Η απόφαση του Eurogroup οδηγεί σε νέα μνημόνια εις βάρος των λαών που πλήττονται από την πανδημία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  

Η απόφαση του Eurogroup οδηγεί σε νέα μνημόνια εις βάρος των λαών που πλήττονται από την πανδημία

Η απόφαση του χθεσινού Eurogroup απέδειξε με τον πιο σαφή  τρόπο  την νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση που έχουν οι μηχανισμοί της Ευρωπαικής Ένωσης οι οποίοι με πρωτοστάτη την Γερμανία και τους δορυφόρους της, χρησιμοποιούν την πανδημία για να επιβάλουν μνημόνια σε όλες τις πληττόμενες, από την κρίση λόγω κορωνοϊού, χώρες της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και άλλες κυβερνήσεις του  Νότου, ενώ εξαντλούνται σε φραστικές διεκδικήσεις στο εσωτερικό των χωρών τους, στις επίσημες συνεδριάσεις του Εurogroup, αποδέχονται δουλικά τις επιλογές της Γερμανικής κυβέρνησης.

Το ποσό των 540 δις το οποίο, θριαμβευτικά ανακοίνωσαν, είναι κυριολεκτικά στον αέρα, εντελώς ανεπαρκές, θα προστεθεί στο δημόσιο χρέος των χωρών και φυσικά η αξιοποίησή του θα είναι με βάση όρους και μνημονιακές δεσμεύσεις.

Αυτό το Ευρωσύστημα, το οποία αποδεικνύεται καθημερινά, ότι δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των λαών, δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί, αλλά πρέπει να ανατραπεί και να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο ισότιμης συνεργασίας, ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών της Ευρώπης.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι η παρουσία ενός ενεργού ρεύματος, που θα δώσει αριστερή προοδευτική διέξοδο στην εντεινόμενη λαϊκή αντίθεση στο ευρωσύστημα και θα συνδέει το αίτημα της εξόδου από την ευρωζώνη και την ΕΕ, με την προβολή ενός φιλολαϊκού προγράμματος με ένα σύγχρονο σοσιαλιστικό ορίζοντα.

Γραφείο Τύπου Λαϊκής Ενότητας

11/4/2020