Σοκ από τις νέες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τον Σεπτέμβρη

0

Σοκ προκαλούν οι χρεώσεις των προμηθευτών ενέργειας για τον μήνα Σεπτέμβριο. Ενδεικτική είναι η χρέωση της ΔΕΗ, η οποία, όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου, για τον επόμενο μήνα ξεκινά από τα 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα, για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης. Η χρέωση της ΔΕΗ σηματοδοτεί ότι και οι άλλοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώσουν υψηλότερες τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο, η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει τη μικρότερη χρέωση της αγοράς, η οποία για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες ήταν 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

ΔΕΗ – Οικιακό τιμολόγιο Σεπτεμβρίου:

Αντίστοιχες τιμές ανακοινώνουν ήδη και οι περισσότερες εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, οι τελικές τιμές που θα ισχύσουν για τους καταναλωτές θα εξαρτηθούν από το ύψος της επιδότησης που θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, αλλά όσο ανεβαίνουν οι ονομαστικές τιμές των προμηθευτών, τόσο αυξάνεται η διαφορά που πρέπει να καλύψουν οι κρατικές επιδοτήσεις.

Δηλαδή, αν τον προηγούμενο μήνα η αρχική τιμή από τους περισσότερους προμηθευτές κυμάνθηκε μεταξύ 48 και 50 λεπτών και μειώθηκε στα 17 -19 λεπτά μετά την κρατική στήριξη που διαμορφώθηκε τον τρέχοντα μήνα στα 33,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, τον Σεπτέμβριο θα χρειαστούν διπλάσιες επιδοτήσεις για να καταφέρει η κυβέρνηση το ίδιο αποτέλεσμα για τον καταναλωτή. Ο διπλασιασμός της επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αμφίβολο αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης που συνεχώς μιλά για τον περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο.

Οι επιδοτήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν μέχρι την Τρίτη 23/8, το αργότερο την Τετάρτη 24/8 όμως είναι αμφίβολο αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης ο διπλασιασμός της επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος αφού συνεχώς οχυρώνεται πίσω για τον «περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο».

Όπως έχουμε τονίσει η λύση δεν βρίσκεται στις περιορισμένες κρατικές επιδοτήσεις αφού ακόμα και με αυτές ο λαός πληρώνει ήδη ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα.

Γι αυτό και απαιτείται σε μια άλλη πολιτική που θα βάλει τέλος για τη χώρα μας στις ευρωατλαντικές κυρώσεις και θα προχωρήσει στην εθνικοποίηση των εταιριών της παραγωγής και διάθεσης του ηλεκτρικού ρεύματος με στόχο ρεύμα φτηνό για το λαό.