Νέος διοικητής ΕΥΠ: κανείς δεν εξαιρείται από τις υποκλοπές

Photo: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις φέρεται να απάντησε ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης σε σχετική ερώτηση βουλευτών.

Οι πληροφορίες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου αναφέρουν ότι ο κ. Δεμίρης ρωτήθηκε για το εάν παρακολουθούνται πολιτικοί και δημοσιογράφοι και απάντησε «έχω τον πλήρη έλεγχο της ΕΥΠ τις τελευταίες 15 μέρες, a priori κανείς δεν εξαιρείται».

Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ επιβεβαιώνει ότι με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο η ΕΥΠ παρακολουθεί πλειάδα πολιτών, πολιτικών και δημοσιογράφων και υπερακοντίζει ακόμη και τη δήλωση Μητσοτάκη «ότι αν γνώριζε δεν θα επέτρεπε την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη» με τη φράση κανείς δεν εξαιρείται.

Θυμίζουμε ότι δύο άνευ ουσίας αλλαγές έγιναν μετά τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και πολιτών. Η πρώτη είναι αυτή που κατ’ εφαρμογή της ο νέος διοικητής κλήθηκε σε ακρόαση από  την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας και είπε τα παραπάνω. Η δεύτερη ότι εκτός από τον ήδη υπάρχοντα ειδικό εισαγγελέα για τις παρακολουθήσεις θα χρειάζεται έγκριση και από τον εισαγγελέα εφετών.

Είναι απαίτηση κάθε δημοκρατικού πολίτη να μπει ένα  τέλος στη συνεργασία κράτους και παρακράτους και να σταματήσει το καθεστώς των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων, αγωνιστών και πολιτών. Το ελάχιστο που μπορεί να γίνει για να σταματήσουν αυτές οι απαράδεκτες αντιδημοκρατικές πρακτικές είναι να καταργηθεί το  υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τις τηλεφωνικές υποκλοπές και τουλάχιστον η ΕΥΠ τεθεί κάτω από πολιτικό έλεγχο ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Αύριο 25/8 ο Λαός μπορεί και πρέπει να εκφράσει την αντίθεσή του στις παρακολουθήσεις με την μαζική συμμετοχή του  στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 7 μ.μ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ