«Πατρίς , Θρησκεία, Οικογένεια» και ο ρόλος της ΕΥΠ (του Νίκου Βρυώνη)

Το τρίπτυχο, «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» αποτέλεσε στο παρελθόν και αποτελεί και στο παρόν το ΑΠΟΛΥΤΟ αξιακό σύστημα της Δεξιάς και του αστισμού συνολικά στην Ελλάδα. Είτε στην απόλυτα brutal εκδοχή της , με αποκορύφωμα την περίοδο της Χούντας, είτε στην πιο light εκδοχή της , την σημερινή του νεοφιλελεύθερου συντηρητισμού με μεγάλες δόσεις παραδοσιακής δεξιάς ρητορικής και πρακτικής. Τι άλλο μπορούν να σημαίνουν οι τελευταίες αποκαλύψεις για τον ρόλο της ΕΥΠ και τις δηλώσεις «δικαιολογίες» που τις ακολούθησαν.

15475 εκδοθείσες εισαγγελικές διατάξεις το 2021 για άρση του απορρήτου. Σύμφωνα με βρετανική έρευνα του 2016 ο μέσος όρος των τηλεφωνικών επαφών κάθε χρήστη είναι 47. Με πρόχειρους υπολογισμούς 727325 τηλεφωνικοί αριθμοί μπορούν να παρακολουθήθηκαν το έτος 2021 (κατ ελάχιστο). Η αιτιολογία -δικαιολογία πάντα για «λόγους εθνικής ασφαλείας». Σίγουρα στις 15475 περιπτώσεις υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας, δεν είμαστε αφελής να πιστεύουμε ότι ζούμε ως Ελλάδα σε έναν όμορφα και αγγελικά πλασμένο κόσμο. Αλλά σίγουρα δεν είμαστε και τόσο αφελής να πιστεύουμε ότι 15475 πολίτες αυτής της χώρας εν δυνάμει είναι επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια.

Με βάση τα παραπάνω , αλλά και τις δηλώσεις και το αξιακό σύστημα της Δεξιάς των Αρίστων ξεπροβάλει το «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια».

Πατρίς, όπως την αντιλαμβάνεται η Δεξιά , η οποία διεκδικεί για τον εαυτό της τον «γνήσιο Πατριωτισμό», που όλος τυχαίος ταυτίζεται με τα δικά της πολιτικά συμφέροντα και τα συμφέροντα που εκπροσωπεί. Πάσα μη δεξιός, η «υπηρέτης» των αξιών της , είναι επίφοβος για τα συμφέροντα της Πατρίδας. Οι αστείες δηλώσεις «απολογία» του κ. Μητσοτάκη που επικαλέστηκε εσωτερικούς και εξωτερικούς λόγους εθνικής ασφαλείας και κινδύνων της Πατρίδας είναι αποκαλυπτικές.

Θρησκεία, ως συγκοινωνούντα δοχεία με την Πατρίς, κάθε μη ορθόδοξος χριστιανός , εν δυνάμει ύποπτος για την κοινωνία , τις αξίες που υπερασπίζεται με κόπο  η Δεξιά,  αλλά και για την χώρα την ίδια. Τι άλλο μπορούν να σημαίνουν οι απαράδεκτες δηλώσεις του κ.Αθανασίου για τους Έλληνες μουσουλμάνους βουλευτές. Εδώ , με βάση την λογική της κυβέρνησης, στην θέση των μουσουλμάνων βουλευτών , θα μπορούσε εύκολα να προστεθούν όλα τα θρησκευτικά δόγματα που κυκλοφορούν εντός της ελληνικής επικράτειας, αλλά και οι άθεοι πολιτικοί  και πολίτες (ειδικά όσοι δημόσια εκδηλώνουν το αίτημα του διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους, όσοι είναι κριτικά τοποθετημένοι στο ρόλο και την ηθική της εκκλησίας διαχρονικά ) που εκ των πραγμάτων , με βάση το τρίπτυχο, είναι μειωμένης εθνικής συνείδησης και υποσκάπτουν τις παραδοσιακές αξίες, τους πυλώνες της ελληνικής κοινωνίας.

Οικογένεια, με την ευρύτερη έννοια, σχέσεις των φύλων. Η παραδοσιακή , με βάση τις αρχές και τις αξίες  ελληνική οικογένεια και σχέσεις, είναι σε άμεση σύγκρουση , με τα ατομικά δικαιώματα, του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού του φύλου, των ελεύθερων σχέσεων, της ιδιωτικότητας των προσωπικών επιλογών, συμπεριφορών και σχέσεων. Όλα αυτά αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της «αγίας ελληνικής οικογένειας» της παραδοσιακής Δεξιάς. Οι δήλωση «εκβιασμός» του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ προς τον κ. Ανδρουλάκη, είναι η κορυφή του παγόβουνου , άρσης κάθε ιδιωτικότητας των  727325 παρακολουθήσεων.

Εμμέσως , με βάση τα παραπάνω, μπορούμε  να υποθέσουμε με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, ποιες είναι οι 15475 περιπτώσεις άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου, που δυστυχώς δεν θα μάθουμε ποτέ. Αν εξαιρέσουμε τον αριθμό των πραγματικών παρακολουθήσεων, για λόγους εθνικής ασφαλείας, για μικροπροσωπικά πολιτικά συμφέροντα και ανασφάλειες, για διαπλοκή πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων , οι υπόλοιπες παρακολουθήσεις αποτελούνται από πάσα μη καλό δεξιό, ορθόδοξο χριστιανό, καλό/η οικογενειαρχή νοικοκύρη/α, κάθε άνθρωπο που είναι «διαφορετικός» και  «παρεκκλίνει» με βάση τον βαθμό «επικινδυνότητας»  και τα συμφέροντα του συστήματος.

Οι αστικές τους αρχές περί ατομικότητας και δικαιωμάτων , περιορίζονται στο θεαθήναι και στον κλειστό δημόσιο και ιδιωτικό τους χώρο ,όπου η διαφορετικότητα ,η παρέκκλιση και οι ιδιωτικές επιλογές , προστατεύονται ως κόρη οφθαλμού από την δημοσιότητα , από μια ομερτά που σπάει μόνο αν διαταραχθούν οι ισορροπίες των σχέσεων και συμφερόντων τους. Αυτό που ζούμε σήμερα.

Εν κατακλείδι, οι διαχρονικοί υπερασπιστές του «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» στη σύγχρονη, εκσυγχρονιστική και Άριστοι εκδοχή, συνεχίζουν το θεάρεστο έργο των παρακολουθήσεων και του ελέγχου της ιδιωτικής και πολιτικής ζωής. Δυστυχώς για αυτούς  δεν μπορούν να επαναφέρουν την πολιτική εξορία, φυλάκιση, τον νόμο περί μοιχείας, η περί τεντιμποϊσμού, και περιορίζονται στις παρακολουθήσεις , στη συλλογή στοιχείων για την «κατάλληλη» χρήση και εκμετάλλευση εν ώρα ανάγκης.

Νίκος Βρυώνης , μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Αριστερού Ρεύματος (Λαϊκή Ενότητα)