Ο καπιταλισμός δολοφονεί τα παιδιά (του Βασίλη Λιόση)

Εικόνα από σχετικό ρεπορτάζ της ΕφΣυν

ΠΗΓΗ

Πρέπει να είναι κάποιος μισάνθρωπος, φασίστας ή κοινωνιοπαθής αν δεν τον αγγίζει η είδηση του θανάτου της μικρής προσφυγοπούλας από τσίμπημα σκορπιού στη νησίδα Κισσάρι του Έβρου (είναι η νησίδα όπου έχουν εγκλωβιστεί Σύροι πρόσφυγες και ζουν σε άθλιες συνθήκες. Ακόμη κι αν δεν υπήρχε ο θάνατος της μικρής προσφυγοπούλας η είδηση των εγκλωβισμένων προσφύγων και οι όροι διαβίωσής τους αποτελεί μεγάλη ντροπή και προκαλεί οργή για την πολιτική τούτης της απαράδεκτης και ρατσιστικής κυβέρνησης).

Τα παιδιά βρίσκονται στο στόχαστρο σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Στην Παλαιστίνη υπολογίζεται ότι υπάρχουν κοντά 500 παιδιά και έφηβοι φυλακισμένα από τις ισραηλινές αρχές. Μία πρόσφατη φωτογραφία που οι δυνάμεις καταστολής έχουν συλλάβει δυο πιτσιρίκια και τα έχουν κρεμάσει από τις μπλούζες σε κάγκελα είναι τουλάχιστον ανατριχιαστική.

Η Μεσόγειος ξεβράζει συνεχώς πτώματα πνιγμένων προσφύγων και ανάμεσά τους πολλών παιδιών που προφανώς είναι τα πιο αδύναμα στην προσπάθειά τους να κολυμπήσουν και να φτάσουν σε κάποια ακτή. Οι φωτογραφίες με τα άψυχα πτώματα παιδιών στις παραλίες συντρίβουν κάθε άνθρωπο με στοιχειώδεις ευαισθησίες.

Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF 15.000 παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από ασθένειες και άλλες αιτίες όπως η έλλειψη νερού και φαγητού, αιτίες που θα μπορούσαν να προληφθούν. Να το ξαναπούμε για να γίνει συνείδηση; 15.000 παιδιά νεκρά κάθε ημέρα!

Ο καπιταλισμός και κυρίως ο ιμπεριαλισμός, δηλαδή ο καπιταλισμός των ισχυρών, είναι αυτός που δολοφονεί τα παιδιά. Είναι φυσικός και ηθικός αυτουργός. Αυτός δημιουργεί τους πολέμους, τη φτώχια, τους εμφυλίους, την επιβολή πολιτικών λιτότητας που φτάνει μέχρι και την καταλήστευση των «άλλων».

Τα παιδιά είναι το μέλλον. Ο καπιταλισμός όχι.