Ο ελληνικός Λαός πληρώνει ακριβά τις κυρώσεις και η Γερμανία μειώνει το ΦΠΑ στο φυσικό αέριο

Model of natural gas pipeline and German flag, July 18, 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Σε προηγούμενο άρθρο μας γράφαμε ότι η Γερμανία με επιστολή του Υπουργού Οικονομικών ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή άδεια για την εξαίρεση του ΦΠΑ από την εισφορά της νέας τιμής φυσικού αερίου για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε αρνητικά ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τη Γερμανία να μειώσει μονομερώς το ΦΠΑ του φυσικού αερίου από 19 σε 7%.

Όλες οι χώρες η μία μετά την άλλη παίρνουν μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της αύξησης της τιμής ενέργειας. Όλες εκτός από τη χώρα μας η οποία ακριβοπληρώνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι κυρώσεις είχαν σαν αποτέλεσμα το κόστος των εισαγωγών από την Ρωσία για την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 22 να είναι αυξημένο κατά 112% σε σχέση με το περυσινό ενώ οι εξαγωγές προς τη Ρωσία σημείωσαν μείωση κατά 30%.

Εμείς θα επαναλάβουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχει πρόβλημα, ότι πάγια θέση μας είναι η μόνιμη μείωση των έμμεσων φόρων και ότι η αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος περνάει μέσα από την αλλαγή στάσης απέναντι στη Ρωσία και στην άρση των κυρώσεων.