«Μαύρος Σεπτέμβρης» με νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα και άλλα προϊόντα

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των οικονομικών εντύπων το μπαράζ των ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής και άλλα καταναλωτικά προϊόντα δεν έχει τελειωμό αφού τον Σεπτέμβρη προβλέπεται να υπάρξει ένα νέο κύμα αυξήσεων μειώνοντας περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των λαϊκών στρωμάτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής και πληροφορίες που φτάνουν από τις επιχειρήσεις, «τα ποσοστά με τις αυξήσεις που θα έρθουν από Σεπτέμβριο διαμορφώνονται ως εξής: Κονσέρβες +15%, καλλυντικά +25%, γαλακτοκομικά +12%, μαργαρίνες +20%, αλλαντικά +10%, βαφές μαλλιών +20%, παγωτά +5%, απορρυπαντικά +15%, προϊόντα περιποίησης προσώπου +28%, προϊόντα γυναικείας φροντίδας +18% και γλυκίσματα μπισκότα +20%.»

Σε αυτά πρέπει να συνυπολογίσουμε, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, τις αυξήσεις στις τιμές κατά 27,3% στα βρώσιμα έλαια (περιλαμβανομένου και του ελαιόλαδου) και τα λίπη, 16,7% στις τιμές των κρεάτων και των δημητριακών, 16,4% στα αυγά και τα γαλακτοκομικά, 13,4% στα λαχανικά, 11,4% στη ζάχαρη, τον καφέ και το τσάι. Μικρότερες, αλλά σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται στα λοιπά τρόφιμα κατά 9,3%, τις σοκολάτες κατά 5,3% και τα ψάρια κατά 3,6% καθώς και τις δυσθεώρητες ανατιμήσεις σε καύσιμα και ενέργεια από 50 – 70%.

Μπορεί βεβαίως η ΕΛΣΤΑΤ να μιλά για αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) γύρω στο 12% όμως η πραγματικότητα για την λαϊκή οικογένεια και το καλάθι της νοικοκυράς είναι διαφορετική αφού η ΕΛΣΤΑΤ καθορίζει τον ΔΤΚ συνυπολογίζοντας στις μετρήσεις της είδη που είναι αμφίβολο αν αποτελούν προτεραιότητα για ένα μεγάλο μέρος του λαού. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη επίσης τις τεράστιες ανατιμήσεις στα ενοίκια των κατοικιών που κατατρώνε το λαϊκό εισόδημα.

Παρά την έκρηξη της ακρίβειας, η κυβέρνηση περιορίζεται σε αποσπασματικά επιδόματα, μεταθέτει την περιορισμένη αύξηση του βασικού μισθού και των συντάξεων για το 2023, επιμένει στην πολιτική των κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία, πριμοδοτεί τις ληστρικές εταιρίες παροχής και εμπορίας του ηλεκτρικού ρεύματος και αρνείται να πάρει μέτρα αντιμετώπισης αυτής της λαίλαπας.

Αυτή η κατάσταση για να αντιμετωπιστεί απαιτεί μια άλλη εναλλακτική πολιτική που ξεφεύγει από τις πολιτικές του αστικού μπλοκ με στόχο την προστασία του λαού και των δικαιωμάτων του.

Μια πολιτική που θα βγει έξω από το ευρωνατοϊκό πλαίσιο, θα σταματήσει το εμπάργκο και θα αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία προκειμένου να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια σε προσιτές τιμές, θα αυξήσει θεαματικά τους μισθούς και τις συντάξεις, θα λάβει μέτρα ελέγχου των τιμών, θα βάλει υπό κοινωνικό έλεγχο τις επιχειρήσεις ενέργειας και θα εξασφαλίσει πόρους που κατευθύνονται σήμερα για τους νατοϊκούς εξοπλισμούς για να ληφθούν κοινωνικά μέτρα και πολιτικές.

Μια τέτοια πολιτική μπορεί να δώσει απαντήσεις που ζητά ο λαός και  αποτελεί την προμετωπίδα των διεκδικήσεών μας απέναντι στην σημερινή ζοφερή πραγματικότητα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ