Νέο εργατικό ατύχημα εργαζόμενου διανομέα στη Θεσσαλονίκη

 Ένα ακόμη σοβαρό τροχαίο ατύχημα μετράνε οι εργαζόμενοι διανομείς φαγητού. Το «ατύχημα» συνέβη σε εργαζόμενο της e-food στη Θεσσαλονίκη που είναι επίσης πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου των εργαζόμενων στην Ε-food στον Νόμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος νοσηλεύεται μετά τον σοβαρό τραυματισμό του σε νοσοκομείο.

Το νέο ατύχημα έρχεται να προστεθεί σε πολλά προηγούμενα μεταξύ των οποίων και τρία θανατηφόρα τους τελευταίους μήνες στη Λάρισα, στον Κολωνό και στο Γαλάτσι.

Αρκετοί από τους πολίτες βλέποντας στο δρόμο εργαζόμενους ντελιβεράδες και κούριερ να οδηγούν επικίνδυνα και χωρίς προστατευτικό κράνος ρίχνουν το φταίξιμο στους ίδιους.

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική αφού η μη εφαρμογή των μέτρων προστασίας είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας που κυριαρχεί στο χώρο αυτό. Το κράνος και η ασφαλής οδήγηση είναι για την εργοδοσία χάσιμο χρόνου ενώ αυτό που έχει για αυτήν σημασία είναι οι «γρήγορες» παραδόσεις με αποτέλεσμα τις συνέπειες να τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι με τη ζωή τους.

Πέρα από το αυτονόητο που είναι η υποχρέωση της εργοδοσίας να παρέχει όλα τα μέτρα προστασίας σε όλους τους ντελιβεράδες και κούριερ θα πρέπει τουλάχιστον στη νομοθεσία να μπει ρύθμιση με την οποία θα ορίζεται ότι για την παράβαση του Κ.Ο.Κ και για την επικίνδυνη οδήγηση θα πρέπει να τιμωρείται και ο εργοδότης. Ίσως αυτό να σταματήσει την εργοδοτική ασυδοσία και την πίεση που ασκούν για «γρήγορες» παραδόσεις.


 

«Τα μεροκάματα του τρόμου συνεχίζονται!», τονίσει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), με αφορμή το ατύχημα του προέδρου του επιχειρησιακού Σωματείου των εργαζόμενων στην Ε-food στον Νόμο Θεσσαλονίκης, ο όποιος τράκαρε εν ώρα εργασίας και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Όπως σημειώνει το ΣΕΤΕΠΕ, «η ειδικότητα των διανομέων όλα αυτά τα χρόνια είναι ένας κλάδος που έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος για την κερδοφορία της εργοδοσίας, με τα εργατικά ατυχήματα να είναι πλέον ρουτίνα. Αυτό ακριβώς συνέβη και με τον πρόεδρο του

Ο συνάδελφος βρίσκεται στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση. Το συγκεκριμένο συμβάν έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που λένε και ζούνε οι διανομείς, ότι δηλαδή κάθε εργαζόμενος που βγαίνει για μεροκάματο κυριολεκτικά παίζει την ζωή του κορώνα γράμματα. Δεν υπάρχει διαφορά αν είναι μισθωτός ή freelancer, μπροστά στους κινδύνους που δημιουργούνται από την εντατικοποίηση , τα εξαντλητικά ωράρια που καμιά φόρα ξεπερνούν τις 10 και 12 ώρες, την πίεση από την πλατφόρμα για επίσπευση της παράδοσης της παραγγελίας, αλλά και γενικότερα την αντεργατική πολιτική που έχει μετατρέψει τις εργασιακές σχέσεις όσων δουλεύουν στις ψηφιακές πλατφόρμες σε κόλαση.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την δράση μας και συνεχίζουμε να διεκδικούμε υπογραφή ΣΣΕ με ένταξη όλου του κλάδου στα ΒΑΕ, παροχή από την εργοδοσία κατάλληλων Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) κράνος, προστατευτικό πανωφόρι, αδιάβροχο, ανακλαστικό γιλέκο, κατάλληλα υποδήματα κ.α. Ο μόνος δρόμος που έχουν να επιλέξουν οι διανομείς αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο είναι η οργάνωση στο συνδικάτο. Η συμμετοχή στον αγώνα για να διεκδικήσουμε δουλειά και ζωή με δικαιώματα με βάση της δυνατότητες και τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Με βάση τα παραπάνω, διεκδικεί:

  • Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Να συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή ΒΑΕ του Υπουργείου.
  • Κάλυψη των εξόδων της μοτοσικλέτας από τον εργοδότη
  • Μέτρα ατομικής προστασίας συμπεριλαμβανομένου και του κράνους να παρέχονται από τους εργοδότες.
  • Κάλυψη του εισοδήματος του διανομέα σε περίπτωση ατυχήματος
  • Υποχρεωτική εφαρμογή της κλαδικής στον επισιτισμό χωρίς καμία παρέμβαση της κυβέρνησης.
  • 5ημερο, 8ωρο, 40ωρο χωρίς καμία διευθέτηση.

Κλιμακώνουμε την δράση μας μπροστά και:

• Στο αγωνιστικό κάλεσμα των σωματείων εν όψει της ΔΕΘ, με μαχητικό συλλαλητήριο το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ.

• Την Πέμπτη 25 Αυγούστου στις 10 π.μ. μπροστά στο ΥΜΑΘ κινητοποίηση για να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν!».

ΠΗΓΗ: ημεροδρόμος