Άκυρες οι απολύσεις με το νόμο Χατζηδάκη στα λιπάσματα Καβάλας

0

Άκυρες κρίθηκαν από το Πρωτοδικείο Καβάλας οι 133 απολύσεις της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας. Οι απολύσεις ήταν οι πρώτες ομαδικές απολύσεις κατ’ εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη.

Ο Γολγοθάς των εργαζομένων στα λιπάσματα έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, όταν 180 απ’ αυτούς είχαν απολυθεί μετά από ψευδείς κατηγορίες και μηνύσεις και με απόφαση του δικαστηρίου επαναπροσλήφθηκαν. Οι εργαζόμενοι δεν δέχθηκαν τη μετατροπή της σύμβασης εργασίας τους από αορίστου χρόνου σε ορισμένου και η εργοδοσία κάνοντας χρήση του νόμου Χατζηδάκη παίρνοντας και την έγκριση από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας προχώρησε εκ νέου σε απολύσεις.

Το δικαστήριο τις έκρινε άκυρες και καταχρηστικές, υποχρεώνει την εταιρεία να καταβάλει μισθούς υπερημερίας και το ποσό των 5.000 € για ηθική βλάβη. Σύμφωνα με την απόφαση το δικαστήριο κρίνει ότι πίσω από τις παρένθετες εταιρείες είναι ο όμιλος Λαυρεντιάδη και ζητάει από τον εισαγγελέα πρωτοδικών να διερευνήσει την τέλεση απάτης κατ’ εξακολούθηση κακουργηματικού χαρακτήρα.

Η νίκη των εργαζομένων στα λιπάσματα δίνουν ένα ισχυρό χαστούκι στο νόμο Χατζηδάκη, ανοίγουν το δρόμο για την κατάργησή του και δείχνουν ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος και ότι μπορούμε ακόμη και σήμερα στις σημερινές συνθήκες να πετυχαίνουμε σημαντικές νίκες.