυβέρνηση, η ευθύνη της οποίας είναι τεράστια. Συνεχίζει στο ίδιο βιολί με τους προηγούμενους κυβερνώντες και διατηρώντας υποστελεχωμένες τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, ενώ ιδιαίτερα για τη ΒΙΠΕ Ηρακλείου, με συγκεντρωμένους πάνω από 2500 εργατοϋπαλλήλους, δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο εδώ και χρόνια.

Απαιτούμε:

την άμεση διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας ώστε κάθε εργαζόμενος να μπορεί να επιστρέφει σπίτι του και στα παιδιά του!

Την άμεση στελέχωση των ελεγκτικών φορέων, της Επιθεώρησης εργασίας και

Την εντατικοποίηση των ελέγχων για τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας.